Burrata recepti: Pet ideja kako se jede ovaj kremasti sir
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja

Burrata je sir koji potječe s juga Italije, a dolazi od talijanske riječi “burrata” što u prijevodu znači “maslac”. Upravo je takav i ovaj sir, kremast i mekan. Vanjski dio burrate izrađuje se od sira mozzarelle, a unutrašnjost je kombinacija vrhnja i mozzarelle.
Na 100 g burrata sadrži otprilike:
- 256 kalorija
- 24 g masti
- 8 g proteina
- 2 g ugljikohidrata.
Kada kupujemo burratu, na deklaraciji se navodi da sadrži minimalno 50 % mliječne masti u suhoj tvari. Dakle, ovaj je sir bogat mastima i možemo ga po udjelu masti, proteina i kalorija smjestiti negdje između zrnatog ili posnog sira te tvrdih sireva.
Burrata recepti
Burrata od minerala sadrži kalcij, magnezij, natrij, željezo i fosfor, a od vitamina A i E, odnosno vitamine topive u mastima. Kako burrata sadrži dosta masti, apsorpcija navedenih vitamina je veća.
U skladu s tim burrata bi se trebala konzumirati umjereno, no bit će odličan izbor za recepte kada želite iznenaditi goste ili sebi priuštiti dašak ekskluzive. Ako se pitate kako se jede burrata, evo nekih ideja:
- u kombinaciji s kruhom i maslinovim uljem
- kao predjelo
- na salatu
- na pizzi
- s tjesteninom.
Burrata – gdje kupiti?
Burrata nije toliko popularna kao mozzarella koja postoji u klasičnoj i light verziji, no dostupna je u svim većim trgovinama. Obično dolazi pakirana u plastičnoj posudi u količini od 150 g.
Burrata – cijena
Po punoj cijeni 150 g burrate košta oko 3,85 eura. To je čini skupljom u odnosu na mozzarellu s kojom se najčešće pogrešno zamjenjuje, pri čemu 200 g mozzarelle košta 1,99 eura.
Burrata sir – recepti
U nastavku vam donosimo pet recepata s burratom.

Baget s burratom
Krećemo od najjednostavnijeg recepta za burrata sir kao samostalno jelo koje će biti idealno predjelo.
Sastojci:
- 1 burrata sir
- 2 rajčice
- 1 čajna žličica maslinovog ulja
- nekoliko svježih listova bosiljka
- crni papar u mlincu
- krupna morska sol
- baget (narezan na kriške).
Priprema
- Rajčicu operite i narežite na kolutove.
- Na sredinu tanjura stavite cijelu burratu, a uokolo naslažite kriške rajčice.
- Rajčicu i burratu pokapajte maslinovim uljem.
- Začinite sir i rajčicu crnim paprom i morskom soli.
- Ukrasite listovima svježeg bosiljka i poslužite.
- Baget po želji tostirajte na malo maslinova ulja ili ga poslužite bez tostiranja uz burratu.

Tjestenina s burrata sirom
Ljubitelji tjestenine i talijanske kuhinje teško da nisu probali tjesteninu s burratom, no ako dosad niste probali, evo prilike.
Sastojci:
- 400 g tjestenine
- 2 burrata sira
- 500 g cherry rajčice (prepolovljenih)
- 3 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- listovi svježeg bosiljka
- prstohvat čili pahuljica
- crni papar
- sol
- parmezan za posipanje.
Priprema
- Tjesteninu skuhajte prema uputama, a potom je ocijedite.
- Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak i čili oko jednu minutu.
- Dodajte cherry rajčice i dinstajte još nekoliko minuta. Rajčice pritome pritisnite kuhačom.
- Umiješajte tjesteninu u rajčicu i po potrebi ulijte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina.
- Prebacite tjesteninu na tanjur i na sredinu stavite burrata sir.
- Dodatno pokapajte s nekoliko kapi maslinovog ulja sir te popaprite i ukrasite svježim listovima bosiljka.
Poslužite uz zdjelicu svježe salate.

Burrata salata
Kao što vidimo, burrata recepti su jednostavni za napraviti i brzo gotovi. Upravo takav je i recept za burrata salatu.
Sastojci:
- 1 burrata sir
- 100 g rikole
- 250 g cherry rajčica (prepolovljenih)
- 1 crveni luk (narezan)
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice balzamičnog octa
- krupna morska sol
- crni papar
- svježi listovi bosiljka.
Priprema
- Dok pripremate jelo, ostavite burrata sir na sobnoj temperaturi da se malo zagrije.
- Na tanjur najprije stavite rikolu, a potom rasporedite cherry rajčice i luk.
- Na sredinu salate stavite burrata sir.
- Pokapajte salatu maslinovim uljem i balzamičnim octom.
- Posolite krupnom soli i začinite paprom te dodajte listove svježeg bosiljka.

Burrata salata s pesto umakom
Ako želite burrata salatu podići na viši nivo, onda kombinirajte sljedeće sastojke te napravite svoj pesto umak.
Sastojci za salatu:
- 2 burrata sira
- 1 šalica sušenih rajčica (narezanih na trakice)
- 1 šalica cherry rajčica (prepolovljenih)
- 1/4 šalice tostiranih pinjola
- 2 šalice rikole
- pola šalice svježeg bosiljka
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 2 jušne žlice balzamičnog octa
- crni papar
- sol.
Sastojci za pesto umak:
- 1 šalica svježeg bosiljka
- 1/4 šalice pinjola
- pola šalice ribanog parmezana
- 2 režnja češnjaka
- pola šalice maslinovog ulja
- crni papar
- sol.
Sastojak za preljev:
- 1/4 šalice maslinovog ulja.
Priprema
- Najprije pripremite pesto umak tako da sve sastojke stavite u blender i izblendate.
- Na tanjur najprije rasporedite rikolu.
- Preko rikole rasporedite sušene i cherry rajčice te pinjole.
- Burrata sir postavite na sredinu, a potom ga ukrasite svježim bosiljkom.
- Sir pokapajte s malo maslinovog ulja i balzamičnim octom te posolite i popaprite.
- Dodajte sa strane pesto umak i krišku kruha.

Pohana burrata
Oni koji vole masno obožavat će pohanu burratu.
Sastojci:
- 1 burrata sira
- 1 šalica brašna
- 1 šalica krušnih mrvica
- 2 jaja
- pola šalice parmezana
- 1 čajna žličica origana
- crni papar
- sol
- ulje za prženje
- kriške limuna
- pola šalice rikole.
Priprema
- Burratu dobro osušite krpom ili papirnatim ručnikom.
- U prvi tanjur stavite brašno.
- U drugom tanjuru razmutite jaja s paprom i soli.
- U trećem tanjuru pomiješajte krušne mrvice s parmezanom, soli, paprom i origanom.
- U tavi zagrijte dovoljno ulja za prženje kako bi polovica burrate bila u ulju.
- Burratu najprije umiješajte u brašno, potom u jaja i na kraju u krušne mrvice s parmezanom.
- Pržite burratu nekoliko minuta sa svake strane dok ne postane zlatne boje.
Poslužite pohanu burratu odmah nakon pohanja. Ukrasite tanjur dodatno rikolom i kriškama limuna.
Pročitajte i ove članke:
- U čemu je štos? Talijanski sir mekog srca koji ćemo sve češće viđati u hrvatskim restoranima
- Recepti s mozzarellom: Odličan izvor proteina za brze obroke i one koji žele smršaviti! Imamo pet ideja kako jesti mozzarellu
- Zdravi recepti sa svježim sirom: Brzo, puno proteina i bez previše kalorija! Ova su jela kao stvorena za dane kada nemate vremena.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Ljetno računanje vremena 2025.: Kako se pripremiti?
- Tomislav Stanić
- 2 min čitanja