Pekmez od trešanja bez šećera: 5 recepata za svakoga

Pekmez od trešanja bez šećera

Kada bismo postavili pitanje koje je omiljeno ljetno voće, među prve tri najdraže voćke sigurno bi se našla trešnja. Slatke, sočne i pune okusa – trešnje su neodoljiva grickalica dok se izležavamo na terasi ili balkonu.

Vizualno su vrlo privlačne, a ne treba ni naglašavati da su zdrave.

Nažalost, sezona trešanja je vrlo kratka, a sklone su i kvarenju. Tijekom godine nemamo ih baš dostupne u smrznutom ili svježem obliku, za razliku od višanja. Jedan od načina kako dulje uživati u trešnjama jest da spremite pekmez od trešanja bez šećera.

Važan korak koji trebate napraviti prije je sterilizacija staklenki, a ovako izgleda postupak.

  1. Staklenke i poklopce dobro operite deterdžentom za suđe.
  2. Zagrijte pećnicu na 120 °C.
  3. Staklenke položite s otvorom prema gore na rešetku pećnice bez međusobnog dodirivanja i pustite da se steriliziraju 15 – 20 minuta.
  4. Poklopce sterilizirajte zasebno kuhanjem u kipućoj vodi oko pet minuta.
  5. Staklenke je najbolje puniti dok su još vruće.
  6. Kada ste napunili staklenke, okrenite ih naopačke na nekoliko minuta kako bi se stvorio vakuum.
Pekmez od trešanja bez šećera - samo tri sastojka
FOTO: Shutterstock

Pekmez od trešanja bez šećera – samo tri sastojka

Prvi recept je prilično jednostavan – sa svega tri sastojka. Sve spremljene staklenke u kojima je pekmez od trešanja bez šećera čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a nakon otvaranja držite ih u hladnjaku te iskoristite unutar tjedan dana. Zbog nedostatka dodanog šećera, imaju kraći rok trajanja.

Sastojci:

Priprema

  1. U lonac stavite sva tri sastojka kuhajući 30 – 40 minuta uz miješanje. Povremeno izgnječite voće.
  2. Kad se smjesa zgusnula, dodatno je usitnite štapnim mikserom.
  3. Ulijte vrući pekmez u vruće staklenke, zatvorite i okrenite naopačke na pet minuta.
Pekmez od trešanja s chia sjemenkama bez kuhanja
FOTO: Shutterstock

Pekmez od trešanja s chia sjemenkama bez kuhanja

Ako želite brzinski pekmez na jutarnje proteinske palačinke ili kao dodatak zobenoj kaši, a možda i kao punjenje za integralna peciva, evo ideje za koju vam ne treba pećnica.

Sastojci:

Priprema

  1. Trešnje usitnite u blenderu i kuhajte ih oko pet minuta.
  2. Dodajte limunov sok i chia sjemenke, pomiješajte i ostavite da smjesa odstoji oko pola sata.
  3. Pohranite pekmez u staklenku, stavite je u hladnjak i potrošite unutar pet dana.
Fit pekmez od trešanja
FOTO: Shutterstock

Fit pekmez od trešanja

Ovaj tzv. pekmez također se ne radi u klasičnom smislu, ali može podsjećati na pekmez. Idealan je za one koji prate svoje fitness ciljeve i vode računa o dovoljnom unosu proteina.

Sastojci:

Priprema

  1. Trešnje i ribanu jabuku kuhajte oko 20 minuta na laganoj vatri.
  2. Nakon toga, maknite lončić s vatre i umiješajte sok limuna i chia sjemenke.
  3. Kad se smjesa ohladi, umiješajte whey protein.

Čuvajte u staklenci u hladnjaku do četiri dana, a pekmez dodajte na proteinski kruh, proteinske palačinke ili u jogurt.

Pekmez od trešanja sa zaslađivačem
FOTO: Shutterstock

Pekmez od trešanja sa zaslađivačem

Svi oni koji vode računa o zdravlju nastojat će unositi što manje dodanog šećera. Međutim, u pekmezu običan šećer ima ulogu konzervansa pa se zato dodaje u tolikoj količini i često se dodaje u većem postotku od samog voća. Upravo to mu osigurava trajnost i slabu kvarljivost.

Međutim, ako ne želite dodavati šećer, a ipak želite uživati u slatkom okusu, možete dodati zaslađivače s manje ili nula kalorija poput stevije. No, imajte na umu da ti zaslađivači nemaju ulogu konzervansa kao šećer pa im je rok trajanja kraći.

Sastojci:

Priprema

  1. U lončiću pomiješajte trešnje, ribanu jabuku i limunov sok. Kuhajte oko 20 minuta dok se voće ne raspadne.
  2. Nakon toga usitnite voće štapnim mikserom ili vilicom.
  3. Dodajte steviju i po želji pektin za gušću teksturu, vratite na vatru i kuhajte još oko pet minuta.
  4. Ulijte vrući pekmez u vruće staklenke, okrenite naopačke na pet minuta i pohranite na hladnom i tamnom mjestu.
Pekmez od trešanja s brezinim šećerom
FOTO: Shutterstock

Pekmez od trešanja s brezinim šećerom

Kako stevija ima specifičan okus, možete dodati ksilitol ili brezin šećer. Sadrži duplo manje kalorija od šećera, oko dvije kalorije na jedan gram, a slatkoća mu je vrlo slična običnom šećeru, odnosno čini 95 % slatkoće običnog šećera. Za razliku od klasičnog šećera, ima minimalan utjecaj na inzulin.

Sastojci:

Priprema

  1. Trešnje i ribanu jabuku stavite u lonac s limunovim sokom i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 20 minuta dok voće ne pusti sok.
  2. Potom, umiješajte ksilitol i cimet te kuhajte još barem 15 minuta.
  3. Ako želite baš glatku teksturu, usitnite pekmez štapnim mikserom, a potom ga ulijte u vruće staklenke.
  4. Okrenite zatvorene staklenke naopačke na pet minuta, a potom ih pohranite na tamno i hladno mjesto.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu