Lagana i brza čokoladna torta bez pečenja – imamo top recept

Lagana i brza čokoladna torta bez pečenja

Znate li da čokoladna torta ima svoj dan, i to Svjetski dan koji se obilježava 27. siječnja? Ako ste već započeli s dijetom kao novogodišnjom odlukom, na ovaj datum smijete se počastiti komadom čokoladne torte. 

Sladokusci i čokoljupci svoju ljubav prema čokoladi mogu okruniti čokoladnom tortom bez pečenja.

Zahvaljujući današnjem velikom izboru različitih namirnica i nutritivno bogatijih alternativa klasičnim namirnicama, čokoladna torta bit će preukusna i u toj varijanti. 

Naravno, ako je nešto nutritivno bogato, ne znači da ima i manje kalorija, no na Svjetski dan čokoladne torte ne brojimo kalorije.

Lagana i brza čokoladna torta bez pečenja učinit će početak ovoga tjedna slađim i zabavnijim. 

čokoladna keks torta bez pečenja
FOTO: Shutterstock

Lagana i brza čokoladna torta bez pečenja

Prvi recept bit će u klasičnom izdanju što se tiče sastojaka – čokoladna keks torta bez pečenja – idealno za one koji još nisu upoznati s nutritivno bogatijim alternativama. 

Sastojci za biskvit:

  • 250 g petit keksa
  • 100 g otopljenog maslaca
  • 2 jušne žlice kakaa u prahu

Sastojci za kremu:

  • 200 g tamne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag 
  • 250 g mascarponea
  • 3 jušne žlice šećera u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Priprema

  1. Kekse usitnite u blenderu, a potom pomiješajte s otopljenim maslacem i kakaom te sjedinite smjesu. 
  2. Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, a potom biskvit od keksa utisnite u kalup i poravnajte. Ostavite u hladnjaku na 15 minuta. 
  3. Otopite tamnu čokoladu, a vrhnje za šlag umutite, ali pazite da ne bude pretvrd. 
  4. U posebnoj posudi pomiješajte mascarpone, šećer i vaniliju, a zatim dodajte i otopljenu tamnu čokoladu te miksajte u glatku smjesu. 
  5. Špatulom umiješajte šlag u čokoladnu kremu
  6. Izvadite biskvit iz hladnjaka i na njega dodajte kremu, poravnajte površinu i vratite u hladnjak na 2 – 3 sata.
  7. Dekorirajte tortu ribanom čokoladom i voćem po želji. 
Kremasta čokoladna torta bez pečenja
FOTO: Shutterstock

Kremasta čokoladna torta bez pečenja u veganskoj verziji

Oni koji žele nutritivno bogatiju verziju lagane i brze čokoladne torte bez pečenja, i to u veganskoj verziji, rado će se odlučiti za ovaj recept. 

Sastojci za biskvit:

Sastojci za kremu:

Priprema

  1. U blenderu usitnite zobene pahuljice, kakao i bademe, a potom umiješajte javorov sirup, ekstrakt vanilije i kokosovo ulje te izblendajte u glatku smjesu. 
  2. Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, a potom biskvit utisnite u kalup i poravnajte. Ostavite u hladnjaku na 15 minuta. 
  3. Otopite tamnu čokoladu, a potom u blenderu pomiješajte avokado, čokoladu, biljni napitak, vaniliju, cimet i javorov sirup. Prilagodite slatkoću, a smjesa treba biti glatka. 
  4. Izvadite biskvit iz hladnjaka i u njega ulijte kremu, poravnajte površinu i vratite u hladnjak na 2 – 3 sata, a najbolje preko noći.
  5. Dekorirajte tortu ribanom čokoladom i voćem po želji. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu