Salata od liganja i krumpira: Pripremite pravi morski ručak!
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Visoke temperature djeluju na naš apetit pa nemamo više toliko volje jesti sve što nam dođe pod ruku. Biramo laganija jela, brze hladne salate, a nekako ljeti jedemo i više morske hrane. Voće i povrće nam je lako dostupno, puno je sezonskih namirnica koje nam dođu i kao desert.
Pročitajte članak “Ljetna prehrana: Što je najbolje jesti tijekom vrućina? HZJZ je izdao preporuke i primjer jelovnika“.
Dok smo na odmoru, zasigurno se okrene i koji roštilj, a pogotovo ne možemo odoljeti ribi na roštilju. Jedno od predjela koje se nudi i u restoranima je salata od liganja i krumpira. No, zašto bismo morali u restoran kad je lako možemo spremiti kod kuće?
Pročitajte članak “Lagani ljetni ručak: Kad je vruće, trebamo brze obroke koji ne opterećuju probavu i ne umaraju! Evo recepata za brza ljetna jela“.
Lignje su idealna namirnica za one koji žele smršaviti.
Imaju tek oko jedan gram masti i to najviše mononezasićenih i polinezasićenih. Bogate su natrijem i kalijem, vitaminom B12, željezom, kalcijem, magnezijem, fosforom i cinkom.
Salata od liganja i krumpira
Donosimo vrlo jednostavan recept za salatu od liganja i krumpira koja će lako proći i kao predjelo i kao glavno jelo. Čak i ako niste vješti u pripremi morske hrane, ovo jelo može spremiti svatko. Evo kako se priprema ukusna salata od liganja i krumpira.
Sastojci:
- 500 g lignji
- 500 g krumpira
- 1 crveni luk (narezan na polumjesece)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 100 ml maslinovog ulja
- 50 ml vinskog octa
- sok jednog limuna
- crni papar
- sol
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- nekoliko maslina.
Priprema
- Lignje očistite, operite i narežite na kolutove.
- Zakuhajte vodu, dodajte sol, a potom ubacite lignje te ih kuhajte oko četiri minute dok malo ne omekšaju. Nemojte ih prekuhati jer će postati gumenaste.
- Kada su lignje kuhane, ostavite ih sa strane da se ohlade.
- Krumpir ogulite i narežite na kockice.
- Krumpire kuhajte u vodi do 15 minuta, ali nemojte ih prekuhati kako se ne bi raspali.
- Kada je krumpir kuhan, ostavite ga sa strane da se ohladi.
- U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, vinski ocat, sol, papar i češnjak te pomiješajte.
- U drugoj zdjeli pomiješajte lignje, crveni luk i krumpir, a potom ih prelijte prethodno napravljenom mješavinom.
- Pred kraj posipajte po želji peršinom i maslinama.
- Salata je spremna za posluživanje, a po želji dodatno je rashladite u hladnjaku.
Pročitajte i ove članke:
- Rižoto od liganja: Puno proteina, a malo kalorija! Imamo recepte na bijelo, na crveno, na dalmatinski, s tikvicama i blitvom
- Što ponijeti na more od hrane? Imamo spisak namirnica! Nutricionistica otkriva što jesti na plaži, a što izbjegavati
- Brzi recept za ljetni ručak pun proteina koji se radi od ostataka kuhane riže.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja