Jela od gljiva i krumpira: Musaka, varivo, gulaš i ostalo
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Jesen je savršena prilika da se uzemljimo, utoplimo i lagano mijenjamo prehranu. Umjesto hladnih jela vrijeme je za tople i ukusne obroke, a nema ništa ljepše od plodova koji su sezonski. Gljive su iznimno nutritivne, a krumpir je dobar izvor ugljikohidrata bez puno kalorija.
Donosimo ideje za nekoliko jednostavnih jela od gljiva i krumpira, od musake do variva i gulaša.
Jela od gljiva i krumpira – recepti
Evo šest recepata za jela od gljiva i krumpira.

Jelo od gljiva i krumpira s jajima
Jaja s krumpirom mirišu na bakin doručak ili večeru, no u jesenskoj verziji dodat ćemo i gljive. Ovaj obrok zaista spaja sve makronutrijente, a vi mu dodajte još zdjelicu ukiseljenog povrća ili salate po izboru.
Sve sastojke imate kod kuće, a preostaje vam nabaviti gljive.
Sastojci:
- 500 g svježih gljiva (narezanih na ploške)
- 3 krumpira (narezanih na ploške)
- 1 crveni luk (sjeckan)
- 2 režnja češnjaka (sjeckana)
- 3 – 4 jaja
- maslinovo ulje
- crni papar
- malo svježeg mlijeka
- sol.
Priprema
- Na maslinovom ulju ispecite krumpir, a potom ga stavite sa strane.
- Dinstajte zatim luk i češnjak, a nakon 1 – 2 minute dodajte gljive i pecite ih dok ne ispuste vodu.
- Vratite krumpir.
- Jaja izmutite s malo mlijeka i dodajte u tavu te ispecite i začinite.

Krumpir sa šampinjonima i vrhnjem za kuhanje
Ako niste sigurni u pravilno branje gljiva ili vam to trenutno nije dostupno, sasvim je u redu koristiti šampinjone koje možemo kupiti gotovo u svakoj trgovini. Kad su u pitanju jela od šampinjona i krumpira, ovo je omiljeno.
Sastojci:
- 400 g krumpira (narezanih na ploške)
- 400 g šampinjona (narezanih na ploške)
- 1 crveni luk (sjeckan)
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 2 čajne žličice maslaca
- crni papar
- muškatni oraščić
- sol
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- U tavi dinstajte luk na zagrijanom maslacu oko tri minute.
- Potom dodajte šampinjone i dinstajte oko pet minuta.
- Ubacite krumpir i začine, prelijte vrhnjem, smanjite vatru i poklopite. Pustite da se jelo dinsta oko 20 minuta.
- Prije posluživanja posipajte peršinom.

Varivo od gljiva i krumpira
Ako ste više od jela na žlicu, napravite ovo ukusno i vrlo jednostavno varivo od kojeg će zamirisati cijela kuhinja, a vas podsjetiti koliko jesenski dani mogu biti cozy. Za ljepši doživljaj varivo je najukusnije na slobodan dan, kišu i uz knjigu.
Sastojci:
- 300 g gljiva (narezanih na tanke ploške)
- 400 g krumpira (narezanog na kockice)
- 1 mrkva (narezana na kolutove)
- 1 stabljika celera (nasjeckana na kockice)
- 1 l povrtnog temeljca
- crni papar
- sol
- maslinovo ulje
- 1 lovorov list
- 1 jušna žlica svježe sjeckanog peršina.
Priprema
- Na malo maslinovog ulja dinstajte luk dok ne postane staklast.
- Dodajte mrkvu i celer i dinstajte oko dvije minute, a potom i gljive te dinstajte još četiri minute.
- Ubacite krumpir, ulijte povrtni temeljac i dodajte lovorov list te začine.
- Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 25 minuta, a prije posluživanja uklonite lovorov list i posipajte peršinom.

Gulaš od gljiva i krumpira
Za malo gušću verziju jela od gljiva i krumpira biramo gulaš. Također, jednostavno jelo od tek nekoliko osnovnih sastojaka zagrijat će tijelo i umiriti nas svojim mirisima.
Sastojci:
- 400 g gljiva (narezanih na tanke ploške)
- 400 g krumpira (narezanog na kockice)
- 100 g pancete (narezane na kockice)
- 1 crveni luk, sjeckan
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 2 jušne žlice crvene paprike
- 1 žlica brašna
- 500 ml temeljca
- maslinovo ulje
- 1 lovorov list
- crni papar
- sol
- prstohvat timijana.
Priprema
- Na malo maslinovog ulja dinstajte pancetu oko četiri minute.
- Dodajte luk i dinstajte oko tri minute, a potom i češnjak te dinstajte još jednu minutu.
- Dodajte gljive i dinstajte oko pet minuta, a zatim ih posipajte paprikom i brašnom te pomiješajte.
- Dodajte krumpir, temeljac, lovorov list i preostale začine.
- Poklopite i kuhajte na srednje jakoj vatri oko 25 minuta.
- Prije posluživanja uklonite lovorov list, a po želji posipajte svježim peršinom.

Krumpir i gljive u pećnici
Kao što znamo, jelo koje se može spremiti u tavi vrlo vjerojatno se može spremiti i u pećnici. Ako i vi volite više paliti pećnicu nego dinstati, ovo jelo je za vas.
Sastojci:
- 400 g krumpira (narezanog na ploške)
- 300 g gljiva (narezanih na četvrtine)
- 1 crveni luk (narezan na trakice)
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- timijan
- sol
- papar.
Priprema
- U veliku zdjelu stavite sve sastojke i pomiješajte.
- Potom rasporedite gljive, krumpir i luk u vatrostalnu zdjelu u jednom sloju.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 °C oko pola sata dok krumpir ne omekša, a u toku pečenja povremeno pomiješajte.

Musaka od gljiva i krumpira
Za kraj evo i recepta za musaku, jedno od omiljenih jela kada je krumpir među glavnim sastojcima.
Ovo jelo je idealno kada vam treba malo više energije, posebice ako ste se uputili k planinama u potragu za gljivama.
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 400 g gljiva (narezanih na ploške)
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 200 ml vrhnja
- 100 g ribanog sira
- crni papar
- sol
- peršin.
Priprema
- Krumpir skuhajte, a potom ga narežite na ploške.
- Na malo maslinovog ulja dinstajte luk i češnjak oko tri minute, a potom dodajte gljive i dinstajte još pet minuta.
- U vatrostalnu zdjelu složite red krumpira, pa red gljiva te začinite sa soli i paprom.
- Prelijte vrhnjem, posipajte sirom i pecite u pećnici na 180 °C oko pola sata dok se ne napravi zlatna korica.
- Prije posluživanja posipajte peršinom.
Pročitajte i ove članke:
- 7 recepata s krumpirom koji su zapravo dobri za vas
- Jesenske gljive: Neka se ovih sedam nađe na vašem tanjuru
- Kada ih solite? Savjeti i trikovi za savršena jela od gljiva.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

6 namirnica koje bi svatko stariji od 45 godina trebao češće jesti kako bi smanjio rizik od raka debelog crijeva
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja