Pekmez od trešanja bez šećera: 5 recepata za svakoga
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Kada bismo postavili pitanje koje je omiljeno ljetno voće, među prve tri najdraže voćke sigurno bi se našla trešnja. Slatke, sočne i pune okusa – trešnje su neodoljiva grickalica dok se izležavamo na terasi ili balkonu.
Nažalost, sezona trešanja je vrlo kratka, a sklone su i kvarenju. Tijekom godine nemamo ih baš dostupne u smrznutom ili svježem obliku, za razliku od višanja. Jedan od načina kako dulje uživati u trešnjama jest da spremite pekmez od trešanja bez šećera.
Važan korak koji trebate napraviti prije je sterilizacija staklenki, a ovako izgleda postupak.
- Staklenke i poklopce dobro operite deterdžentom za suđe.
- Zagrijte pećnicu na 120 °C.
- Staklenke položite s otvorom prema gore na rešetku pećnice bez međusobnog dodirivanja i pustite da se steriliziraju 15 – 20 minuta.
- Poklopce sterilizirajte zasebno kuhanjem u kipućoj vodi oko pet minuta.
- Staklenke je najbolje puniti dok su još vruće.
- Kada ste napunili staklenke, okrenite ih naopačke na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum.

Pekmez od trešanja bez šećera – samo tri sastojka
Prvi recept je prilično jednostavan – sa svega tri sastojka. Sve spremljene staklenke u kojima je pekmez od trešanja bez šećera čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja držite ih u hladnjaku te iskoristite unutar tjedan dana. Zbog nedostatka dodanog šećera, imaju kraći rok trajanja.
Sastojci:
- 1 kg zrelih, očišćenih trešanja
- sok jednog limuna
- 1 ribana jabuka.
Priprema
- U lonac stavite sva tri sastojka kuhajući 30 – 40 minuta uz miješanje. Povremeno izgnječite voće.
- Kad se smjesa zgusnula, dodatno je usitnite štapnim mikserom.
- Ulijte vrući pekmez u vruće staklenke, zatvorite i okrenite naopačke na pet minuta.

Pekmez od trešanja s chia sjemenkama bez kuhanja
Ako želite brzinski pekmez na jutarnje proteinske palačinke ili kao dodatak zobenoj kaši, a možda i kao punjenje za integralna peciva, evo ideje za koju vam ne treba pećnica.
Sastojci:
- 500 g očišćenih trešanja
- 2 jušne žlice chia sjemenki
- sok polovice limuna
- nekoliko kapi javorovog sirupa.
Priprema
- Trešnje usitnite u blenderu i kuhajte ih oko pet minuta.
- Dodajte limunov sok i chia sjemenke, pomiješajte i ostavite da smjesa odstoji oko pola sata.
- Pohranite pekmez u staklenku, stavite je u hladnjak i potrošite unutar pet dana.

Fit pekmez od trešanja
Ovaj tzv. pekmez također se ne radi u klasičnom smislu, ali može podsjećati na pekmez. Idealan je za one koji prate svoje fitness ciljeve i vode računa o dovoljnom unosu proteina.
Sastojci:
- 600 g očišćenih trešanja
- 1 ribana jabuka
- sok jednog limuna
- 1 mjerica whey proteina od vanilije
- 2 jušne žlice chia sjemenki.
Priprema
- Trešnje i ribanu jabuku kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri.
- Nakon toga, maknite lončić s vatre i umiješajte sok limuna i chia sjemenke.
- Kad se smjesa ohladi, umiješajte whey protein.
Čuvajte u staklenci u hladnjaku do četiri dana, a pekmez dodajte na proteinski kruh, proteinske palačinke ili u jogurt.

Pekmez od trešanja sa zaslađivačem
Svi oni koji vode računa o zdravlju nastojat će unositi što manje dodanog šećera. Međutim, u pekmezu običan šećer ima ulogu konzervansa pa se zato dodaje u tolikoj količini i često se dodaje u većem postotku od samog voća. Upravo to mu osigurava trajnost i slabu kvarljivost.
Međutim, ako ne želite dodavati šećer, a ipak želite uživati u slatkom okusu, možete dodati zaslađivače s manje ili nula kalorija poput stevije. No, imajte na umu da ti zaslađivači nemaju ulogu konzervansa kao šećer pa im je rok trajanja kraći.
Sastojci:
- 1 kg očišćenih trešanja
- 1 ribana jabuka
- sok jednog limuna
- 1 – 2 čajne žličice stevije u prahu
- 1 čajna žličica pektina.
Priprema
- U lončiću pomiješajte trešnje, ribanu jabuku i limunov sok. Kuhajte oko 20 minuta dok se voće ne raspadne.
- Nakon toga usitnite voće štapnim mikserom ili vilicom.
- Dodajte steviju i po želji pektin za gušću teksturu, vratite na vatru i kuhajte još oko pet minuta.
- Ulijte vrući pekmez u vruće staklenke, okrenite naopačke na pet minuta i pohranite na hladnom i tamnom mjestu.

Pekmez od trešanja s brezinim šećerom
Kako stevija ima specifičan okus, možete dodati ksilitol ili brezin šećer. Sadrži duplo manje kalorija od šećera, oko dvije kalorije na jedan gram, a slatkoća mu je vrlo slična običnom šećeru, odnosno čini 95 % slatkoće običnog šećera. Za razliku od klasičnog šećera, ima minimalan utjecaj na inzulin.
Sastojci:
- 1 kg zrelih trešanja bez koštica
- 150 – 200 g ksilitola
- sok jednog limuna
- 1 veća ribana jabuka
- prstohvat cejlonskog cimeta.
Priprema
- Trešnje i ribanu jabuku stavite u lonac s limunovim sokom i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta dok voće ne pusti sok.
- Potom, umiješajte ksilitol i cimet te kuhajte još barem 15 minuta.
- Ako želite baš glatku teksturu, usitnite pekmez štapnim mikserom, a potom ga ulijte u vruće staklenke.
- Okrenite zatvorene staklenke naopačke na pet minuta, a potom ih pohranite na tamno i hladno mjesto.
Pročitajte i ove članke:
- Šest razloga zašto su višnje i trešnje dobre za zdravlje
- Kompot od trešanja: Uživajte u omiljenom voću tijekom cijele godine! Evo vrlo jednostavnog recepta za pripremu kod kuće
- Neka traju što dulje: Mini trikovi zbog kojih trešnje neće odmah početi truliti.