Namirnice koje čuvaju zdravlje crijeva

Namirnice koje čuvaju zdravlje crijeva

Jeste li znali da se u crijevima stvara imunitet i da bez zdrave probave nema zdravlja? Pročitajte listu namirnica koje čuvaju vašu crijevnu floru i probavu.

1. Namirnice bogate vlaknima

U modernim dijetama često nedostaje vlakana koja su potrebna da probava normalno funkcionira. Preporučuje se najmanje 25 g vlakana svaki dan za optimalne rezultate.

Pročitajte članke:

Voće i sirovo povrće
FOTO: Shutterstock

2. Voće i sirovo povrće

Ove namirnice sadrže vlakna, ali i brojne druge spojeve poput antioksidansa, esencijalnih vitamina i minerala za jačanje imuniteta. Zeleno povrće koje je bogato klorofilom je posebno učinkovito u zaštiti probavnog trakta.

Pročitajte članak “Zeleno je zdravo – jedete li dovoljno zelenja?“.

3. Probiotici

Jedan od iznenađujućih načina kako očuvati zdravlje debelog crijeva je uz korištenje zdravih bakterija. One pomažu u uklanjanju nakupljenih toksina.

Pročitajte članak “Najbolji probiotici za bebe, djecu i odrasle – što su, prirodni izvori u hrani te koji probiotik kupiti?“.

Probiotici
FOTO: Shutterstock

4. Češnjak

Češnjak je odličan jer potiče proizvodnju enzima u jetri, koji zatim igraju važnu ulogu u pročišćavanju tijela od toksina.

Pročitajte članak “Češnjak i med – recept za imunitet i mršavljenje“.

Mahunarke
FOTO: Shutterstock

5. Mahunarke

Mahunarke su bogate vlaknima i drugim bitnim mineralima poput željeza i kalija. Neke čak sadrže zdrave masti koje pomažu u suzbijanju apetita.

Pročitajte članak “Brzi ručak za 20 kuna: Fino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa“.

Više informacija i savjeta o tome što možete učiniti za svoja crijeva i probavu pročitajte u članku “10 rituala koje trebate usvojiti za reguliranu probavu i zdrava crijeva“.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o vlaknima u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o probavi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4 / 5   8

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu