Vježbanje u ovo doba dana može sniziti šećer u krvi

Vježbanje u ovo doba može sniziti šećer u krvi

Za one koji imaju prekomjernu težinu ili su pretili, bavljenje tjelesnom aktivnošću tijekom kasnog poslijepodneva ili navečer najučinkovitije je za snižavanje dnevne razine šećera u krvi, prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Obesity.

Dok su prethodna istraživanja pokazala da umjerena do energična tjelovježba poboljšava razinu šećera u krvi kod odraslih osoba s rizikom od razvoja inzulinske rezistencije (preteče predijabetesa ili dijabetesa tipa 2), ova nova studija naglašava da vježbanje kasnije tijekom dana donosi najveće dobrobiti.

Večer kao optimalno doba dana
FOTO: Shutterstock

Večer kao optimalno doba dana

Antonio Clavero Jimeno, kandidat za doktorat na Sveučilišnom istraživačkom institutu za sport i zdravlje na Sveučilištu Granada u Španjolskoj, koautor je studije i naglasio važnost određivanja vremena u rutinama vježbanja za poboljšanje kontrole šećera u krvi.

On predlaže da bi certificirani sportski i medicinski stručnjaci trebali razmotriti optimalno doba dana kada propisuju programe vježbanja, posebno za one koji imaju veći rizik od inzulinske rezistencije i dijabetesa tipa 2.

Studija na 186 sudionika

Studija je uključivala 186 sudionika prosječne dobi od 46 godina i prosječnog BMI-a od 33. Istraživači su pratili njihovu fizičku aktivnost i razinu glukoze tijekom 14 dana pomoću uređaja za praćenje aktivnosti na narukvici i uređaja za kontinuirano praćenje glukoze.

Sudionici su bili grupirani na temelju vremena kada su bili najaktivniji, s aktivnostima u rasponu od brzog hodanja i plesa do trčanja i brze vožnje bicikla.

Rezultati su pokazali da je izvođenje 50 % ili više dnevne umjerene do snažne aktivnosti navečer povezano s nižim razinama glukoze u krvi tijekom dana i noći, posebno kod onih s poremećenom regulacijom glukoze.
održavanje stabilne razine šećera u krvi ključno je za cjelokupno zdravlje i upravljanje težinom
FOTO: Shutterstock

Mišljenja stručnjaka koji nisu bili uključeni u istraživanje

Dr. Malene Lindholm sa Sveučilišta Stanford, koja nije bila uključena u istraživanje, za Everyday Health je izjavila kako je primijetila da je razlika u smanjenju glukoze u krvi minimalna između onih koji vježbaju navečer i onih koji vježbaju u drugo vrijeme.

Unatoč tome, nalazi studije u skladu su s kliničkim opažanjima dr. Fatime Syed iz Duke Healtha, koja vidi poboljšanja u jutarnjoj kontroli glikemije kada njezini pacijenti vježbaju navečer, osobito nakon večere.

Prema Lindholm, održavanje stabilne razine šećera u krvi ključno je za cjelokupno zdravlje i upravljanje težinom. Visoka razina šećera u krvi potiče oslobađanje inzulina, što potiče skladištenje masti i može s vremenom dovesti do inzulinske rezistencije.

Inzulinska rezistencija, stanje u kojem tjelesne stanice ne reagiraju dobro na inzulin, prethodi dijabetesu i čini gubitak težine većim izazovom. Smanjenje inzulinske rezistencije boljom kontrolom šećera u krvi može pomoći u mršavljenju.

Syed objašnjava da bi vježbanje nakon večere moglo biti osobito korisno jer pomaže tijelu upravljati razinama glukoze koja se oslobađa tijekom sna. Ova večernja aktivnost mogla bi spriječiti prirodni pad osjetljivosti na inzulin koji se događa noću, potencijalno zbog cirkadijalnog ritma.

U konačnici, iako večernje vježbanje može ponuditi male prednosti za one s oštećenom tolerancijom glukoze, Lindholm i drugi savjetuju da je najbolje vrijeme za vježbanje kad god se može. Dosljedno vježbanje, neovisno o dobu dana, najkorisnije je za cjelokupno zdravlje.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu