Njegujte svoje grudi jednostavnom ayurvedskom samomasažom

masiranje grudi

Ženske grudi su od pamtivijeka bile simbol ljubavi i plodnosti, ali i simbol seksualnosti i užitka. Međutim, one su puno više od toga – izraz su majčinske ljubavi, njege i brige.

Žene se prirodno brinu za druge, ali pritom često zanemare ono što je potrebno da bi bile zdrave i cjelovite, a to je briga o samoj sebi.

Ne možemo u potpunosti ili dobro njegovati druge ako također ne njegujemo sebe. (Susun Weed, američka travarica)

Na to je ukazala i ayurveda, najstariji medicinski sustav u svijetu, koji nas uči da suptilni simptomi kao što su problemi u grudnom košu predstavljaju blokiranu energiju upravo onda kad se zanemari vlastita dobrobit. Zbog toga je potrebno obratiti pažnju na bilo koju neravnotežu u tijelu prije nego se ispolji kao bolest.

Tijekom razdoblja izražene ljutnje i frustracije na grudima često dolazi do pucanja i suhoće kože.

Slično tome, tijekom vremena tuge i boli, dolazi do promjene u kvaliteti tkiva i pojave novih kvržica na dojci. Iako većina zapadnih liječnika zanemaruje takve promjene, one su izraz tijela koje nam pokušava na suptilan način pokazati što se događa s našim emotivnim i psihičkim zdravljem.

Živimo u vremenu velike svijesti o grudima i raku dojke. I dok se rak dojke najčešće povezuje sa ženama, to je u stvarnosti bolest koja može pogoditi bilo koga.

Nova studija provedena u Norveškoj objavljena je u Archives of Internal Medicine uz posebno priznanje urednika časopisa. Ono što ta studija implicira jest da su naša tijela dinamična i da prolaze kroz promjene zbog stresora:

 • fizičke prirode (bol, ekstremni klimatski uvjeti, prirodne katastrofe, prometne nesreće)
 • socijalne prirode (ekonomske krize, siromaštvo, ratovi)
 • psihološke prirode (problemi na poslu, poremećeni odnosi u obitelji, teška bolest, smrt bliske osobe).

Međutim, studija je pokazala da naša tijela također imaju urođenu inteligenciju koja teži povratku u ravnotežu – a to je istina koju je ayurveda oduvijek znala.

Grudi se prvenstveno sastoje od masnog tkiva i žljezdanog tkiva
FOTO: Shutterstock

Grudi se prvenstveno sastoje od masnog tkiva i žljezdanog tkiva koje služi za proizvodnju mlijeka. Limfa se nalazi u cijelom tkivu, ali je najviše koncentrirana u čvorovima u aksilarnom području, točno ispod pazuha.

Oblik i veličina dojki su uvelike određeni količinom masnog tkiva i tonusom potpornih tkiva, vezivnog tkiva i ligamenata.

Ono što određuje zdravlje grudi jesu zdravlje tkiva i lakoća kojom limfa može teći kroz njezine kanale bez prepreka.

Ayurveda prepoznaje da te prepreke mogu biti i fizičke, poput začepljenog kanala, i energetske prirode, kao što se događa s duboko ukorijenjenim emocijama.

S obzirom na to da je ključno osigurati pravilan protok limfe i spriječiti stagnaciju unutar tkiva, savjetuje se svakodnevno masiranje grudi i prsa.

Masaža dojki također se preporučuje kod limfedema, oteklina i nakupljanja limfne tekućine koji se često javljaju kod pacijenata kojima su tijekom mastektomije ili operacija dojki uklonjeni limfni čvorovi u blizini grudi.

Ayurvedska samomasaža grudi

Samomasaža grudi je najbolja stvar koju možemo učiniti za zdravlje naših dojki. Masaža podržava protok limfe i pomaže spriječiti začepljenje mliječnih kanalića kod laktacije.

Također, potiče otpuštanje toksina pohranjenih u masnom tkivu grudi i prsnog koša te pomaže uravnotežiti duboko ukorijenjene emocije pohranjene u srčanoj čakri.

Znanstveni dokazi također ukazuju na pozitivne prednosti masaže dojki, od potpore limfnom kretanju i drenaži do podupiranja zdrave laktacije. Brojne studije su otkrile da masaža smanjuje limfedem, uobičajenu nuspojavu nakon uklanjanja limfnih čvorova tijekom operacije dojke.

Grudi su organi davanja i primanja i nalaze se u neposrednoj blizini srčane čakre, energetskog centra koji je povezan s plućima i srcem.

Masaža je klasična ayurvedska terapija za vata došu, koja se brzo smjesti u srčani centar s emocijama poput straha, tuge, nepovjerenja, usamljenosti i tjeskobe.

Imajući to na umu, učinite ovu masažu svojim redovitim ritualom u kojem ćete vrijeme posvetiti samo sebi i pružiti si potrebnu njegu i iscjeljenje.

Ritual masaže grudi i prsa

Tjedna masaža dojki jednostavan je način da poboljšate svoje fizičko, emocionalno i duhovno zdravlje.
Ako želite, ovaj tretman možete započeti sa samomasažom cijelog tijela ili abhyangom, kako biste se uzemljili.

Koristite ulje koje odgovara vašoj tjelesnoj konstituciji (vata, pitta ili kapha doša). Ricinusovo ulje je odlično za masažu grudi, možete ga pomiješati zajedno s nekoliko kapi eteričnog ulja ruže koje je idealno za srčanu čakru.

Također, isprobajte masažu s nutritivnim i njegujućim ghee maslacem, bademovim ili sezamovim uljem.

Ayurvedska samomasaža grudi
FOTO: Shutterstock

Postupak

 1. Stavite dlanove na srce i grudi i osjetite toplinu koja zrači iz njih. Vaše ruke imaju velik potencijal iscjeljivanja.
 2. Dišite opušteno i promatrajte bez prosuđivanja koje misli i emocije vam prirodno dolaze.
 3. Umočite prste u toplo sezamovo ulje ili bilo koje drugo prirodno ulje za tijelo koje odgovara vašoj doša konstituciji. Uz ružu, možete koristiti eterična ulja poput kamilice, timijana ili origana koja imaju protuupalna svojstva. 
 4. Počnite masirati jednu dojku kružnim pokretima spiralno od bradavice prema vanjskom dijelu prsa. Zatim ponovno počnite od bradavice i masirajte prema van linearnim potezima poput sunčevih zraka.
 5. Masirajte pazuh i krajnji vanjski kvadrant prsnog koša koji se proteže do ramenog zgloba. Ovo je područje gdje su limfni čvorovi vrlo koncentrirani.
 6. Masirajte iznad i iza ključne kosti, od ramena prema vratu, dugim potezima.
 7. Ponovite isti postupak na suprotnoj strani.
 8. Prekrijte prsnu kost rukama nakon masaže, šaljući ljubav, mir i oprost. Nekoliko minuta budite jedno s ovim osjećajem mira. Lezite, duboko dišite i opustite se.

Tijekom masaže također se obuhvaćaju suptilne marma točke, energetske točke u području prsa. Ove točke se često blokiraju zbog nepravilnog kretanja prane (vitalne energije) te potisnutih emocija poput tjeskobe, stresa, frustracije, neopraštanja, usamljenosti ili tuge.

Uz redovitu masažu mnogi su pacijenati izvijestili da su njihove kvržice ili otekline nestale kad su osvijestili i iscjelili svoja emocionalna stanja, zaglavljena u području srca.

Popijte topli čaj nakon tretmana

Nakon tretmana samomasaže i iscjeljivanja šalica toplog čaja iznimno prija. Sladić, tulsi i komorač su tri prekrasne biljke koje podržavaju limfu i njezin protok.

Njihov prah pomiješajte zajedno, prokuhajte jednu šalicu vode i dodajete jednu čajnu žličicu mješavine. Pustite 10 minuta poklopljeno pa procijedite. Pijte ovaj fini, aromatični čaj kao dodatnu podršku vašem cjelokupnom zdravlju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. An Ayurvedic Guide to Breast Health. (2024). Banyan Botanicals.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu