1.200 kalorija dnevno: Popularna je u široj javnosti, kilogrami brzo idu dolje, ali …

Dijeta 1.200 kalorija

Mnogi se odlučuju za dijetu 1.200 kalorija s ciljem brzog gubitka masnoće i postizanja željene težine. Iako je smanjenje kalorija učinkovito za mršavljenje, dokazano je da drastično smanjenje unosa ne vodi dugoročnom zdravlju ili održivom mršavljenju.

Evo što karakterizira dijetu od 1.200 kalorija dnevno te koje su njezine prednosti i nedostaci.

Dijeta 1.200 kalorija

Dijeta 1.200 kalorija ograničava dnevni unos kalorija na 1.200, što je znatno niže od onog što je većini odraslih potrebno za održavanje tjelesne težine. Zdravstveni radnici često preporučuju smanjenje kalorija za mršavljenje, i to 500 – 750 kalorija dnevno.

Međutim, 1.200 kalorija je na donjem kraju spektra, posebno za žene.

Takve dijete, koje osiguravaju 800 – 1.200 kalorija dnevno, ponekad zahtijevaju kratka razdoblja kako bi se potaknuo brz gubitak težine. Prevladavaju u kliničkim okruženjima i popularne su u široj javnosti, često popraćene planovima obroka koji obećavaju brze rezultate mršavljenja.

1.200 kalorija dnevno – jelovnik

Što se tiče prijedloga jelovnika za ovu dijetu, opcije za doručak mogu uključivati zobene pahuljice s bobičastim voćem i grčkim jogurtom, dok ručak može sadržavati miješanu zelenu salatu s pilećim prsima na žaru i vinaigrette preljevom.

Za večeru izbor može uključivati pečeno povrće s kvinojom i porciju pečene ribe. Što se međuobroka tiče, u obzir dolaze voće, orašasti plodovi ili povrće s humusom, sve pažljivo odmjereno kako bi se uklopilo u kalorijsku granicu.

1.200 kalorija dnevno
FOTO: Shutterstock

1.200 kalorija dnevno – iskustva

Iako kratkoročno pridržavanje dijete 1.200 kalorija može dovesti do brzog gubitka tjelesne težine, dugoročno održavanje je izazovno zbog metaboličkih promjena koje ometaju održavanje težine. Osim toga, takve dijete mogu izazvati štetne učinke poput vrtoglavice, umora i nedostatka hranjivih tvari.

Iako je početni gubitak težine na niskokaloričnoj dijeti znatan, često ga slijedi jo-jo efekt, što otežava dugoročno održavanje težine.

Umjesto ekstremnog ograničenja kalorija, preporučuje se usvajanje zdravijih, održivih metoda mršavljenja. To uključuje konzumiranje cjelovite hrane, smanjenje unosa šećera, kuhanje obroka kod kuće, povećanje tjelesne aktivnosti i traženje smjernica od zdravstvenih djelatnika.

Ukratko, iako dijeta 1.200 kalorija može u početku dovesti do brzog gubitka težine, upitni su njezina održivost i dugoročne implikacije na zdravlje. Za dugoročni uspjeh poželjan je odabir prehrane koja podržava cjelokupno zdravlje i potiče postupan, održiv gubitak težine.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Kubala, J. (2024). 1,200-Calorie Diet Review: Does It Work for Weight Loss? Healthline.
  2. Villines, Z. (2023). Is 1,200 calories a day enough? Medical News Today.
  3. Taylor, M. (2022). What Is the 1200 Calorie Diet? WebMD.

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu