Arjuna: “Čuvarica srca” koja ima još ljekovitih svojstava! Evo zašto je jedna od najvažnijih ayurvedskih biljaka i kako se uzima

Arjuna

Arjuna (Terminalia arjuna) je jedna od najvažnijih ajurvedskih biljaka za srce i krvožilni sustav, zbog čega se u ayurvedskoj medicini naziva i “čuvaricom srca”. Tonizira i jača kardiovaskularne mišiće te štiti ovaj najvažniji tjelesni organ od raznih bolesti.

Arjuna, također poznata kao arjun, veličanstveno je zimzeleno drvo koje raste diljem Indijskog potkontinenta uz obale rijeka, a može doseći visinu do 30 m. Najtraženiji dio stabla je njegova crvena unutarnja kora koja se cijeni kao tonik za srce, a po ljekovitosti je slična biljci glogu koji se koristi u europskom travarstvu.

Kora stabla arjun reflektira svjetlo, zbog čega sanskritska riječ arjuna u prijevodu doslovno znači “svijetlo” ili “sjajno”. Ova sjajna kora drveta ružičaste boje također je poznata po tome što hrani i podiže energetske i emocionalne aspekte srca, ublažava tugu i žalost, jačajući unutarnji osjećaj hrabrosti, otpornosti i ljubavi.

Arjuna se koristi u obliku praha ili kapsula kao blagotvoran lijek za kožne probleme jer poboljšava njezino zdravlje i ljepotu. Arjunina trpkost podržava zdravlje reproduktivnog tkiva, poznatog u ayurvedi kao shukra dhatu. Sadrži razne bioaktivne spojeve poput kardenolida, tanina, flavonoida, triterpenoidnih saponina, elaginske kiseline i galne kiseline, a koji pružaju nevjerojatna ljekovita svojstva.

Arjuna kapsule ili prah poboljšavaju fiziološko i kardiovaskularno zdravlje zahvaljujući bogatstvu raznih minerala koji su dobri za srce.

Tanini i flavonoidi također su zaslužni za održavanje zdravlja srca. Arjuna je snažan prirodni antioksidans koji posjeduje protuupalna i antikancerogena svojstva čime se uspješno bori protiv oksidativnog stresa, usporava starenje i vraća tijelu vitalnu energiju.

Ljekovita svojstva arjune
FOTO: Getty Images

Ljekovita svojstva arjune

Ayurveda koristi ovaj drevni lijek za usklađivanje svih tjelesnih vata, pitta i kapha energija ili doša (tjelesne konstitucije prema ayurvedi). Arjuna prah sadrži antioksidativna svojstva kore stabla koja se stoljećima koristila za poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja.

Blagodati ayurvedske “čuvarice srca” su sljedeće:

  • jača srce i krvožilni sustav – odličan je kardiotonik koji štiti srčane mišiće i krvne žile od oštećenja slobodnih radikala; pomlađuje meka tkiva i potiče pravilan rad srčanog mišića; pomaže u širenju krvnih žila i uklanjanju plaka, poboljšava cirkulaciju krvotoka koronarnih arterija i sprječava ishemijsko oštećenje srčanog mišića
  • kontrolira krvni tlak – arjunina kora dobro djeluje u liječenju srčanih problema poput visokog krvnog tlaka, preskakanja srca i njegovog ubrzanog rada (tahikardija); snižava krvni tlak jer pomaže u širenju i opuštanju krvnih žila; na taj način ujedno pomaže u održavanju normalne razine krvnog tlaka
  • regulira šećer u krvi razni biljni spojevi poput tanina, saponina i flavonoida prisutnih u kori stabla arjune pomažu u metabolizmu glukoze i kontroliraju nagli porast razine šećera u krvi
  • bori se protiv upale – jaka protuupalna svojstva i antioksidansi štite tijelo od štetnih učinaka toksina, zbog čega se bori protiv kronične upale i poboljšava cjelokupno zdravlje i dobrobit
  • podupire zdravlje jetre i kože prema ayurvedi arjuna smanjuje višak pitte (vrućine) u jetri i koži, podupirući pravilan rad jetre i zdrav, čist ten; elaginska kiselina se bori protiv oksidativnog stresa na koži koji može uzrokovati pojavu tamnih mrlja i bora te brže starenje
  • štiti probavni sustav kada se uzima kao čaj, arjuna se koristi za potporu zdrave probave; svojim ljekovitim svojstvima pomaže u izgradnji i očuvanju integriteta želučane sluznice; time pomaže osjetljivom gastrointestinalnom sustavu i sluznici želuca kod refluksa kiseline koji često uzrokuje žgaravicu; zbog toga se u mnogim tradicionalnim kulturama kora arjune koristi kao antacid i probavni tonik
  • liječi rane – arjuna je odlična za brže zacjeljivanje rana zbog prisutnosti tanina koji pomažu u smanjenju veličine ozljede; tradicionalno se kora arjune melje u pastu i nanosi na ranu kako bi se ubrzali proizvodnja kolagena i zacjeljivanje
  • kontrolira rast tumora – zbog sadržaja etanola, acetona i drugih biotičkih spojeva, kora arjune pomaže u liječenju raka; kontrolira nastanak i rast tumora, djeluje učinkovito u eliminiranju stanica raka i slobodnih radikala kako bi tijelo održalo zdravim.
Arjuna - iskustva
FOTO: Getty Images

Kako uzeti arjunu?

Koru ovog vrijednog stabla možete uzimati na razne načine. Tradicionalni način korištenja ove biljke je arjuna čaj koji pruža najviše dobrobiti jer se lako apsorbira u tijelu. Prah kore arjun drveta jednostavno se pomiješa s toplom vodom i pije kao čaj. Arjuna čaj pomiješan s mlijekom najpoznatiji je tonik za srce.

Arjuna čaj poboljšava metabolizam i smanjuje zadržavanje vode u tijelu. Liječi upale u crijevima i teške simptome proljeva. Kora arjune također liječi infekciju mokraćnog sustava zahvaljujući svojim protuupalnim i antibakterijskim svojstvima. Za praktičniju i bržu opciju konzumira se ekstrakt svježe kore drveta.

U dodatnom obliku, osim kapsula i tableta, arjuna je dostupna i u obliku sirupa. Kod ozbiljnog zdravstvenog stanja, svakako se obratite profesionalnom ayurvedskom liječniku za individualizirano i specifično vodstvo pri doziranju i liječenju.

Za postizanje najboljih rezultata preporučuje se uzimanje arjune najmanje 3 – 6 mjeseci.
Arjuna čaj
FOTO: Shutterstock

Arjuna – iskustva

Korisnici arjune primijetili su nakon kraćeg vremena poboljšanje u razinama krvnog tlaka, bili su emotivno pozitivniji i smireniji. Osjetili su poboljšanje kod lupanja srca.

Kod otežanog disanja zbog viška sluzi u plućima došlo je do olakšanja u disanju. Probava je postala bolja, a želučani problemi su bili ublaženi. Čaj je pomogao u liječenju upale mokraćnog sustava. Korisnici su također naveli da im se poboljšala vitalnost i energija.

Kontraindikacije

Arjuna se ne preporučuje tijekom trudnoće. Ako dojite dijete, uzimate lijekove ili imate ozbiljno zdravstveno stanje, važno je prvo se posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što ovaj ayurvedski lijek uvrstite u svoju svakodnevnu rutinu. Zbog svoje isušujuće prirode, arjuna može pogoršati zatvor.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu