Bezglutenska pizza – recepti za tijesto za pizzu bez glutena
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Kad je u pitanju bezglutenska prehrana, teško je pronaći pravi recept za pizzu. Najveći problem omiljene brze hrane u varijanti bez glutena predstavlja bezglutensko tijesto. Tijesto za pizzu bez glutena može uključivati brašno bez glutena, a postoje i nutritivno bogatije verzije s karfiolom, tikvicama, jajima i sirom itd.
U nastavku slijedu nekoliko različitih recepata za bezglutensko tijesto za pizzu. Što se nadjeva tiče, kad napravite odabranu podlogu, gore možete staviti sve što želite, od šunke, sira i gljiva, preko tune i luka do raznovrsnog povrća.
Prvo stavite umak od rajčice, zatim nadjev po želji i na kraju posipajte s malo origana. Pecite još 10-ak minuta na istoj temperaturi.
Klasična bezglutenska pizza
Ako volite tradicionalne recepte, onda je ova pizza bez glutena koja sadrži klasično bezglutensko brašno i kvasac savršen odabir.
Sastojci:
- 200 g bezglutenskog brašna za kruh,
- 1 čajna žličica suhog kvasca,
- pola čajne žličice šećera (zdraviji izbor može biti kokosov šećer),
- 1 jušna žlica ulja (maslinovo, kokosovo itd.),
- 200 g mlake vode,
- sol (mješavine za kruh već su lagano posoljene, po želji možete dodatno posoliti).
Priprema:
- Spojite suhe sastojke, dodajte vodu i pomiješajte prvo kuhačom, a onda električnim mikserom ne duže od 4 minute.
- Pokrijte zdjelu i ostavite da se tijesto diže pola sata na toplom mjestu.
- Premijesite kratko tijesto mikserom i zagladite.
- Pustite da odstoji u hladnjaku nekoliko sati.
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Kalup obložite papirom za pečenje.
- Razvaljajte tijesto, prebacite u kalup i pustite da pokriveno krpom odstoji još 20 minuta.
- Pecite oko 25 minuta.
Bezglutensko ludo tijesto
Ovo se tijesto za pizzu bez glutena može koristiti za razne slatke i slane delicije.
Sastojci:
- 250 ml mlakog mlijeka,
- 2 čajne žličice šećera (zdraviji izbor može biti kokosov šećer),
- 80 g svježeg kvasca,
- 1 kg bezglutenskog brašna za kruh,
- 3 čajne žličice praška za pecivo,
- 3 čajne žličice soli,
- 250 ml jogurta,
- 2 jaja.
Priprema:
- U manjoj posudi pomiješajte mlijeko, šećer i svježi kvasac te ostavite na toplom mjestu 10 – 15 minuta.
- Zatim dodajte ostale sastojke i mijesite dok ne dobijete pravu teksturu.
- Tijesto prebacite u kalup i pecite na 200°C dok ne porumeni.
Rižino brašno – pizza
Kad je u pitanju pizza bez glutena i kvasca, izbor često pada na rižino brašno koje se koristi u izradi raznih vrsta tijesta. Nutritivna se vrijednost ovog recepta povećava kvalitetnim heljdinim brašnom.
Sastojci:
- 50 g chia sjemenki,
- pola šalice heljdinog brašna,
- pola šalice rižinog brašna,
- 2 čajne žličice origana,
- 1 jušna žlica pinjola,
- 2 jušne žlice bučinih sjemenki,
- 1,5 dl vode,
- 1 čajna žličica soli.
Priprema:
- Pomiješajte chia sjemenke, heljdino brašno, vodu, origano i sol te pustite da se voda upije.
- U odstajalu smjesu umiješajte narezane pinjole i bučine sjemenke.
- Kalup obložite papirom za pečenje.
- Dobivenu smjesu izlijte u kalup i pecite 30 – 40 minuta na 175°C.
Tijesto za LCHF pizzu
Kokosovo je brašno zbog niskog glikemijskog indeksa i zdravih masti pogodno za LCHF prehranu, Paleo prehranu itd.
Sastojci:
- 2 jaja,
- 5 jušnih žlica kokosovog brašna,
- 1 čajna žličica kokosovog ulja,
- sol,
- 1 čajna žličica praška za pecivo.
Priprema:
- Bjelanjke umutite posebno s malo soli.
- U žumanjke dodajte kokosovo brašno, kokosovo ulje, malo soli i prašak za pecivo.
- U dobivenu smjesu postepeno dodajte bjelanjke i miješajte.
- Gotovu smjesu izlijte u kalup i pecite na 180°C oko 10 minuta.
Tijesto za pizzu od kvinoje
Još nedovoljno poznata pseudožitarica, kvinoja obiluje proteinima, esencijalnim aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Sadrži više željeza od špinata. S druge strane, psyllium (indijski trputac) je odličan za probavu.
Sastojci:
- 1 šalica kvinoje,
- 1 dl vode,
- 1 jušna žlica psylliuma,
- 1 čajna žličica praška za pecivo,
- 2 jušne žlice maslinovog ulja,
- malo soli.
Priprema:
- Kvinoju prelijte vodom do vrha i ostavite da odstoji osam sati.
- Zatim je procijedite, isperite i smiksajte u blenderu.
- Kalup obložite papirom za pečenje koji malo nauljite kako se kvinoja ne bi zalijepila za papir.
- Žlicom razmažite smjesu po papiru za pečenje.
- Pecite oko 10 minuta na 200°C.
Tijesto za pizzu od jaja i sira
Jaja i tvrdi sir gotovo se uvijek mogu naći u hladnjaku. Riječ je o zdravim masnoćama i proteinima, a s njima se može napraviti odlična pizza bez glutena.
Sastojci:
- 1 – 2 jaja,
- 180 – 200 g naribanog tvrdog ili polutvrdog sira.
Priprema:
- Sjedinite sve sastojke.
- Kalup obložite papirom za pečenje.
- Izlijte smjesu u kalup i pecite na 180°C dok ne porumeni.
Tijesto za pizzu od karfiola
Karfiol ili cvjetača sadrži puno kalija, fosfora i sumpora, a u 100 g se nalazi 80 % preporučene doze vitamina C. Cvjetača je zdravi izbor za tijesto za pizzu bez glutena.
Sastojci:
- 1 jaje,
- karfiol,
- ribani sir,
- sol i papar po želji.
Priprema:
- Izmućkajte jaje i dodajte u miksani karfiol.
- Dobivenoj smjesi dodajte malo ribanog sira, sol i papar.
- Zamijesite i prebacite u kalup.
- Pecite na 180°C dok ne porumeni.
Tijesto za pizzu od tikvica
Ako tražite jednostavan i brz recept za tijesto za pizzu bez glutena, dovoljne su niskokalorijske tikvice i jaje.
Sastojci:
- 2 naribane i posoljene tikvice,
- 1 jaje.
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke.
- Dobivenu smjesu izlijte u kalup.
- Pecite na 180°C dok ne porumeni.
Bezglutenska pizza – Zagreb
Prije par godina u Zagrebu se otvorio restoran Bezglutenska rapsodija u kojem se mogla pojesti i pizza bez glutena. Nažalost, nedugo zatim restoran je zatvoren.
Ipak, gotovo tijesto za pizzu bez glutena može se nabaviti u raznim trgovačkim centrima i specijaliziranim prodavaonicama. Cijena se kreće oko 40 kuna.
Bezglutenska pizza – Split
Kao u Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj, i u Dalmaciji se mogu pronaći gotova bezglutenska tijesta. U splitskom trgovačkom centru postoji bistro u kojem možete konzumirati bezglutensku pizzu na licu mjesta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja