7 navika zdravih ljudi i savjeti za zdravo življenje

7 navika zdravih ljudi

Gotovo sve osobe žele poboljšati kvalitetu svoje prehrane te zdravlje organizma. U društvu stalnih trendova i marketinški nametnutih rješenja dobrog zdravlja lako se izgubiti. Postavljamo si pitanje trebamo li sve te proizvode da bismo bili zdravi, energični i da ne bismo osjećali stres.

Nerijetko su savjeti nutricionista i liječnika kvalitetni, nerijetko različiti i neobični. Put do zdravlja zasigurno nije jedan, zasigurno ne uključuje izgladnjivanje, izbacivanje većih grupa namirnica iz prehrane i sl.

U nastavku nećemo govoriti što biste i ne biste trebali, nego ćemo vam dati savjete kako na jednostavan i zabavan način poticati unos veće količine zdrave hrane i kretanja u vašu svakodnevicu.

Učinite zdravu hranu vidljivom
FOTO: Shutterstock

1. Učinite zdravu hranu vidljivom

Voće stavite u zdjele, na jasno vidljivo mjesto. Ovaj trik će dobro doći u trenucima gladi. Nećete zaželjeti čokoladu iz trgovine za užinu, već ćete u ruke uzeti bananu iz zdjele.

U svojem hladnjaku učinite isto! Voće i povrće prebacite na lakše vidljive police, ne na dno hladnjaka. Na taj ćete način uvijek biti svjesni svoje odluke o boljitku zdravlja te ćete prije posegnuti za kvalitetnim namirnicama.

Nemojte si dopustiti da u kućanstvu nemate nekoliko komada voća, salate koje ćete koristiti kao prilog ili povrća koje će obogatiti vaš ručak.

Pročitajte članak “Kako se motivirati da jedemo zdravo povrće?“.

Koristite manje tanjure i zdjele. Ovaj trik pomaže jer ćete dobiti dojam punog tanjura, dok zapravo jedete manje porcije. Ovaj se savjet ne odnosi na salate!

Smanjite unos mesa
FOTO: Shutterstock

2. Smanjite unos mesa

Neka se vaši obroci temelje na žitaricama i mahunarkama, ne mesu. Ako pazite na svoj kolesterol, nije vam nova informacija o potrebi smanjivanja količina mesa koje unosite u organizam.

Doručak, ručak i večera – ne smiju svi sadržavati meso! Štoviše, uravnoteženoj prehrani meso nije uopće potrebno. Više o toj temi pročitajte u člancima:

U kupovinu idite siti i s popisom u ruci
FOTO: Shutterstock

3. U kupovinu idite siti i s popisom u ruci

Ne kupujte nezdravo! Najjednostavniji savjet koji vodi zadovoljstvu pri odabiru jela je ne kupovati ono što ne želite u svojem organizmu.

Uz ovo, stoji savjet da u kupovinu nikada ne odlazite gladni i bez popisa potrebnih namirnica! U suprotnom će gladne oči nadjačati razum. Nabavit ćete proizvode koji vam zapravo nisu potrebni, a račun će biti veći od očekivanog.

Obavite tjelovježbu odmah ujutro
FOTO: Shutterstock

4. Stavite trenirku pored kreveta

Ako želite više vježbati preporučljivo je da opremu za vježbanje (trenirku, tenisice i sl.) stavite u blizinu svojeg kreveta. Tako će prva stvar koju ugledate biti ono čemu ste se odlučili posvetiti.

Obavite tjelovježbu odmah ujutro jer je vrlo vjerojatno da ćete tijekom dana izgubiti volju ili se okupirati stvarima koje će postati prioritet.

Pročitajte članak “Kako pronaći motivaciju za vježbanje?“.

Kupujte smrznuto povrće
FOTO: Shutterstock

5. Kupujte smrznuto povrće

Smrznuto povrće izvrstan je i jeftin način unosa veće količine vitamina i minerala u organizam, bez da ste potrošili nerazumnu količinu novca.

Zašto je smrznuto povrće često bolje od svježeg doznajte u članku “Kada koristiti svježe, a kada smrznuto voće i povrće?“.

Koristite kuhinjsku vagu
FOTO: Shutterstock

6. Koristite kuhinjsku vagu i Cronometer

Ne savjetujemo da vagu koristite uvijek, ali povremeno izmjerite količinu svojih porcija kako biste dobili uvid u količinu i tip hrane koju konzumirate.

Ovaj savjet koristite u kombinaciji s Cronometrom. To je stranica u koju možete unijeti količinu i vrstu hrane koju ste jeli, a ona vam pruža informacije o njezinom sastavu. Lako ćete iščitati dnevni postotak šećera, masti, vitamina, proteina, minerala, ugljikohidrata koje ste ostvarili.

Za probu možete jesti uobičajeno, na kraju dana upisati jela koja ste konzumirali, te dobiti brzi uvid o ne/unosu svih potrebnih sastavnica u organizam.

Meal prep
FOTO: Shutterstock

7. Meal prep

Pripremite svoje obroke unaprijed. Onemogućite si unos peciva, masnog ili slatkog uzrokovan instantnom gladi koja zahtjeva brzo rješenje.

Više o tome što je meal prep i kako ga provesti pročitajte u članku “Meal prep – organizirajte svoje obroke!“.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.83 / 5   6

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu