Brzi pekmez od jabuka: 4 jednostavna recepta za najfiniju zimnicu

Brzi pekmez od jabuka

Iako su kraljice našeg podneblja, jabuke zaslužuju malo više pažnje i ljubavi jer, kako smo navikli na njih, skloni smo ih smatrati običnim svakodnevnim voćem. No, i sami znamo kako ne možemo odoljeti delicijama od jabuka, od štrudle pa do pite.

Neki čak koriste jabuku umjesto luka za dinstanje, a nije nam stran ni pekmez od jabuka. Međutim, danas mnogi imaju izazov kako istovremeno raditi, brinuti za obitelj i kuću te još spremiti nešto domaće i svoje. Ako uživate u kuhanju i spremanju zimnice, dovoljno je pronaći jednostavnije i brže recepte.

Donosimo nekoliko recepata za brzi pekmez od jabuka, a neki od njih su kreativni i u nutritivno bogatijoj verziji. Dotaknut ćemo se i klasičnih sastojaka pa svatko može izabrati nešto za sebe što mu zvuči privlačno, jednostavno za napraviti i ukusno.

Klasični pekmez od jabuka
FOTO: Shutterstock

Klasični pekmez od jabuka

Ovaj pekmez od jabuka nema neke posebne sastojke ili njihove kombinacije, no budući da vam treba oko 25 minuta da ga napravite i ne dodajemo šećer koji je ujedno i konzervans, napravite manju količinu i potrošite ga unutar tjedan dana. Držite ga u hladnjaku.

Sastojci:

  • 6 jabuka
  • pola čaše vode
  • sok polovice limuna
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli.

Priprema

  1. Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na manje komade.
  2. Potom stavite vodu, jabuke i limunov sok u lonac te poklopite.
  3. Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri dok ne omekšaju.
  4. Nakon toga prebacite jabuke u blender i usitnite ili ih izgnječite vilicom.
  5. Po želji dodajte još malo ekstrakta vanilije i kuhajte oko dvije minute.
  6. Pohranite pekmez u staklenke.
Brzi pekmez od jabuka s cimetom i orasima
FOTO: Shutterstock

Brzi pekmez od jabuka s cimetom i orasima

Spoj oraha i jabuka evocira tradiciju i sastojke našeg podneblja, a cimet se jednako tako udomaćio i upravo s jabukama dolazi vrlo često u kombinaciji.

Rok trajanja ove inačice pekmeza je do šest dana ako je pohranjen u hladnjaku.

Sastojci:

Priprema

  1. Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na manje komade.
  2. Potom stavite vodu, jabuke i narančin sok u lonac te poklopite.
  3. Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri dok ne omekšaju.
  4. Zatim dodajte med i cimet te izmiksajte.
  5. Na kraju umiješajte u pekmez mljevene orahe te pohranite u staklenke.
Brzi pekmez od jabuka s datuljama i chia sjemenkama
FOTO: Shutterstock

Brzi pekmez od jabuka s datuljama i chia sjemenkama

Za 15 minuta možete napraviti nutritivno bogatu verziju pekmeza, bez dodanog šećera, ali obogaćen prirodnim šećerima, omega-3 masnim kiselinama i ponešto proteinima. Idealan je kao dodatak jutarnjoj kaši ili proteinskim palačinkama.

Sastojci:

Priprema

  1. Jabuke ogulite i kuhajte u biljnom napitku oko 10 minuta.
  2. Potom dodajte datulje i cimet te izmiksajte u smjesu.
  3. Umiješajte chia sjemenke i ostavite da odstoji oko 10 minuta.
  4. Pohranite u staklenku u hladnjak i potrošite unutar tjedan dana.
Pekmez od jabuka sa zaslađivačem
FOTO: Shutterstock

Pekmez od jabuka sa zaslađivačem

Ako volite klasičan, ali nadograđen recept gdje vam je cilj zamijeniti obični šećer beskalorijskom ili ponešto nutritivno bogatijom verzijom, onda je ovaj recept za vas. Trebat će vam oko 45 minuta do sat vremena za pripremu.

Sastojci:

Priprema

  1. Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na tanke ploške.
  2. Stavite jabuke, vodu i limunov sok u lonac te kuhajte oko 20 minuta.
  3. Kad jabuke omekšaju, usitnite ih štapnim mikserom.
  4. Dodajte eritritol, cimet i đumbir.
  5. Kuhajte još 15 – 20 minuta uz povremeno miješanje dok se ne zgusne.
  6. Ulijte pekmez u sterilizirane staklenke, zatvorite poklopcem i okrenite naopačke kako bi se napravio vakuum.

Nakon otvaranja držite pekmez u hladnjaku do šest dana, a na hladnom zatvoren može stajati do pola godine. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu