Lagana i brza čokoladna torta bez pečenja – imamo top recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Znate li da čokoladna torta ima svoj dan, i to Svjetski dan koji se obilježava 27. siječnja? Ako ste već započeli s dijetom kao novogodišnjom odlukom, na ovaj datum smijete se počastiti komadom čokoladne torte.
Zahvaljujući današnjem velikom izboru različitih namirnica i nutritivno bogatijih alternativa klasičnim namirnicama, čokoladna torta bit će preukusna i u toj varijanti.
Naravno, ako je nešto nutritivno bogato, ne znači da ima i manje kalorija, no na Svjetski dan čokoladne torte ne brojimo kalorije.
Lagana i brza čokoladna torta bez pečenja učinit će početak ovoga tjedna slađim i zabavnijim.
Lagana i brza čokoladna torta bez pečenja
Prvi recept bit će u klasičnom izdanju što se tiče sastojaka – čokoladna keks torta bez pečenja – idealno za one koji još nisu upoznati s nutritivno bogatijim alternativama.
Sastojci za biskvit:
- 250 g petit keksa
- 100 g otopljenog maslaca
- 2 jušne žlice kakaa u prahu.
Sastojci za kremu:
- 200 g tamne čokolade
- 200 ml vrhnja za šlag
- 250 g mascarponea
- 3 jušne žlice šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije.
Priprema
- Kekse usitnite u blenderu, a potom pomiješajte s otopljenim maslacem i kakaom te sjedinite smjesu.
- Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, a potom biskvit od keksa utisnite u kalup i poravnajte. Ostavite u hladnjaku na 15 minuta.
- Otopite tamnu čokoladu, a vrhnje za šlag umutite, ali pazite da ne bude pretvrd.
- U posebnoj posudi pomiješajte mascarpone, šećer i vaniliju, a zatim dodajte i otopljenu tamnu čokoladu te miksajte u glatku smjesu.
- Špatulom umiješajte šlag u čokoladnu kremu.
- Izvadite biskvit iz hladnjaka i na njega dodajte kremu, poravnajte površinu i vratite u hladnjak na 2 – 3 sata.
- Dekorirajte tortu ribanom čokoladom i voćem po želji.
Kremasta čokoladna torta bez pečenja u veganskoj verziji
Oni koji žele nutritivno bogatiju verziju lagane i brze čokoladne torte bez pečenja, i to u veganskoj verziji, rado će se odlučiti za ovaj recept.
Sastojci za biskvit:
- 150 g sitnih zobenih pahuljica
- 100 g mljevenih badema
- 2 jušne žlice nezaslađenog organskog kakaa u prahu
- 2 jušne žlice javorovog sirupa
- 50 ml otopljenog kokosovog ulja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije.
Sastojci za kremu:
- 200 g tamne čokolade
- 1 zreli avokado
- 3 jušne žlice javorovog sirupa
- 2 jušne žlice biljnog napitka
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat cejlonskog cimeta.
Priprema
- U blenderu usitnite zobene pahuljice, kakao i bademe, a potom umiješajte javorov sirup, ekstrakt vanilije i kokosovo ulje te izblendajte u glatku smjesu.
- Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, a potom biskvit utisnite u kalup i poravnajte. Ostavite u hladnjaku na 15 minuta.
- Otopite tamnu čokoladu, a potom u blenderu pomiješajte avokado, čokoladu, biljni napitak, vaniliju, cimet i javorov sirup. Prilagodite slatkoću, a smjesa treba biti glatka.
- Izvadite biskvit iz hladnjaka i u njega ulijte kremu, poravnajte površinu i vratite u hladnjak na 2 – 3 sata, a najbolje preko noći.
- Dekorirajte tortu ribanom čokoladom i voćem po želji.
Pročitajte i ove članke:
- Sočna i brza čokoladna torta: Lagana, a topi se u ustima! Imamo recepte za svaku priliku, a dva su bez brašna
- Bezglutenska čokoladna torta: Food blogerica Adrijana s vama dijeli jednostavan recept za najdražu čoko slasticu
- Gotova začas! Recept za sočnu čokoladnu tortu bez konkurencije.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Vježba hodanja 6-6-6 za mršavljenje: Kako izgleda?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja