Jela od gljiva i krumpira: Musaka, varivo, gulaš i ostalo

Jela od gljiva i krumpira

Jesen je savršena prilika da se uzemljimo, utoplimo i lagano mijenjamo prehranu. Umjesto hladnih jela vrijeme je za tople i ukusne obroke, a nema ništa ljepše od plodova koji su sezonski. Gljive su iznimno nutritivne, a krumpir je dobar izvor ugljikohidrata bez puno kalorija.

Donosimo ideje za nekoliko jednostavnih jela od gljiva i krumpira, od musake do variva i gulaša.

Iako svi danas tražimo brza kulinarska rješenja, posvetite se pripremi ovih jela bez žurbe, najbolje za vikend, jer kad smo uključeni u cijeli proces od pripreme do konzumacije jela, povezujemo se sa sobom, ali i hranom.

Jela od gljiva i krumpira – recepti

Evo šest recepata za jela od gljiva i krumpira.

Jelo od gljiva i krumpira s jajima
FOTO: Shutterstock

Jelo od gljiva i krumpira s jajima

Jaja s krumpirom mirišu na bakin doručak ili večeru, no u jesenskoj verziji dodat ćemo i gljive. Ovaj obrok zaista spaja sve makronutrijente, a vi mu dodajte još zdjelicu ukiseljenog povrća ili salate po izboru.

Sve sastojke imate kod kuće, a preostaje vam nabaviti gljive.

Sastojci:
Priprema
  1. Na maslinovom ulju ispecite krumpir, a potom ga stavite sa strane.
  2. Dinstajte zatim luk i češnjak, a nakon 1 – 2 minute dodajte gljive i pecite ih dok ne ispuste vodu.
  3. Vratite krumpir.
  4. Jaja izmutite s malo mlijeka i dodajte u tavu te ispecite i začinite.
Krumpir sa šampinjonima i vrhnjem za kuhanje
FOTO: Shutterstock

Krumpir sa šampinjonima i vrhnjem za kuhanje

Ako niste sigurni u pravilno branje gljiva ili vam to trenutno nije dostupno, sasvim je u redu koristiti šampinjone koje možemo kupiti gotovo u svakoj trgovini. Kad su u pitanju jela od šampinjona i krumpira, ovo je omiljeno.

Sastojci:
Priprema
  1. U tavi dinstajte luk na zagrijanom maslacu oko tri minute.
  2. Potom dodajte šampinjone i dinstajte oko pet minuta.
  3. Ubacite krumpir i začine, prelijte vrhnjem, smanjite vatru i poklopite. Pustite da se jelo dinsta oko 20 minuta.
  4. Prije posluživanja posipajte peršinom.
Varivo od gljiva i krumpira
FOTO: Shutterstock

Varivo od gljiva i krumpira

Ako ste više od jela na žlicu, napravite ovo ukusno i vrlo jednostavno varivo od kojeg će zamirisati cijela kuhinja, a vas podsjetiti koliko jesenski dani mogu biti cozy. Za ljepši doživljaj varivo je najukusnije na slobodan dan, kišu i uz knjigu.

Sastojci:
Priprema
  1. Na malo maslinovog ulja dinstajte luk dok ne postane staklast.
  2. Dodajte mrkvu i celer i dinstajte oko dvije minute, a potom i gljive te dinstajte još četiri minute.
  3. Ubacite krumpir, ulijte povrtni temeljac i dodajte lovorov list te začine.
  4. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 25 minuta, a prije posluživanja uklonite lovorov list i posipajte peršinom.
Gulaš od gljiva i krumpira
FOTO: Shutterstock

Gulaš od gljiva i krumpira

Za malo gušću verziju jela od gljiva i krumpira biramo gulaš. Također, jednostavno jelo od tek nekoliko osnovnih sastojaka zagrijat će tijelo i umiriti nas svojim mirisima.

Sastojci:
Priprema
  1. Na malo maslinovog ulja dinstajte pancetu oko četiri minute.
  2. Dodajte luk i dinstajte oko tri minute, a potom i češnjak te dinstajte još jednu minutu.
  3. Dodajte gljive i dinstajte oko pet minuta, a zatim ih posipajte paprikom i brašnom te pomiješajte.
  4. Dodajte krumpir, temeljac, lovorov list i preostale začine.
  5. Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 25 minuta.
  6. Prije posluživanja uklonite lovorov list, a po želji posipajte svježim peršinom.
Krumpir i gljive u pećnici
FOTO: Shutterstock

Krumpir i gljive u pećnici

Kao što znamo, jelo koje se može spremiti u tavi vrlo vjerojatno se može spremiti i u pećnici. Ako i vi volite više paliti pećnicu nego dinstati, ovo jelo je za vas.

Sastojci:
Priprema
  1. U veliku zdjelu stavite sve sastojke i pomiješajte.
  2. Potom rasporedite gljive, krumpir i luk u vatrostalnu zdjelu u jednom sloju.
  3. Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko pola sata dok krumpir ne omekša, a u toku pečenja povremeno pomiješajte.
Musaka od gljiva i krumpira
FOTO: Shutterstock

Musaka od gljiva i krumpira

Za kraj evo i recepta za musaku, jedno od omiljenih jela kada je krumpir među glavnim sastojcima.

Ovo jelo je idealno kada vam treba malo više energije, posebice ako ste se uputili k planinama u potragu za gljivama.

Sastojci:
Priprema
  1. Krumpir skuhajte, a potom ga narežite na ploške.
  2. Na malo maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak oko tri minute, a potom dodajte gljive i dinstajte još pet minuta.
  3. U vatrostalnu zdjelu složite red krumpira, pa red gljiva te začinite sa soli i paprom.
  4. Prelijte vrhnjem, posipajte sirom i pecite u pećnici na 180 °C oko pola sata dok se ne napravi zlatna korica.
  5. Prije posluživanja posipajte peršinom.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu