Obrnuti kolač od krušaka, oraha i kandiranog voća: Imamo recept za kolač koji je istovremeno osvježavajuć, kremast i hrskav

Obrnuti kolač od kruške

U svojoj naravi, jer kolač ima narav :), to je obrnuti kolač s kruškama, no ja sam ga pekla u malim kalupima i zatim uvaljala u kremasti preljev nalik toffee umaku i još u sjeckane orahe i kandirani đumbir. Rezultat je jako sočan kolač koji je istovremeno osvježavajuć zbog krušaka u biskvitu, ali i kremast i hrskav zbog preljeva.

Možete koristiti jednu vrstu krušaka, ali meni se pokazala ukusnijom kombinacija 2 – 3 vrste. Jednostavno kupite od svake vrste jednu kruškicu. 🙂

Kolač, malene tortice ili jedna velika torta – sve može i sve je ukusno. Na vama je u kakvom kalupu želite peći biskvit. Slobodni ste sve izliti u pravokutni kalup. Nakon što je pečen, možete rezati kocke koje onda možete umakati u preljev i uvaljati u orahe i kandirani đumbir. Možete i sve preliti i posipati po površini cijelog kolača.

Isto tako, pečete li u kalupu za tortu ili kalupu za muffine, možete izraditi kalupe veličine koje želite i sami. Trebaju vam tanji karton i aluminijska folija. Karton izrežite u traku širine koliko želite visoke tortice, a duljina će biti opseg tortice.

Omotajte traku duplo aluminijskom folijom i onda još jednom, ali tako da prekrijete donju stranu obruča i stvorite maleni kalup. Na internetu možete jako lako pronaći puno korisnih videa kako brzo i jeftino sami napraviti kalupe, a za recept samo nastavite dalje čitati.

Obrnuti kolač od oraha krusaka i kandiranog voca
FOTO: Mare

Sastojci za biskvit:

Biskvit od kruške i oraha
FOTO: Mare

Sastojci za preljev:

Sastojci za posipavanje:

Kolač od kruške
FOTO: Mare

Priprema

  1. Prelijte chia sjemenke biljnim mlijekom i ostavite da nabubre, a limun ocijedite da dobijete sok.
  2. Kruške ogulite i narežite na malene kockice. Vodite računa o tome da je, ako radite malene tortice ili muffine, ukusnije ako su kockice krušaka u biskvitu manje.
  3. Sok limuna pokapajte preko narezanih kruškica.
  4. Pirovo i pšenično brašno dobro promiješajte s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju.
  5. U nabubrenu chiu s mlijekom dodajte ulje i šećer.
  6. Promiješajte mokru i suhu smjesu i odvojite jednu šalicu (otprilike 200 ml) smjese i ostavite sa strane, a u ostatak smjese umiješajte kruške.
  7. Ulijte u kalup ili kalupe, a u preostali dio smjese koji ste maknuli sa strane umiješajte dvije dodatne jušne žlice brašna te ovako dobivenu smjesu, koja će biti gušća od one u koju ste umiješali kruške, prelijte po vrhu smjese u kalup ili kalupe.
  8. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170 °C, oko jedan sat i 15 minuta, ako ste sve ulili u jedan veliki kalup, ili oko 35 minuta ako radite u više manjih kalupa. Točno vrijeme je teško odrediti jer će pečenje biskvita ovisiti i o tome koliko su kruške sočne, no pred kraj naznačenog vremena slobodno provjerite ubadanjem drvenog štapića u biskvit. Biskvit mora biti sočan, ali dobro pečen, a želite li, iako nije nužno, možete ga preokrenuti prije same dekoracije, tako da onaj dio biskvita koji je na vrhu bude dno jer je čvršći zbog gušćeg biskvita, a donji dio s kruškama u biskvitu bude na vrhu.
  9. Umak za preljev napravite tako što ćete pomiješati sve sastojke zajedno i lagano ugrijati na štednjaku, dok se sve lijepo ne sjedini u kompaktnu i glatku kremu.
  10. Orahe i kandirani đumbir nasjeckajte na sitnije komadiće.
  11. Pristupite ukrašavanju vašeg kolača, torte ili tortica na način da najprije prelijete smeđi preljev ili ga/ih umočite sa svih strana u njega, a zatim uvaljajte ili posipajte sjeckanim orasima i kandiranim đumbirom.

Napomena

Možete koristiti u potpunosti pšenično glatko brašno, umjesto kombinacije pirovog i pšeničnog. Ako volite i želite, možete dodati cimet u biskvit ili preljev.

U slast!

Ako vam se svidio ovaj kolač, pogledajte i ostale moje recepte.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Mare

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu