Salata od liganja i krumpira: Pripremite pravi morski ručak!

salata od liganja i krumpira

Visoke temperature djeluju na naš apetit pa nemamo više toliko volje jesti sve što nam dođe pod ruku. Biramo laganija jela, brze hladne salate, a nekako ljeti jedemo i više morske hrane. Voće i povrće nam je lako dostupno, puno je sezonskih namirnica koje nam dođu i kao desert. 

Pročitajte članak “Ljetna prehrana: Što je najbolje jesti tijekom vrućina? HZJZ je izdao preporuke i primjer jelovnika“.

Dok smo na odmoru, zasigurno se okrene i koji roštilj, a pogotovo ne možemo odoljeti ribi na roštilju. Jedno od predjela koje se nudi i u restoranima je salata od liganja i krumpira. No, zašto bismo morali u restoran kad je lako možemo spremiti kod kuće?

Pročitajte članak “Lagani ljetni ručak: Kad je vruće, trebamo brze obroke koji ne opterećuju probavu i ne umaraju! Evo recepata za brza ljetna jela“.

Lignje su idealna namirnica za one koji žele smršaviti.

Na 100 g sadrže tek 92 kalorije te oko 15 g proteina.

Imaju tek oko jedan gram masti i to najviše mononezasićenih i polinezasićenih. Bogate su natrijem i kalijem, vitaminom B12, željezom, kalcijem, magnezijem, fosforom i cinkom

salata od liganja i krumpira
FOTO: Shutterstock

Salata od liganja i krumpira

Donosimo vrlo jednostavan recept za salatu od liganja i krumpira koja će lako proći i kao predjelo i kao glavno jelo. Čak i ako niste vješti u pripremi morske hrane, ovo jelo može spremiti svatko. Evo kako se priprema ukusna salata od liganja i krumpira.

Sastojci:

Priprema

  1. Lignje očistite, operite i narežite na kolutove. 
  2. Zakuhajte vodu, dodajte sol, a potom ubacite lignje te ih kuhajte oko četiri minute dok malo ne omekšaju. Nemojte ih prekuhati jer će postati gumenaste. 
  3. Kada su lignje kuhane, ostavite ih sa strane da se ohlade. 
  4. Krumpir ogulite i narežite na kockice. 
  5. Krumpire kuhajte u vodi do 15 minuta, ali nemojte ih prekuhati kako se ne bi raspali. 
  6. Kada je krumpir kuhan, ostavite ga sa strane da se ohladi. 
  7. U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, vinski ocat, sol, papar i češnjak te pomiješajte
  8. U drugoj zdjeli pomiješajte lignje, crveni luk i krumpir, a potom ih prelijte prethodno napravljenom mješavinom. 
  9. Pred kraj posipajte po želji peršinom i maslinama
  10. Salata je spremna za posluživanje, a po želji dodatno je rashladite u hladnjaku

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu