Poširanje jaja: Nije “znanstvena fantastika”, samo slijedite ove upute! Imamo i ideje za doručak kao iz hotela

Poširanje jaja

Jeste li se ikad pitali kako poširati jaja baš kao da ste sjeli u odličan restoran koji poslužuje savršena jaja za doručak? Ili ste možda vidjeli fotografije predivno poširanih jaja na tostu s avokadom?

Poširanje jaja nije “znanstvena fantastika” i dovoljno je da slijedite nekoliko uputa. Za početak, odaberite hladna svježa jaja kako biste dobili deblji bjelanjak. Poširana jaja se odnose na bjelanjak koji je pahuljaste strukture, dok se žumanjak lagano izlijeva iz bjelanjka. 

Dakle, poširana jaja su spremna kad se bjelanjak stvrdne, a žumanjak je još uvijek tekuć.

Malo prakse dovest će vas do toga da vaša poširana jaja za doručak budu sočna i kao iz reklame. 

Poširana jaja
FOTO: Shutterstock

Poširana jaja – recepti

Poširana jaja odličan su izbor za doručak uz integralno pecivo, šnitu sira te povrće po izboru. Kako bi vam uspjelo poširanje jaja, slijedite ove korake.

Priprema

  1. Vodu stavite na vatru i pustite da prokuha.
  2. Razbijte jaje i stavite ga u malu posudu.
  3. Kada voda prokuha, maknite je s vatre.
  4. Pomiješajte vodu tako da napravite vrtlog.
  5. U vrtlog vode ulijte jaje i ostavite ga oko tri minute.
  6. Izvadite jaje iz vode rešetkastom žlicom i stavite na tanjur. 
  7. Stavite jaje na šnitu kruha ili tosta te ga prerežite do polovice kako bi se žumanjak izlio van. 
  8. Začinite po želji. 

Ako mislite da vam jaja neće uspjeti prema ovim uputama, dobra je vijest da postoji i posuda za poširanje jaja. Cijena takve posudice kreće se oko 12 eura, a podsjeća na posudicu za kuhana jaja. 

Dovoljno je uliti jedno jaje u svaku posudicu i staviti u vodu ili mikrovalnu pećnicu. Važno je da odaberete posudu koja ne sadrži BPA, odnosno štetnu plastiku ako je od plastičnog materijala. 

Još jedan način pripreme su poširana jaja u foliji. Za to će vam biti potrebna plastična, odnosno prozirna folija.

Priprema

  1. Odrežite komad folije i stavite je u zdjelicu tako da rubovi vire van zdjelice. 
  2. Foliju premažite uljem, a možete odmah dodati i začine. 
  3. Potom razbijte jaje i dodajte ga u foliju
  4. Zakuhajte vodu, a foliju u kojoj je jaje dobro zavrnite. 
  5. Kada je voda počela strujiti, ali ne i kipjeti, stavite u nju foliju s jajetom.
  6. Ostavite jaje da se kuha u foliji 4 – 6 minuta, ovisno o vašoj preferenciji koliko želite da jaje bude tvrdo ili mekano. No, zapamtite da je poširano jaje ono iz kojeg se izlijeva žumanjak. 
Poširana jaja za doručak
FOTO: Shutterstock

Poširana jaja za doručak

Sad kad ste naučili korake evo ideje za recept za poširana jaja za doručak kao iz hotela.

Sastojci:

  • 1 poširano jaje 
  • 1 šnita kukuruznog kruha
  • 1/4 avokada
  • 1 jušna žlica klica
  • 1 čajna žličica sezamovih sjemenki
  • prstohvat papra
  • prstohvat soli

Priprema

  1. Poširano jaje spremite prema navedenim uputama.
  2. Sezamove sjemenke tostirajte na laganoj vatri dok ne poprime zlatnu boju.
  3. Avokado zgnječite vilicom i rasporedite ga po kukuruznom kruhu.
  4. Na avokado stavite poširano jaje i prerežite do sredine. 
  5. Jaje popaprite i posolite. 
  6. Po jajetu posipajte tostirane sezamove sjemenke. 
  7. Na kraju dodajte klice. 
Poširana jaja - recept 
FOTO: Getty Images

Poširana jaja na mediteranski način

Ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje i okusa, onda je ovo recept za vas.

Sastojci:

Priprema

  1. Jaje poširajte prema navedenim uputama. 
  2. Integralni kruh tostirajte i premažite humusom.
  3. Na humus stavite listove rikule i špinata, a potom poširano jaje te začinite i posolite. 
  4. Dodajte sjeckane sušene rajčice iz maslinovog ulja te pokapajte malo tog ulja po jajetu. 
poširana jaja u foliji
FOTO: Getty Images

Salata s poširanim jajem

Poširano jaje nije rezervirano samo za kombinaciju s kruhom ili tostom. Za doručak pojedite ukusni obrok – salatu u zdjelici.

Sastojci:

  • 1 šalica mješavine zelenog lisnatog povrća
  • 1 poširano jaje
  • 1/4 avokada
  • 7 cherry rajčica (prepolovljenih) 
  • pola šalice kuhane kvinoje
  • 1 jušna žlica oraha (sjeckanih)
  • sol
  • papar

Priprema

  1. Jaje poširajte prema navedenim koracima, a kvinoju skuhajte prema uputama.
  2. Avokado narežite na tanke šnite. 
  3. U zdjelicu stavite opranu mješavinu zelenog lisnatog povrća, odnosno salate. 
  4. Na salatu stavite kvinoju koju ste začinili paprom i soli ili začinima po želji. 
  5. U jedan kutak zdjelice stavite kriške avokada, a u sredinu dodajte poširano jaje te ga začinite soli i paprom.
  6. Prepolovljene cherry rajčice rasporedite jednakomjerno po zdjelici. 
  7. Na kraju posipajte sjeckanim orasima. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu