Čisti raženi kruh – recept za raženi kruh bez pšeničnog brašna
- 2 komentara
- 7 min čitanja
Miris svježe pečenog domaćeg kruha, zvuk hrskanja korice pod zubima, puni okus štruce koja obiluje zdravljem označava početak dana uz šalicu kave ili čaja.
Raženi je kruh zasitan i ukusan zbog čega se najčešće konzumira ujutro, uz najvažniji obrok u danu, sa slanim ili slatkim namazom ili pak uz popodnevno varivo ili grah kao zdraviji nadomjestak za bijeli kruh.
Raženi kruh vrsta je kruha koji se radi od raži, žitarice koja je jednogodišnja biljka iz porodice trava. Zrno raži može biti svijetle ili tamne boje, ovisno o tipu brašna koji se koristi. Ima više vlakana od bijelog kruha, tamnije je boje, jačeg okusa i zasitan je. Ima malo glutena, a mnogo proteina.
Putujući Skandinavijom, Njemačkom i drugim mjestima Istočne Europe moguće je pronaći raženi kruh različitih boja, posipanim sjemenkama ili žitaricama koji se najčešće poslužuje uz doručak.
Iako je moguće kupiti raženi kruh u trgovinama i pekarnama, teško je pronaći onaj svježi kruh, bez aditiva. U nastavku slijedi recept za ukusni raženi kruh koji možete jesti s domaćim džemom od jabuka ili zdravim namazom od lješnjaka, a ako ste više za slaniju verziju; uz domaći namaz od graha i paprike, hummus ili maslac od kikirikija.
Recept za domaći raženi kruh sa sjemenkama
Domaći raženi kruh sa sjemenkama ukusan je i zdrav, a kuća tijekom izrade kruha miriše kao omiljena pekarna. Ipak, nije isto kupiti gotovi proizvod i pojesti ga ili napraviti sam svoj domaći raženi kruh bez pšeničnog brašna, uložiti trud i vrijeme kako bi dobili plod Vašeg rada.
U nastavku slijedi recept za kruh od samo raženog brašna kojeg sačinjavaju zdravi sastojci, a ukusan je i zasitan zbog čega ćete ga Vi i Vaši ukućani sigurno voljeti.
Sastojci za 1 štrucu kruha:
- 500 g raženog brašna, plus dodatno za pobrašniti,
- 10 g sitne soli,
- 50 g raži ili pahuljica od raži,
- 50 g bundevinih, suncokretovih ili drugih sjemenki (po želji),
- 35 g svježeg kvasca ili 10 g kvasca iz vrećice,
- 1 žlica melase ili javorovog sirupa (po želji, pospješuje okus kruha).
Postupak izrade:
- Stavite brašno i sol u veliku zdjelu i prelijte s 400 ml uzavrele vode. Miješajte dok se ne stvori smjesa i ostavite da se nakratko ohladi.
- Ako koristite svježi kvasac povežite ga s melasom ili javorovim sirupom dok se ne pretvori u tekućinu, ili ako ne koristite melasu ili javorov sirup, rastopite ga u mlakoj vodi (2 žlice maksimalno samo kako biste dobili tekuću smjesu) te dodajte smjesi uz raž i sjemenke po želji.
- Ako koristite suhi kvasac samo ga dodajte u brašno i dodajte vode tako da se sve poveže u tijesto koje je meko, ali ne i previše ljepljivo – otprilike 50 – 75 ml.
- Lagano pobrašnite radnu površinu i obrađujte tijesto otprilike 5 minuta dok ne postane mekano i dok se sve ne poveže.
- Lagano pobrašnite i zdjelu, a tijesto oblikujte u oblik lopte tako da ga mijesite po površini dok donji dio tijesta stalno gurate ispod.
- Tijesto stavite u zdjelu i pokrijte vlažnom krpom. Ostavite ga na toplome mjestu na kojem nema vlage. Preporučuje se ostaviti ga preko noći, dok se ne digne.
- Pećnicu zagrijte na 220 °C i stavite rešetku na zadnji utor.
- Pladanj obložite papirom za pečenje i tijesto stavite na njega tako da je pobrašnjena strana okrenuta prema gore. Zarežite ga nožem u obliku slova X.
- Stavite ga u pećnicu, pecite otprilike 35 minuta dok štruca nije potamnjela na vrhu. Ohladite na rešetci prije rezanja i prekrijte ga vlažnom krpom kako bi sačuvao mekoću iznutra i hrskavost izvana.
Nutritivna tablica za jednu šnitu (41 g)
Makronutrijenti i mikronutrijenti | Količina |
Proteini | 3 g |
Ugljikohidrati | 20 g |
– od čega vlakna | 3 g |
– od čega šećeri | 2 g |
Masti | 0,5 g |
Sol | 200 mg |
Kalcij | 3 % |
Željezo | 6 % |
Kalorije | 100 kcal |
Kruh od raženog i integralnog brašna
Mekani i ukusni miješani raženi kruh od raženog i integralnog brašna ima okus kao i onaj iz pekarne. Bogat je žitaricama i nutrijentima, a kada ga jedete nemate osjećaj kao da je zdrav.
Možete ga jesti uz brojne namaze, ali je najukusniji uz domaći maslac. Savršen je za izradu sendviča i za tostiranje. Mogućnosti jedenja ovog kruha su beskrajne – šnite su manje od veličine običnog kruha zbog čega je odličan za izradu predjela. Možete napraviti i ukusni sendvič sa sirom na žaru koji će se topiti u Vašim ustima ili namazati na kruh sirni namaz.
Sastojci za izradu “spužve”:
- 2 i 1/4 žličice suhog kvasca,
- 2 i 3/4 šalice tople vode (oko 60 °C),
- 2 žlice meda,
- 3 šalice integralnog brašna.
Za izradu tijesta:
- 2 žlice maslinovog ulja,
- 1 žličica soli,
- 2,5 do 3 šalice raženog brašna.
Premaz:
- bjelanjak iz 1 jajeta,
- 1 žlica mlijeka.
Upute za izradu:
- Pripremite “spužvu”: U velikoj zdjeli rastopite kvasac u toploj vodi. Umiješajte med i 3 šalice integralnog brašna dok ne dobijete gusto tijesto. Prekrijte s plastičnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi barem 2 sata (“spužvu” možete ostaviti na sobnoj temperaturi do 8 sati).
- Pripremite tijesto: Kada se “spužva” digla umiješajte unutra ulje, sol i 2,5 šalice raženog brašna i miješajte dok se ne formira mekano tijesto (ako Vam se čini da je tijesto ljepljivo, dodajte još brašna.
- Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga dok ne postane meko i elastično. Zatim ga stavite u nauljenu veliku posudu na toplo mjesto da se diže 1 do 2 sata ili dok se ne udvostruči.
- Tijesto podijelite na pola. Svaku polovicu izvaljajte u obliku štruce i prebacite na pladanj kojeg ste obložili papirom za pečenje. Štruce ponovno prekrijte plastičnom folijom i pustite da se dižu dodatnih 30 minuta.
- U maloj zdjeli, pomiješajte bjelanjak i mlijeko te prelijte preko štruca kada su se podigle.
- Pecite ih na 180 °C 25-30 minuta ili dok ne dobije smeđu boju.
- Ohladite štruce prije nego ih poslužujete.
Raženi kruh bez kvasca
Raženi kruh bez kvasca može se napraviti, ali potrebno je izdvojiti više vremena kako bi napravili kiselo tijesto, ali ga možete i kupiti. Ipak, vrijedi uložiti trud kako bi dobili savršen raženi kruh.
Sastojci za izradu kiselog tijesta:
- 1 kg raženog brašna,
- 1,5 žlica soli,
- 1 litra mlaćenice.
Sve pomiješajte dok ne dobijete konzistenciju poput zobene kaše. Stavite smjesu u frižider na više od 8 dana.
Večer prije pečenja:
- 1.5 kg raženog brašna,
- 2 žlice soli,
- 1.2 litre tople vode (maksimalno 50 stupnjeva),
- 2-3 kg kiselog tijesta.
- Večer prije pečenja stavite kiselo tijesto u veliku plastičnu zdjelu.
- U 1.2 litre vode dodajte 2 velike žlice soli.
- Otopinu vode i soli umiješajte u zdjelu s kiselim tijestom s drvenom žlicom dok se kiselo tijesto nije otopilo.
- Brašno stavite unutra i promiješajte dok niste dobili smjesu poput zobene kaše.
- Stavite drvenu dasku preko posude kako bi se tijesto dizalo.
Dan pečenja: Sljedeće jutro tijesto bi trebalo biti udvostručeno. Stavite ga u dva kalupa za pečenje bez papira za pečenje, ali ne smijete ga staviti do vrha jer će se tijesto ponovno dići. Izravnajte povšinu tijesta i ostavite da se diže 1-2 sata.
Pečenje kruha:
Kruh je potrebno peći sveukupno 3 sata. U prvoj fazi peče se 1,5 sat na temperaturi od 150°C, a u drugoj fazi trebate staviti aluminijsku foliju preko kalupa i pojačati pećnicu na 225°C.
Nakon 1,5 sata izvadite kalupe iz pećnice, a iz kalupa izvadite kruh. Ostavite da se ohlade.
Prednosti raženog brašna za zdravlje
Raž, žitarica iz porodice trava, daje istančan okus kruhu i ima pozitivan utjecaj na mršavljenje. Raženi kruh daje osjećaj sitosti, smanjuje želju za jelom i kruljenje u želudcu koje se zna javiti kod nekih planova za mršavljenje. Raž ne utječe na porast razine šećera u krvi što može utjecati na nekontroliranu glad i smanjenu razinu energije.
Jedenje previše raženog kruha, kao i bilo koje druge hrane, utječe na pretjerano konzumiranje kalorija čime cilj za mršavljenjem neće biti postignut. Ali ipak, raženi kruh primjenjuje se u nisko-kaloričnim dijetama i uspješan je za suzbijanje gladi i gubljenje težine.
Raž produžuje osjećaj sitosti
Gubljenje na težini zahtjeva trošenje više kalorija nego što ih unosite u tijelo. Kombinacija vježbanja i jedenje manje hrane kreira deficit. Jedenje manje hrane može za Vas predstavljati borbu s čestim osjećajem gladi. Raženi kruh pruža osjećaj sitosti, tako da ne osjećate ograničenost novom prehranom koju primjenjujete za mršavljenje.
Zamijenite uobičajeni bijeli kruh ili tost za čisti raženi kruh kako bi unijeli manje kalorije i osjećali se sitijima.
Raž može utjecati na smanjenje težine
Osim što raženi kruh pruža osjećaj sitosti, može također spriječiti nagomilavanje kilograma. Odabir raži kao primarnog izvora cjelovite žitarice može utjecati na smanjenje težine.
Konzumiranje prerađenih proizvoda, kao što je bijeli kruh ili pizza utječe na visoku razinu masnoće koja povisuje rizik razvoja kronične bolesti.
Raž održava razinu šećera u krvi stabilnom
Nagli porast šećera u krvi rezultat je otpuštanja inzulina i može utjecati na naglu pojavu osjećaja gladi. Raženi kruh može pomoći uravnotežiti razinu šećera, posebice jer se konzumira umjesto prerađenih žitarica.
Čisti raženi kruh utječe na ravnotežu šećera u krvi i razine inzulina u usporedbi s bijelim kruhom. Čak i bijeli kruh koji ima malo raženog brašna ima više koristi od kruha koji sadrži samo bijelo brašno.
Saznajte više o izradi kruha s drugim brašnima u sljedećim člancima:
- Kruh bez kvasca – recept i dobrobiti za zdravlje
- Kruh od pira – kalorije, recepti
- Čisti zobeni kruh – recept za kruh od zobenog brašna
- Kruh od heljde – dobrobiti i recepti
- Recept za proteinski kruh Jamieja Olivera
- Zdravi kruh bez brašna – recepti bez ugljikohidrata i glutena
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja