Obrnuti kolač od krušaka, oraha i kandiranog voća: Imamo recept za kolač koji je istovremeno osvježavajuć, kremast i hrskav
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
U svojoj naravi, jer kolač ima narav :), to je obrnuti kolač s kruškama, no ja sam ga pekla u malim kalupima i zatim uvaljala u kremasti preljev nalik toffee umaku i još u sjeckane orahe i kandirani đumbir. Rezultat je jako sočan kolač koji je istovremeno osvježavajuć zbog krušaka u biskvitu, ali i kremast i hrskav zbog preljeva.
Kolač, malene tortice ili jedna velika torta – sve može i sve je ukusno. Na vama je u kakvom kalupu želite peći biskvit. Slobodni ste sve izliti u pravokutni kalup. Nakon što je pečen, možete rezati kocke koje onda možete umakati u preljev i uvaljati u orahe i kandirani đumbir. Možete i sve preliti i posipati po površini cijelog kolača.
Isto tako, pečete li u kalupu za tortu ili kalupu za muffine, možete izraditi kalupe veličine koje želite i sami. Trebaju vam tanji karton i aluminijska folija. Karton izrežite u traku širine koliko želite visoke tortice, a duljina će biti opseg tortice.
Omotajte traku duplo aluminijskom folijom i onda još jednom, ali tako da prekrijete donju stranu obruča i stvorite maleni kalup. Na internetu možete jako lako pronaći puno korisnih videa kako brzo i jeftino sami napraviti kalupe, a za recept samo nastavite dalje čitati.
Sastojci za biskvit:
- 500 g krušaka
- 250 ml biljnog mlijeka
- 125 ml biljnog ulja
- 120 g integralnog šećera
- 100 g pirovog brašna
- 50 g + 2 jušne žlice pšeničnog glatkog brašna
- 20 g chia sjemenki
- 1 limun (ocijeđeni sok)
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- pola čajne žličice sode bikarbone
- pola čajne žličice soli.
Sastojci za preljev:
- 125 ml javorovog sirupa
- 125 ml kokosovog ulja (bez mirisa)
- 2 jušne žlice veganskog maslaca
- 1 jušna žlica veganskog vrhnja za šlag
- prstohvat soli
- prstohvat cimeta.
Sastojci za posipavanje:
Priprema
- Prelijte chia sjemenke biljnim mlijekom i ostavite da nabubre, a limun ocijedite da dobijete sok.
- Kruške ogulite i narežite na malene kockice. Vodite računa o tome da je, ako radite malene tortice ili muffine, ukusnije ako su kockice krušaka u biskvitu manje.
- Sok limuna pokapajte preko narezanih kruškica.
- Pirovo i pšenično brašno dobro promiješajte s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju.
- U nabubrenu chiu s mlijekom dodajte ulje i šećer.
- Promiješajte mokru i suhu smjesu i odvojite jednu šalicu (otprilike 200 ml) smjese i ostavite sa strane, a u ostatak smjese umiješajte kruške.
- Ulijte u kalup ili kalupe, a u preostali dio smjese koji ste maknuli sa strane umiješajte dvije dodatne jušne žlice brašna te ovako dobivenu smjesu, koja će biti gušća od one u koju ste umiješali kruške, prelijte po vrhu smjese u kalup ili kalupe.
- Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 °C, oko jedan sat i 15 minuta, ako ste sve ulili u jedan veliki kalup, ili oko 35 minuta ako radite u više manjih kalupa. Točno vrijeme je teško odrediti jer će pečenje biskvita ovisiti i o tome koliko su kruške sočne, no pred kraj naznačenog vremena slobodno provjerite ubadanjem drvenog štapića u biskvit. Biskvit mora biti sočan, ali dobro pečen, a želite li, iako nije nužno, možete ga preokrenuti prije same dekoracije, tako da onaj dio biskvita koji je na vrhu bude dno jer je čvršći zbog gušćeg biskvita, a donji dio s kruškama u biskvitu bude na vrhu.
- Umak za preljev napravite tako što ćete pomiješati sve sastojke zajedno i lagano ugrijati na štednjaku, dok se sve lijepo ne sjedini u kompaktnu i glatku kremu.
- Orahe i kandirani đumbir nasjeckajte na sitnije komadiće.
- Pristupite ukrašavanju vašeg kolača, torte ili tortica na način da najprije prelijete smeđi preljev ili ga/ih umočite sa svih strana u njega, a zatim uvaljajte ili posipajte sjeckanim orasima i kandiranim đumbirom.
Napomena
Možete koristiti u potpunosti pšenično glatko brašno, umjesto kombinacije pirovog i pšeničnog. Ako volite i želite, možete dodati cimet u biskvit ili preljev.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.