Četiri recepta za brz i zdrav doručak kad žurite

brz doručak

Doručak je ključan obrok, ali često prvi koji se preskače kada su jutra užurbana. Priprema doručka može djelovati kao dodatno opterećenje kad ste u žurbi. Kako bismo vam olakšali jutarnju rutinu, donosimo četiri brza i provjerena recepta za doručak, spremna za manje od 15 minuta.

Tost s avokadom i kajganom
FOTO: Shutterstock

Tost s avokadom i kajganom

Tost s avokadom klasičan je izbor za doručak i zahtjeva manje vremena za pripremu nego što mislite. Ovo jelo s malo kalorija, ugljikohidrata i puno vlakana može se napraviti za par minuta.

Sastojci:

  • 2 jušne žlice maslaca
  • 4 kriške kruha od cjelovitog zrna (prepečenog)
  • 4 jaja
  • 1 šalica tekućih bjelanjaka
  • pola šalice mlijeka
  • 2 avokada (bez koštice, oguljena i narezana na tanke ploške)
  • 1 i pol jušna žlica začina za pecivo.

Priprema

  1. Zagrijte maslac u tavi na srednjoj vatri dok se ne otopi, oko dvije minute.
  2. U zdjeli pomiješajte jaja, bjelanjke i mlijeko dok se dobro ne sjedine pa ulijte u vruću tavu.
  3. Dok se smjesa jaja peče, lagano je lopaticom pomičite po tavi, savijajući pečene rubove prema sredini.
  4. Poslažite kriške avokada na tost.
  5. Posipajte tost s avokadom začinima za pecivo i servirajte uz kajganu.
Zobena kaša s cimetom, svježim voćem, bademima i chia sjemenkama
FOTO: Shutterstock

Zobena kaša s cimetom, svježim voćem, bademima i chia sjemenkama

Ovaj veganski recept za zobene pahuljice bogat je vlaknima i ima malo zasićenih masti. Također je vrlo prilagodljiv.

Ako vam se ne sviđa nijedan od dodataka navedenih u ovom receptu, možete ih zamijeniti drugim voćem ili drugim dodacima po vlastitom izboru.

Sastojci:

Priprema

  1. U lonac stavite 2 + 2/3 šalice vode i zobene pahuljice. Pustite da zavrije uz povremeno miješanje. Kad voda zavrije, smanjite vatru i kuhajte još 3 – 5 minuta uz povremeno miješanje ili dok se zob ne zgusne.
  2. U međuvremenu narežite breskvu na tanke ploške.
  3. Prebacite zobene pahuljice u zdjelu i umiješajte cimet i prstohvat soli (po želji).
  4. Posipajte bademima, chia sjemenkama, narezanom breskvom, smrznutim borovnicama i prelijte javorovim sirupom.
Proteinski smoothie od jagode i banane
FOTO: Shutterstock

Proteinski smoothie od jagode i banane

Ovaj smoothie je napravljen od smrznutih jagoda i banana. Korištenje smrznutog voća umjesto svježeg voća s ledom pomaže zgušnjavanju teksture smoothieja bez razvodnjavanja okusa.

Sastojci:

Priprema

  1. Pomiješajte banane, smrznute jagode, mlijeko od indijskih oraščića i proteinski prah u blenderu ili procesoru hrane i miksajte dok smjesa ne postane glatka.
  2. Po želji dodajte šaku kockica leda po porciji za gušći smoothie.
Svježi sir s medom i crvenom paprikom na sourdough kruhu
FOTO: Shutterstock

Svježi sir s medom i crvenom paprikom na sourdough kruhu

Ovo jelo uključuje prženje svježeg sira na kriški kruha od kiselog tijesta u fritezi. To mijenja uobičajenu mokru teksturu svježeg sira, što ga može učiniti ugodnijim za jelo.

Sastojci:

Priprema

  1. Prethodno zagrijte fritezu na 200 °C.
  2. Svježi sir premažite preko kruha i stavite na pleh.
  3. Tostirajte u fritezi 3 – 4 minute, dok svježi sir ne počne smeđiti.
  4. Prelijte medom i pospite listićima crvene paprike.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Choi, S. (2025). Our Go-to Quick Breakfast RecipesHealthline.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu