Kompot od krušaka: Recepti za poslasticu koja je dobra za probavu, snižava kolesterol i regulira dijabetes
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Kompot je slatki desert koji potječe iz srednjovjekovne Europe. Pripravlja se od raznog voća metodom kuhanja, što omogućava lakše probavljanje voća. Kompot od krušaka zasladit će vam doručak ili desert, ali ima i brojne zdravstvene prednosti, osobito kad je u pitanju probava.
Kompot od krušaka možete jesti kao zasebnu slasticu, pomiješati ga sa žitnim pahuljicama, sladoledom, jogurtom i orašastim voćem ili ga dodati u kolače.
U nastavku vam donosimo različite recepte za kompot od krušaka. Naći će se ponešto za svakoga jer imamo recepte bez šećera, bez kuhanja, pa i za bebe.
Kompot od krušaka – zdravlje
Kruške su iznimno dobre za naše zdravlje iz više razloga. Sadrže vitamine C i K, kao i bakar, koji djeluju kao snažni antioksidansi kako bi zaštitili stanice od slobodnih radikala.
Ovo voće također ima povoljno djelovanje na srce. Studije pokazuju da vlakna u kruškama mogu pridonijeti smanjenju lošeg kolesterola, ali i u prevenciji karcinoma. Upravo zbog vlakana i niskog glikemijskog indeksa pomažu i u kontroliranju dijabetesa.
Pročitajte članak “Što su vlakna, zašto nam trebaju i koje su namirnice bogate vlaknima?“.
Kruške se općenito smatraju “sigurnim voćem” jer spadaju u hipoalergensko voće, što znači da rijetko izazivaju alergijsku reakciju.
Kompot od krušaka i probava
Za kompot od voća se općenito smatra da je prirodni lijek za konstipaciju. Ako radite kompot od krušaka, dodatna prednost za probavu mogu biti brojna vlakna u kruškama koja su odlična za održavanje zdravih crijeva i dobre probave.
Kruške također sadrže pektin, vrstu vlakana koja ima diuretički učinak, tj. blago laksativno djelovanje. Više o prirodnim diureticima možete saznati u članku “Prirodni diuretici za izbacivanje vode“.
Kompot od krušaka – recept
Za početak donosimo klasičan recept za kompot od krušaka s cimetom. Izrada kompota od krušaka nije zahtjevna i neće vam uzeti puno vremena.
Sastojci:
- 3 kruške (oguljene, očišćene i izrezane na kockice)
- 1 jušna žlica limunovog soka
- 50 g šećera
- pola čajne žličice cimeta u prahu
- 60 ml vode.
Priprema
- Stavite sve sastojke (osim vode) u zdjelu i dobro ih promiješajte.
- Kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje dok se na dnu zdjele ne stvori tanki sloj tekućine (oko tri minute).
- Malo pojačajte vatru, dodajte vodu i kuhajte dok kruške ne omekšaju (oko 15 minuta).
- Pustite da se kompot ohladi, stavite u čiste staklenke, pa u hladnjak.
Kompot od krušaka bez šećera – recept
Ako pazite na razinu unosa šećera ili samo želite zdraviji recept za kompot od krušaka, ovaj recept je baš za vas!
Sastojci:
- 3 kruške (oguljene, očišćene i izrezane na kockice)
- 60 ml vode
- 1 čajna žličica cimeta
- pola čajne žličice đumbira u prahu.
Priprema
- Pomiješajte sve sastojke u zdjeli.
- Stavite smjesu na vatru i, kada prokuha, smanjite jačinu vatre.
- Kuhajte na niskoj temperaturi 30 minuta.
- Kada je kompot gotov, lagano zgnječite smjesu.
- Pustite da se ohladi, stavite u čiste staklenke, pa u hladnjak.
Kompot od krušaka bez kuhanja
Ako želite pripremiti kompot od krušaka bez pasterizacije, možete ih blanširati. To znači da narezane kruške ubacite u vrelu vodu na 2 – 3 minute, a potom ih izvadite, ocijedite i stavite u čiste staklenke. U staklenku dodajte hladnu vodu (i začine po želji), pa zatvorite. Staklenku je zatim potrebno prokuhati na laganoj vatri u vodi 10 minuta.
Slatko od krušaka za bebe – recept
Kompot od krušaka često se daje bebama kako bi im se omekšala stolica i ublažila konstipacija. Čak i ako nemaju zatvor, ovaj kompot je odličan izvor vlakana za bebe.
Sastojci:
- 5 krušaka (oguljene, očišćene i izrezane na kockice)
- 100 – 170 ml vode.
Priprema
- Kuhajte kruške oko 10 minuta uz povremeno miješanje.
- Kada su mekane, izblendajte kruške s vodom.
- Pustite da se ohladi, pa servirajte bebi. Višak možete zamrznuti (noć prije serviranja stavite u hladnjak).
Kompot od krušaka i jabuka za zimnicu
Ako radite kompot za zimnicu, izaberite manje zrelo voće. Kako biste postigli pasterizaciju bez dodavanja konzervansa, potrebno je okrenuti kompot naopačke nakon što ga prenesete u čiste staklenke i poklopite.
Sastojci
- 500 g jabuka (oguljene, očišćene i izrezane na kockice)
- 300 g krušaka (oguljene, očišćene i izrezane na kockice)
- 250 g šećera
- 5 – 6 klinčića
- 1 cimet u kori
- sok jednog limuna
- pola čajne žličice ruma
- voda po potrebi.
Priprema
- Jabuke i kruške stavite u zdjelu i dodajte vode tek toliko da prekrije voće.
- Dodajte sve ostale sastojke.
- Kuhajte 20 – 30 minuta na laganoj vatri.
- Prije nego ohlađeni kompot stavite u staklenke, izvadite klinčiće i cimet.
Pročitajte i članke:
- Pita od krušaka: Donosimo 5 recepata za najfiniji kolač od krušaka kao stvoren za uvod u jesen
- Obrnuti kolač od krušaka, oraha i kandiranog voća
- Kompot od jabuka – recepti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Wartenberg, L. (2019). 9 Health and Nutrition Benefits of Pears. Healthline.
- 5 Health Benefits of Pears. (2012). Mother Earth Living.
- Sugar-free Pear Compote. Savormania.