Sunčanice: Recepti u kojima ih je najbolje iskoristiti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Pored vrganja, sunčanice su najpoznatije gljive na ovim prostorima koje se rado beru na rubovima šuma, i to pretežito listopadnih šuma, ali mogu se pronaći i na livadama i pašnjacima.
Njihova sezona traje od kasnog ljeta do sredine jeseni, ali to naravno ovisi o klimatskim uvjetima koji su iz godine u godinu sve više promjenjivi.
Sunčanice – recepti
Sunčanice na 100 g sadrže tek oko 33 kalorije, oko tri grama proteina, oko jedan gram vlakana i oko četiri grama ugljikohidrata. Bogate su vitaminima B skupine te kalijem, fosforom i cinkom. Sadrže i antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala.
Kad je u pitanju gljiva sunčanica, recepti najčešće podrazumijevaju pohanje, pečenje u pećnici, umak ili rižoto. U nastavku donosimo nekoliko ideja za jednostavne recepte sa sunčanicama čiju sezonu svakako vrijedi iskoristiti.
Sunčanice s jajima
Gljive najčešće koristimo u kombinaciji s jajima pa iskoristite ovaj recept za doručak ili laganu večeru.
Sastojci:
- 2 šešira sunčanica (nasjeckana na kockice)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 4 jaja
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- crni papar
- sol
- 1 žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte luk nekoliko minuta, potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
- Potom, dodajte kockice sunčanica i dinstajte oko sedam minuta.
- Jaja umutite te začinite i popaprite, a potom prelijte preko sunčanica i ispecite kajganu.
- Prije posluživanja posipajte peršinom.
Poslužite uz komad domaćeg kruha i zdjelicu salate.
Pohane sunčanice
Iako je pohanje način pripreme hrane koji trebamo izbjegavati, s vremena na vrijeme slobodno uživamo i u ovakvim receptima, a upravo su sunčanice najpopularnije kao pohane.
Sastojci:
- 5 šešira sunčanica
- 2 jaja
- pola šalice bijelog brašna
- pola šalice slanutkovog brašna
- 1 šalica krušnih mrvica
- crni papar
- sol
- ulje za prženje.
Priprema
- Sunčanice očistite suhom krpom ili papirnatim ručnikom.
- U tri zasebna tanjura rasporedite umućena jaja, krušne mrvice te mješavinu bijelog i slanutkovog brašna.
- Jaja začinite soli i paprom.
- Sunčanice najprije uvaljajte u brašno, potom u jaja i na kraju u krušne mrvice te ih pržite na zagrijanom ulju. Pržite ih sa svake strane oko tri minute dok ne pozlate.
- Sunčanice odložite na papirnati ubrus kako bi upile višak masnoće.
Poslužite sunčanice uz umak i salatu po želji.
Umak od sunčanica
Umak od sunčanica odlično će se slagati s jelima od tjestenine, mesa, krumpira ili riže. Posebno će se ovaj umak svidjeti onima koji vole kremastije umake.
Sastojci:
- 200 g očišćenih sunčanica (nasjeckanih)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 2 jušne žlice maslaca
- 200 ml biljnog vrhnja za kuhanje
- 100 ml povrtnog temeljca
- crni papar
- sol
- 1 čajna žličica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na zagrijanom maslacu dinstajte luk nekoliko minuta, potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
- Potom, dodajte kockice sunčanica i dinstajte oko sedam minuta.
- Umiješajte biljno vrhnje i povrtni temeljac i pustite da zavrije. Nakon toga smanjite vatru i ostavite da se kuha do 10 minuta dok se umak ne zgusne.
- Začinite paprom i soli te posipajte peršinom, a po želji dodajte i malo ribanca.
Rižoto od sunčanica
Riža kao neutralna žitarica slaže se s namirnicama različitih okusa i aroma. Rižoto s gljivama je opće poznat, pa tako možete i spremiti rižoto od sunčanica.
Sastojci:
- 200 g očišćenih sunčanica (nasjeckanih)
- 200 g arborio riže
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 režanj češnjaka (nasjeckan)
- 2 jušne žlice maslaca
- 100 ml bijelog vina
- 700 ml povrtnog temeljca
- crni papar
- sol
- 50 g parmezana.
Priprema
- Na zagrijanoj jušnoj žlici maslaca dinstajte luk nekoliko minuta, potom dodajte češnjak i dinstajte još jednu minutu.
- Potom, dodajte kockice sunčanica i dinstajte oko pet minuta. Nakon toga izvadite nekoliko sunčanica i ostavite sa strane za dekoraciju.
- Dodajte u lonac rižu i dinstajte minutu, dvije, a zatim ulijte bijelo vino i ostavite da se kuha dok većina ne ispari.
- Ulijte povrtni temeljac zaimaču po zaimaču uz miješanje i čekajte da riža upije tekućinu, a tek potom dodajte novu zaimaču. Ovaj proces traje oko 18 minuta.
- Na kraju umiješajte drugu jušnu žlicu maslaca i parmezana te začinite soli i paprom.
- Dodajte na vrh sunčanice koje ste prethodno izvadili.
Pohane sunčanice u pećnici
Za one koji najradije jedu pohane sunčanice, ali žele izbjeći klasično prženje, idealne su sunčanice iz pećnice.
Sastojci:
- 5 komada očišćenih sunčanica
- 2 jaja
- 1 šalica brašna
- 1 šalica krušnih mrvica
- 2 jušne žlice sira ribanca
- crni papar
- sol
- suho začinsko bilje
- maslinovo ulje.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 200 °C te papirom za pečenje obložite posudu za pečenje.
- U jedan tanjur stavite brašno, u drugom umutite jaja, a u treći tanjur stavite začine, krušne mrvice i ribanac te pomiješajte.
- Sunčanice najprije uvaljajte u brašno, potom u jaja i na kraju u krušne mrvice te ih posložite na posudu za pečenje.
- Poprskajte svaku sunčanicu s malo maslinovog ulja.
- Pecite ih oko 20 minuta, a na pola pečenja ih okrenite.
Pročitajte i ove članke:
- Jesenske gljive: Neka se ovih sedam nađe na vašem tanjuru
- Osam gljiva koje mogu poslužiti kao zamjena za meso
- Jednostavna jela s gljivama s mesom i bez mesa.