Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Sok od bazge (40 cvjetova): Naslijeđe naših baka koje osvaja mirisom, okusom i ljekovitošću! Evo jednostavnog recepta
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Sok od bazge, koji mnogi poznaju i kao sirup od bazge koji su pripremale bake, je vrlo zdrav napitak osebujnog okusa i mirisa. Bazga je ljekovita biljka koja se najčešće koristi u obliku soka ili čaja, a pomaže kod brojnih zdravstvenih problema.
Osim ljekovitosti, sok od bazge konzumiramo jer je vrlo ukusan i odličan izbor prirodnog soka.
U nastavku članka pročitajte sve o ljekovitosti bazginog soka te pronađite recepte za njegovu pripremu.
Bazga – uzgoj
Bazga prirodno raste u Europi, istočnoj Americi i zapadnoj Aziji. Za uzgoj joj trebaju sunčana staništa s bogatim vlažnim tlom.
Drvo bazge može narasti do 10 metara visine s ispucanom sivkastom korom, žućkastim listovima i malim bobičastim plodovima, ističu stručnjaci s agronomskog portala Plantea.
Sirup od bazge mnoge vraća u djetinjstvo, kada su naše bake i djedovi tradicionalno pripremali ovaj sok koji je predstavljao zdraviju alternativu kupovnim sokovima.
Sok od bazge proizvodi se od cvjetova bazge koje najbolje prepoznajemo upravo po osebujnom mirisu. Cvjetove viđamo u raznim dijelovima prirode, a njihov izgled ne može se zamijeniti.
Veliki razgranati cvjetovi s mnogo manjih cvjetića većinom su bijele ili kremaste boje te ih beremo u komadu, s prvom većom stapkom kako se manji cvjetići ne bi “trusili”.
Bazgin cvijet posebnog je i teškog mirisa koji nekome može odgovarati, no određenom broju ljudi može biti odviše težak pri disanju. Preporučuje se branje bazginih cvjetova tijekom sunčanih dana u proljeće, podalje od prometa i zagađenja u okolišu za najbolju kvalitetu.
Bazga – sušenje
Cvjetovi bazge se mogu sušiti obješeni na propuhu. Ako ih sušite na ovaj način, oni će zadržati prirodnu bijelo-žutu boju. Osušeni cvjetovi se mogu samljeti i čuvati na suhom i tamnom mjestu. Osušene i samljevene cvjetove možete čuvati u staklenim posudama.
Suhe cvjetove se ne preporučuje čuvati duže od 12 mjeseci. U slučaju da cvjetovi potamne i ranije, bacite ih.
Cvjetovi bazge nakon sušenja moraju imati prirodnu boju. Također, nemojte jesti sirovu bazgu. Plodovi crne bazge su u sirovom stanju toksični. Pod utjecajem povišene temperature dolazi do raspadanja toksičnih tvari.
Sok od bazge – zdravlje
Jedna šalica plodova bazge sadrži:
- 106 kcal
- 27 g ugljikohidrata, od toga 10,2 g dijetalnih vlakana
- 870 mg vitamina A
- 406 mg kalija
- 52,2 mg vitamina C
- 9 mg folata
- 55 mg kalcija
- 2,32 mg željeza.
Sami cvjetovi bazge nemaju značajnu nutritivnu vrijednost, ali sadrže vrijedne fitokemikalije koje mogu djelovati protuupalno, antimikrobno i antioksidativno. Australski znanstvenici su u radu objavljenom 2016. godine u časopisu Nutrients istaknuli da cvjetovi bazge posjeduju ta svojstva zbog fitokemikalija:
- karotenoida
- fitosterola
- polifenola.
Bazga sadrži sljedeća ljekovita svojstva:
- ima antioksidativni i protuupalni učinak
- pomaže pri mršavljenju
- ima učinak laksativa
- pomaže u borbi protiv alergija koje su uzrokovane peludima
- olakšava intenzitet simptoma astme
- poboljšava probavu
- odličan je izbor za olakšavanje simptoma upale dišnih puteva
- poznata je po svojem antivirusnom i antimikrobnom djelovanju
- pomaže u jačanju imunološkog sustava.
Sprječava oboljenja poput gripe i prehlade te osigurava dokazano antimikrobno djelovanje. Sok od bazge je stoga idealan dodatak kod oslabljenog imuniteta i vrlo zdrava alternativa uobičajenim sokovima.
Osim za pripremu soka, bazga se koristi i za pripremu čaja tako da se cvjetovi dobro osuše nakon branja i skladište na suhom mjestu do pripreme čaja.
Bazgin čaj poželjan je kod prehlade i gripe jer potiče znojenje i smanjuje respiratorne probleme. Više o njegovom potentnom ljekovitom djelovanju i pripremi, pročitajte u članku “Čaj od bazge – recept i ljekovita svojstva“.
Sok od bazge – recept bez konzervansa
S obzirom na to da se sok od bazge proizvodi od cvjetova bazge i, uobičajeno, šećera, domaći sok možete napraviti u potpunosti bez konzervansa.
Za to će vam pomoći limunska kiselina koja je prirodna tvar i služi za produljenje roka trajanja brojnih namirnica u prehrambenoj industriji. Ako se pitate koliko limunske kiseline ide u sok od bazge, sve ovisi o tome koji od sljedećih recepata spremate.
Osim toga, proizvodi koji sadrže veće količine šećera su teško kvarljivi ako se čuvaju u pravilnim uvjetima.
Sok od bazge – 40 cvjetova
Evo recepta koji uključuje 40 cvjetova bazge.
Sastojci:
- 40 cvjetova bazge (očišćenih od suhih cvjetova)
- 4 l vode
- 3,5 kg šećera
- 10 paketića limunske kiseline.
Priprema
- Očišćene cvjetove od nametnika i suhih cvjetova prelijte vodom i ostavite namakati 24 sata.
- Nakon jednog dana namakanja cvjetove procijedite kroz dvostruku gazu ili vrlo sitno cjedilo te ih dodatno istisnite rukama.
- Zatim u vodu dodajte šećer i limunsku kiselinu te miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostavite još 24 sata.
- Sok zatim ulijte u čiste (prokuhane) boce do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Sok od bazge – recept (25 cvjetova)
Imamo i recept za sok od bazge s 25 cvjetova.
Sastojci:
- 25 očišćenih cvjetova bazge
- 3 l vode
- 1,2 kg šećera
- 4 limuna (sok)
- 20 g limunske kiseline.
Priprema
- Očišćene cvjetove bez peteljki potrebno je namočiti 24 sata u hladnoj vodi.
- Nakon jednog dana procijedite cvjetove kroz dvostruku gazu ili sitno cjedilo te ih dodatno istisnite.
- Dodajte vodu u lonac, pa dodajte ostale sastojke i sve prokuhajte uz miješanje dok se šećer ne otopi.
- Ohlađeni sok nalijte u čiste (prokuhane) staklene boce i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Sok od bazge – recept (80 cvjetova)
Ovaj recept uključuje 80 cvjetova bazge.
Sastojci:
- 80 cvjetova bazge bez peteljki
- 4 kg šećera
- 4 l vode
- 4 vrećice limunske kiseline (po 20 g).
Priprema
- U lonac s vodom ulijte šećer i limunsku kiselinu te prokuhajte dok se šećer ne otopi, a zatim dodajte cvjetove bazge. Sve dobro pomiješajte i ostavite 24 sata.
- Nakon jednog dana procijedite cvjetove kroz dvostruku gazu ili sitno cjedilo te ih dodatno istisnite.
- Sok prelijte u čiste (prokuhane) staklene boce i nalijte do vrha kako ne bi ostalo zraka pri zatvaranju. Čuvajte sok na tamnom i hladnom mjestu.
Sirup od bobica bazge – bez šećera i konzervansa
Možete napraviti i sirup od bazginih bobica.
Sastojci:
- 1/2 šalice osušenih bobica bazge
- 3 šalice vode
- 1 šalica meda
- 1/2 šalice jabučnog octa.
Priprema
- S obzirom na to da su sirove bobice bazge otrovne, potrebno ih je kuhati. Pola šalice stavite u lonac s vodom i kuhajte 30-ak minuta.
- Zatim uklonite mješavinu s topline i ostavite da se ohladi dok ne postane mlaka.
- Potom bobice zgnječite, najbolje gnječilicom za krumpir ili sličnim kuhinjskim pomagalom.
- Dobro procijedite tekućinu kroz dvostruku gazu ili vrlo sitno cjedilo. Dodatno istisnite bobice da izađe sva tekućina.
- Zatim dodajte med i nakon miješanja dodajte jabučni ocat.
- Sirup čuvajte u hladnjaku, a maksimalni rok trajanja je od 4 – 6 mjeseci.
Sok od bobica bazge – cijena
Na tržištu se može naći vrlo ukusan i osvježavajući sok od bobica bazge. Cijena soka od bobica bazge je između 8 – 12 eura (500 ml). Uvijek birajte organski sok, odnosno domaći sok iz eko proizvodnje.
Iako se sok od bazge smatra generalno sigurnim za opću upotrebu, nemojte ga piti u prevelikim količinama.
Pročitajte i ove članke:
- Sok od šipka: Imamo recepte za domaći sok od šipka koji je odličan za bubrege, probavu i protiv umora
- Sok od dunja kao lijek: Jača imunitet, snižava kolesterol, potiče cirkulaciju i proljepšava kožu! Imamo recepte za sok pun antioksidansa
- Sok od grožđa za zdravlje: Imamo recept bez šećera i kuhanja, a i znamo kako se pravi sirup od grožđa.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Mandl, E. (2023). Elderberry: Benefits and Dangers. Healthline.
- Crna bazga. (2019). Plantea.
- Barrell, A. (2018). Health benefits of elderberry. Medical News Today.
- Tiralongo, E. i sur. (2016). Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial. Nutrients, 8(4): 182.