Bezglutenska pizza – recepti za tijesto za pizzu bez glutena

Bezglutenska pizza

Kad je u pitanju bezglutenska prehrana, teško je pronaći pravi recept za pizzu. Najveći problem omiljene brze hrane u varijanti bez glutena predstavlja bezglutensko tijesto. Tijesto za pizzu bez glutena može uključivati brašno bez glutena, a postoje i nutritivno bogatije verzije s karfiolom, tikvicama, jajima i sirom itd.

U nastavku slijedu nekoliko različitih recepata za bezglutensko tijesto za pizzu. Što se nadjeva tiče, kad napravite odabranu podlogu, gore možete staviti sve što želite, od šunke, sira i gljiva, preko tune i luka do raznovrsnog povrća.

Prvo stavite umak od rajčice, zatim nadjev po želji i na kraju posipajte s malo origana. Pecite još 10-ak minuta na istoj temperaturi.

Bezglutensko brašno

Klasična bezglutenska pizza

Ako volite tradicionalne recepte, onda je ova pizza bez glutena koja sadrži klasično bezglutensko brašno i kvasac savršen odabir.

Sastojci:

  • 200 g bezglutenskog brašna za kruh,
  • 1 čajna žličica suhog kvasca,
  • pola čajne žličice šećera (zdraviji izbor može biti kokosov šećer),
  • 1 jušna žlica ulja (maslinovo, kokosovo itd.),
  • 200 g mlake vode,
  • sol (mješavine za kruh već su lagano posoljene, po želji možete dodatno posoliti).

Priprema:

  1. Spojite suhe sastojke, dodajte vodu i pomiješajte prvo kuhačom, a onda električnim mikserom ne duže od 4 minute.
  2. Pokrijte zdjelu i ostavite da se tijesto diže pola sata na toplom mjestu.
  3. Premijesite kratko tijesto mikserom i zagladite.
  4. Pustite da odstoji u hladnjaku nekoliko sati.
  5. Zagrijte pećnicu na 200°C.
  6. Kalup obložite papirom za pečenje.
  7. Razvaljajte tijesto, prebacite u kalup i pustite da pokriveno krpom odstoji još 20 minuta.
  8. Pecite oko 25 minuta.

Ludo tijesto

Bezglutensko ludo tijesto

Ovo se tijesto za pizzu bez glutena može koristiti za razne slatke i slane delicije.

Sastojci:

  • 250 ml mlakog mlijeka,
  • 2 čajne žličice šećera (zdraviji izbor može biti kokosov šećer),
  • 80 g svježeg kvasca,
  • 1 kg bezglutenskog brašna za kruh,
  • 3 čajne žličice praška za pecivo,
  • 3 čajne žličice soli,
  • 250 ml jogurta,
  • 2 jaja.

Priprema:

  1. U manjoj posudi pomiješajte mlijeko, šećer i svježi kvasac te ostavite na toplom mjestu 10 – 15 minuta.
  2. Zatim dodajte ostale sastojke i mijesite dok ne dobijete pravu teksturu.
  3. Tijesto prebacite u kalup i pecite na 200°C dok ne porumeni.

Rižino brašno

Rižino brašno – pizza

Kad je u pitanju pizza bez glutena i kvasca, izbor često pada na rižino brašno koje se koristi u izradi raznih vrsta tijesta. Nutritivna se vrijednost ovog recepta povećava kvalitetnim heljdinim brašnom.

Sastojci:

Priprema:

  1. Pomiješajte chia sjemenke, heljdino brašno, vodu, origano i sol te pustite da se voda upije.
  2. U odstajalu smjesu umiješajte narezane pinjole i bučine sjemenke.
  3. Kalup obložite papirom za pečenje.
  4. Dobivenu smjesu izlijte u kalup i pecite 30 – 40 minuta na 175°C.

Kokosovo brašno

Tijesto za LCHF pizzu

Kokosovo je brašno zbog niskog glikemijskog indeksa i zdravih masti pogodno za LCHF prehranu, Paleo prehranu itd.

Sastojci:

Priprema:

  1. Bjelanjke umutite posebno s malo soli.
  2. U žumanjke dodajte kokosovo brašno, kokosovo ulje, malo soli i prašak za pecivo.
  3. U dobivenu smjesu postepeno dodajte bjelanjke i miješajte.
  4. Gotovu smjesu izlijte u kalup i pecite na 180°C oko 10 minuta.

Kvinoja

Tijesto za pizzu od kvinoje

Još nedovoljno poznata pseudožitarica, kvinoja obiluje proteinima, esencijalnim aminokiselinama, vitaminima i mineralima. Sadrži više željeza od špinata. S druge strane, psyllium (indijski trputac) je odličan za probavu.

Sastojci:

  • 1 šalica kvinoje,
  • 1 dl vode,
  • 1 jušna žlica psylliuma,
  • 1 čajna žličica praška za pecivo,
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja,
  • malo soli.

Priprema:

  1. Kvinoju prelijte vodom do vrha i ostavite da odstoji osam sati.
  2. Zatim je procijedite, isperite i smiksajte u blenderu.
  3. Kalup obložite papirom za pečenje koji malo nauljite kako se kvinoja ne bi zalijepila za papir.
  4. Žlicom razmažite smjesu po papiru za pečenje.
  5. Pecite oko 10 minuta na 200°C.

Pizza od sira i jaja

Tijesto za pizzu od jaja i sira

Jaja i tvrdi sir gotovo se uvijek mogu naći u hladnjaku. Riječ je o zdravim masnoćama i proteinima, a s njima se može napraviti odlična pizza bez glutena.

Sastojci:

  • 1 – 2 jaja,
  • 180 – 200 g naribanog tvrdog ili polutvrdog sira.

Priprema:

  1. Sjedinite sve sastojke.
  2. Kalup obložite papirom za pečenje.
  3. Izlijte smjesu u kalup i pecite na 180°C dok ne porumeni.

Karfiol

 

Tijesto za pizzu od karfiola

Karfiol ili cvjetača sadrži puno kalija, fosfora i sumpora, a u 100 g se nalazi 80 % preporučene doze vitamina C. Cvjetača je zdravi izbor za tijesto za pizzu bez glutena.

Sastojci:

  • 1 jaje,
  • karfiol,
  • ribani sir,
  • sol i papar po želji.

Priprema:

  1. Izmućkajte jaje i dodajte u miksani karfiol.
  2. Dobivenoj smjesi dodajte malo ribanog sira, sol i papar.
  3. Zamijesite i prebacite u kalup.
  4. Pecite na 180°C dok ne porumeni.

Pizza od tikvica

Tijesto za pizzu od tikvica

Ako tražite jednostavan i brz recept za tijesto za pizzu bez glutena, dovoljne su niskokalorijske tikvice i jaje.

Sastojci:

  • 2 naribane i posoljene tikvice,
  • 1 jaje.

Priprema:

  1. Pomiješajte sve sastojke.
  2. Dobivenu smjesu izlijte u kalup.
  3. Pecite na 180°C dok ne porumeni.

Gotovo bezglutensko tijesto

Bezglutenska pizza – Zagreb

Prije par godina u Zagrebu se otvorio restoran Bezglutenska rapsodija u kojem se mogla pojesti i pizza bez glutena. Nažalost, nedugo zatim restoran je zatvoren.

Ipak, gotovo tijesto za pizzu bez glutena može se nabaviti u raznim trgovačkim centrima i specijaliziranim prodavaonicama. Cijena se kreće oko 40 kuna.

Bezglutenska pizza – Split

Kao u Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj, i u Dalmaciji se mogu pronaći gotova bezglutenska tijesta. U splitskom trgovačkom centru postoji bistro u kojem možete konzumirati bezglutensku pizzu na licu mjesta.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu