7 ljetnih voćki i povrtnica koje su odlične za vaše srce

Mnoge ljetne namirnice sadrže obilje vitamina, minerala i vlakana

Ljeti se priroda zaista razmaše – tržnice su prepune voća i povrća koje ne samo da osvježava, već i pomaže vašem zdravlju. Mnoge ljetne namirnice sadrže obilje vitamina, minerala i vlakana koji mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, podržati zdravlje srca i istovremeno vas hidratizirati tijekom vrućih dana.

Ako birate lokalne i sezonske namirnice, imat ćete više koristi za zdravlje, ali i za novčanik. Kako započeti?

Ako inače ne jedete puno voća i povrća, dovoljno je krenuti s 1 – 2 porcije dnevno i postupno povećavati unos.

U nastavku vam donosimo sedam voćki i povrtnica koje vrijedi dodati na svoj ljetni tanjur ako želite učiniti nešto dobro za svoje srce.

1. Rajčice

Rajčice su neizostavan dio ljetne kuhinje, a uz to su i odličan izvor kalija, vitamina C i folata. Ove tvari pomažu u snižavanju razine homocisteina – spoja koji može povećati rizik od srčanih bolesti.

Bilo da volite cherry, mesnate ili zelene rajčice, lako ih možete uklopiti u svaki obrok. Isprobajte ih u tjestenini s rikolom, maslinovim uljem i malo parmezana.

2. Borovnice

Borovnice obiluju antocijanima, antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upale – dvaju čimbenika povezanih sa srčanim bolestima.

Njihova vlakna dodatno pomažu u regulaciji kolesterola i potiču zdravlje srca.

Breskve sadrže kalij, vitamin C, vlakna i beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A
FOTO: Shutterstock

3. Breskve

Breskve sadrže kalij, vitamin C, vlakna i beta karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A. Sve ove tvari pomažu u regulaciji krvnog tlaka, snižavanju kolesterola i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Breskve su izvrsne i sirove i kuhane – ubacite ih u voćnu salatu, ispecite na roštilju ili napravite domaći džem bez dodanog šećera.

4. Marelice

Marelice su, baš kao i breskve, bogate antioksidansima, vlaknima i spojevima koji štite krvne žile. Sadrže pektin (prirodno blago za probavu), kao i vitamine A, B i C te karotenoide i fenolne spojeve koji pozitivno djeluju na zdravlje srca.

5. Lubenica

Lubenica je kraljica ljetne hidratacije, ali i puno više od toga. Puna je kalija, vlakana i likopena -antioksidansa koji može pomoći u snižavanju krvnog tlaka i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Sadrži i L-citrulin, aminokiselinu koja može pomoći u opuštanju krvnih žila i poboljšanju cirkulacije.

Tikvice i drugo ljetno tikvasto povrće izvanredan su izvor kalija
FOTO: Shutterstock

6. Tikvice

Tikvice i drugo ljetno tikvasto povrće izvanredan su izvor kalija – minerala koji mnogima nedostaje, a ključan je za regulaciju krvnog tlaka.

Osim toga, tikvice sadrže i vitamin C i vlakna, što dodatno pomaže probavi i uklanjanju viška kolesterola iz krvi.

7. Jagode

Male, crvene i prepune antioksidansa – jagode su pravo blago za srce. Bogate su vitaminom C i pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti srčano tkivo.

Jedno manje istraživanje iz 2021. je pokazalo da konzumacija 2,5 porcije jagoda dnevno može poboljšati inzulinsku osjetljivost i smanjiti rizik od metaboličkih bolesti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu