Sunčanice: Recepti u kojima ih je najbolje iskoristiti

Sunčanice - recepti

Pored vrganja, sunčanice su najpoznatije gljive na ovim prostorima koje se rado beru na rubovima šuma, i to pretežito listopadnih šuma, ali mogu se pronaći i na livadama i pašnjacima. 

Njihova sezona traje od kasnog ljeta do sredine jeseni, ali to naravno ovisi o klimatskim uvjetima koji su iz godine u godinu sve više promjenjivi.  

Sunčanica se ubraja u jestive gljive, a prepoznajemo je po tzv. velikom šeširu, dugoj, vitkoj i prstenastoj stabljici te po ugodnom, orašastom mirisu.

Sunčanice – recepti 

Sunčanice na 100 g sadrže tek oko 33 kalorije, oko tri grama proteina, oko jedan gram vlakana i oko četiri grama ugljikohidrata. Bogate su vitaminima B skupine te kalijem, fosforom i cinkom. Sadrže i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala. 

Kad je u pitanju gljiva sunčanica, recepti najčešće podrazumijevaju pohanje, pečenje u pećnici, umak ili rižoto. U nastavku donosimo nekoliko ideja za jednostavne recepte sa sunčanicama čiju sezonu svakako vrijedi iskoristiti. 

gljiva sunčanica - recepti
FOTO: Shutterstock

Sunčanice s jajima

Gljive najčešće koristimo u kombinaciji s jajima pa iskoristite ovaj recept za doručak ili laganu večeru

Sastojci:
Priprema
  1. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
  2. Potom, dodajte kockice sunčanica i dinstajte oko sedam minuta. 
  3. Jaja umutite te začinite i popaprite, a potom prelijte preko sunčanica i ispecite kajganu. 
  4. Prije posluživanja posipajte peršinom. 

Poslužite uz komad domaćeg kruha i zdjelicu salate.

Pohane sunčanice
FOTO: Shutterstock

Pohane sunčanice

Iako je pohanje način pripreme hrane koji trebamo izbjegavati, s vremena na vrijeme slobodno uživamo i u ovakvim receptima, a upravo su sunčanice najpopularnije kao pohane

Sastojci:
  • 5 šešira sunčanica
  • 2 jaja
  • pola šalice bijelog brašna
  • pola šalice slanutkovog brašna
  • 1 šalica krušnih mrvica 
  • crni papar
  • sol
  • ulje za prženje.
Priprema
  1. Sunčanice očistite suhom krpom ili papirnatim ručnikom. 
  2. U tri zasebna tanjura rasporedite umućena jaja, krušne mrvice te mješavinu bijelog i slanutkovog brašna
  3. Jaja začinite soli i paprom.
  4. Sunčanice najprije uvaljajte u brašno, potom u jaja i na kraju u krušne mrvice te ih pržite na zagrijanom ulju. Pržite ih sa svake strane oko tri minute dok ne pozlate.
  5. Sunčanice odložite na papirnati ubrus kako bi upile višak masnoće.

Poslužite sunčanice uz umak i salatu po želji. 

Umak od sunčanica
FOTO: Shutterstock

Umak od sunčanica 

Umak od sunčanica odlično će se slagati s jelima od tjestenine, mesa, krumpira ili riže. Posebno će se ovaj umak svidjeti onima koji vole kremastije umake. 

Sastojci:
  • 200 g očišćenih sunčanica (nasjeckanih)
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
  • 2 jušne žlice maslaca
  • 200 ml biljnog vrhnja za kuhanje
  • 100 ml povrtnog temeljca
  • crni papar
  • sol
  • 1 čajna žličica svježe sjeckanog peršina
Priprema
  1. Na zagrijanom maslacu dinstajte luk nekoliko minuta, potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
  2. Potom, dodajte kockice sunčanica i dinstajte oko sedam minuta. 
  3. Umiješajte biljno vrhnje i povrtni temeljac i pustite da zavrije. Nakon toga smanjite vatru i ostavite da se kuha do 10 minuta dok se umak ne zgusne
  4. Začinite paprom i soli te posipajte peršinom, a po želji dodajte i malo ribanca.
Rižoto od sunčanica
FOTO: Shutterstock

Rižoto od sunčanica 

Riža kao neutralna žitarica slaže se s namirnicama različitih okusa i aroma. Rižoto s gljivama je opće poznat, pa tako možete i spremiti rižoto od sunčanica.

Sastojci:
  • 200 g očišćenih sunčanica (nasjeckanih)
  • 200 g arborio riže
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
  • 2 jušne žlice maslaca
  • 100 ml bijelog vina
  • 700 ml povrtnog temeljca
  • crni papar
  • sol
  • 50 g parmezana. 
Priprema
  1. Na zagrijanoj jušnoj žlici maslaca dinstajte luk nekoliko minuta, potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
  2. Potom, dodajte kockice sunčanica i dinstajte oko pet minuta. Nakon toga izvadite nekoliko sunčanica i ostavite sa strane za dekoraciju.
  3. Dodajte u lonac rižu i dinstajte minutu, dvije, a zatim ulijte bijelo vino i ostavite da se kuha dok većina ne ispari.
  4. Ulijte povrtni temeljac zaimaču po zaimaču uz miješanje i čekajte da riža upije tekućinu, a tek potom dodajte novu zaimaču. Ovaj proces traje oko 18 minuta. 
  5. Na kraju umiješajte drugu jušnu žlicu maslaca i parmezana te začinite soli i paprom. 
  6. Dodajte na vrh sunčanice koje ste prethodno izvadili. 
Pohane sunčanice u pećnici
FOTO: Shutterstock

Pohane sunčanice u pećnici 

Za one koji najradije jedu pohane sunčanice, ali žele izbjeći klasično prženje, idealne su sunčanice iz pećnice. 

Sastojci:
  • 5 komada očišćenih sunčanica
  • 2 jaja
  • 1 šalica brašna
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • 2 jušne žlice sira ribanca
  • crni papar
  • sol
  • suho začinsko bilje
  • maslinovo ulje.
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C te papirom za pečenje obložite posudu za pečenje. 
  2. U jedan tanjur stavite brašno, u drugom umutite jaja, a u treći tanjur stavite začine, krušne mrvice i ribanac te pomiješajte. 
  3. Sunčanice najprije uvaljajte u brašno, potom u jaja i na kraju u krušne mrvice te ih posložite na posudu za pečenje. 
  4. Poprskajte svaku sunčanicu s malo maslinovog ulja. 
  5. Pecite ih oko 20 minuta, a na pola pečenja ih okrenite. 

 Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu