Znanstvenici su otkrili koliko tjelesna aktivnost smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka, nije zanemarivo!

Znanstvenici su otkrili koliko tjelesna aktivnost smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka

Živjeti dug i zdrav život uključuje različite čimbenike, od kojih su neki izvan naše kontrole, poput genetike i spola. Međutim, mnoge navike, uključujući prehranu, tjelesnu aktivnost, upravljanje stresom, izbjegavanje pušenja i osiguravanje pravilnog sna, mogu se prilagoditi za bolje zdravlje.

Nedavna studija sa Sveučilišta Jyväskylä u Finskoj, koja je trenutno u tijeku recenzije, sugerira da dok vježbanje igra ulogu u dugovječnosti, druge zdrave životne navike mogle bi imati značajniji utjecaj.

Glavna autorica, Anna Kankaanpää, imala je za cilj istražiti korelaciju između tjelesne aktivnosti u slobodno vrijeme i rizika od smrtnosti, posebno u svjetlu proturječnih nalaza u prethodnim istraživanjima.

15 – 23 % niži rizik smrtnosti od svih uzroka

Studija je, koristeći podatke više od 11.000 grupa odraslih blizanaca, procijenila razine tjelesne aktivnosti sudionika putem upitnika između 1975. i 1990., prateći smrtnost do 2020.

Dok su sudionici u aktivnim skupinama pokazali 15 – 23 % niži rizik smrtnosti od svih uzroka u usporedbi sa “sjedilačkom skupinom”, istraživači su otkrili da su drugi čimbenici načina života, uključujući BMI, zdravstveno stanje, konzumaciju alkohola i pušenje, također igrali ključnu ulogu.

Uzimajući u obzir ove čimbenike, stopa smrtnosti u skupini koja je sjedila pala je najviše 7 %.
zdrav način života doprinosi dugovječnosti
FOTO: Shutterstock

Ne treba ni pretjerivati

Dodatno, sudionici u sjedilačkim i visoko aktivnim skupinama iskusili su ubrzano biološko starenje u usporedbi s umjereno aktivnim i aktivnim skupinama. Istraživači predlažu da pozitivna povezanost između dugotrajne tjelovježbe i smanjenog rizika od smrti nije samo posljedica tjelovježbe, već može ukazivati na sveukupni zdrav način života koji doprinosi dugovječnosti.

Stručnjaci upozoravaju da se redovita tjelovježba ne bi trebala smatrati kompenzacijom za nezdrava ponašanja i naglašavaju važnost rješavanja čimbenika poput pretilosti, visokog krvnog tlaka, pušenja i drugih štetnih aktivnosti za značajna poboljšanja zdravlja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu