Medicinski odobrava
Hrvoje Pinoza, dr. med.
Smrdljivi vjetrovi – zašto nastaju i kako ih se riješiti?
- Budite prvi i komentirajte!
- 5 min čitanja
Svi puštamo vjetrove svakodnevno, ali neki od nas imaju većih, a neki manjih problema kada je u pitanju njihovo oslobađanje. Strogo kontroliranje plinova, koji su prirodne posljedice probave i disanja, može biti zahtjevno jer je teško otkriti što ih točno uzrokuje.
Puno toga ovisi oVvama i okolnostima u kojima plinovi nastaju. Vjerojatno ste na svojoj koži iskusili da vjetrovi mogu biti vrlo smrdljivi ili bučni, ali i proći nezamijećeno. Iako je nadutost normalna, osobito kod osoba čija je prehrana bogata vlaknima, vjetrovi ponekad mogu upućivati na zdravstvene probleme.
Prosječna osoba “pusti goluba” i do 20 puta dnevno. Ako Vam se to događa puno češće, vjerojatno je dinamika Vaših crijeva neuravnotežena, a to može rezultirati poremećajima u pokretljivosti crijeva, rastu bakterija ili promjenama u crijevnoj flori.
Smrdljivi vjetrovi – zašto nastaju?
Plin koji čini većinu, kada su u pitanju plinovi zarobljeni u tijelu, je dušik. Osim njega, u tijelu se nalaze ugljični dioksid, kisik, metan i vodik. Kombinacija ovih plinova obično uzrokuje miris jer neki od njih sadrže sumpor, smrdljivi spoj koji se nalazi i u jajima i biljkama krstašicama.
Koliko će Vaš vjetar biti smrdljiv ovisi o omjeru plinova. Omjer, odnosno raspon plinova pak ovisi o pojedincu. To se odnosi na:
- količinu zraka koju netko proguta i udahne prosječno u danu,
- vrstu hrane kojom se hrani,
- unutarnje kemijske reakcije koje se odvijaju u crijevima tijekom probave.
Većina spomenutih plinova u crijevima nema miris. Vrlo mali postotak, oko 1% plinova uzrokuje smrdljive vjetrove. Riječ je o onim plinovima koji sadrže sumpor. Spojevi koji se razvijaju u Vašim crijevima, a pridonose intenzitetu mirisa Vašeg vjetra su vodikov sulfid, metanitiol i dimetil sulfid.
Vjetrovi koji jako smrde – uzroci
Hrana i alergije na nju
Razgradnja hrane koja sadrži sumpor jedan je od glavnih uzroka smrdljivih plinova.
Sumpor se nalazi u:
- crvenom mesu,
- jajima,
- češnjaku,
- luku,
- hrenu,
- mahunarkama,
- brokuli,
- cvjetači,
- kupusu.
Problematični mogu biti i mliječni proizvodi. Njihovo konzumiranje može izazvati bol u trbuhu i prekomjerno ispuštanje smrdljivih vjetrova. To može biti posljedica intolerancije na laktozu.
IBS, celijakija i drugi zdravstveni problemi
Slični simptomi mogu ukazivati i na druge probavne probleme, kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS). On često uzrokuje i grčeve u trbuhu i zatvor. Osim toga, nadutost može ukazivati na celijakiju ili intoleranciju na gluten.
Uzrok mogu biti i različite infekcije probavnog trakta povezane s nizom parazita, virusa i bakterija. Takve infekcije karakteriziraju groznica, bolovi u trbuhu i proljev. Jedna od njih je kandidijaza koju uzrokuje gljivica koja čini dio normalne crijevne flore, ali se u određenim uvjetima (smanjenog imuniteta) množi i postaje štetna.
Drugi simptomi ovog stanja uključuju grčeve i nadutost uzrokovanu viškom plina nakon jela. To se obično događa nakon uzimanja namirnica koji su okidači za vjetrove, kao što su: šećeri, pivo, grah, ukiseljena i fermentirana hrana.
Još jedna ozbiljna infekcija je giardijaza koja je vrlo česta kod male djece. Parazit koji je uzrokuje u organizam ulazi najčešće kroz vodu koju pijete. Infekciju karakterizira jak proljev.
Loša probava i brzo jedenje
Loša probava uzrokuje zadržavanje ostataka hrane u želucu. Oni fermentiraju ili trunu i pritom otpuštaju smrdljive plinove. Ti plinovi mogu dovesti do komplikacija kao što su: živčani poremećaji, zatvor, žgaravica, nadutost, grčevi, usporeni metabolizam i smrdljiva stolica.
Čini se nevjerojatnim, ali nadutosti doprinosi zrak koji gutate, osobito zrak koji gutate dok jedete. Prestanak pušenja i žvakanja žvakaćih guma te sporije hranjenje tijekom obroka mogu pomoći u smanjenju količine zraka koja se dnevno unese
Liječniku se obratite ako uz nadutost iskusite i neki od sljedećih simptoma:
- stalna bol u trbuhu,
- epizode proljeva ili zatvora,
- neobjašnjiv gubitak težine,
- inkontinencija crijeva,
- krv u stolici,
- visoka temperatura,
- zimica,
- mučnina i povraćanje,
- bol u zglobovima,
- bol u mišićima.
Smrdljivi vjetrovi – jesu li ipak zdravi?
Kao prirodni nusproizvod našeg organizma, plinovi nisu sami po sebi štetni za nas, niti za druge. Dapače, neobičnim istraživanjem dokazano je da udisanje smrdljivih plinova zapravo ima i neke zdravstvene prednosti.
Britanski i američki znanstvenici Le Trionnaire, Perry i Szczesny su u zannstvenom časopisu MedChemComm 2014. godine ustvrdili da nas udisanje sumporovodika može zaštititi od: moždanog udara, zatajenja srca, dijabetesa, artritisa, demencije i starenja. Čini se kako taj spoj sprječava oštećenja mitohondrija.
Kako se riješiti vjetrova?
Probiotici
Korištenje antibiotika i stres mogu uzrokovati smanjenje količine dobrih bakterija u crijevima. Probiotici pomažu u uništavanju loših bakterija koje se hrane ugljikohidratima i proizvode plin u debelom crijevu.
Oni također jačaju imunološki sustav kako bi se borili protiv tih neugodnih mikroorganizama.
Probiotici se mogu naći u jogurtu, kefiru, kiselim krastavcima, kiselom kupusu i kombucha čaju. Ako imate IBS ili intoleranciju na laktozu, možete koristiti i probiotičke dodatke. Oni mogu ublažiti simptome tih stanja.
Više o probioticima pročitajte ovdje.
Komorač
Riječ je o jednom od učinkovitih lijekova za smrdljive vjetrove. Učinkovit je i djeluje u roku od 5 do 10 minuta. Sve što trebate učiniti je neko vrijeme žvakati nekoliko sjemenki komorača. Također, možete staviti sjemenke u šalicu vruće vode i ostaviti ih da se namoče. Nakon 5 minuta ih izvadite i lagano popijte vodu.
Više o komoraču pročitajte ovdje.
Đumbir
Ovaj čudesni začin sprječava razvoj plinova u probavnom sustavu. Zbog toga biste ga trebali uzimati odmah nakon jela ili uključiti u svoju prehranu. Možete si pomoći i čajem od đumbira. Mljeveni đumbir potopiti u šalici vruće vode. Ostavite ga tako 10 minuta, ohladite i pijte tri puta na dan.
Više o đumbiru pročitajte ovdje.
Pepermint (paprena metvica)
Kao lijek, pepermint se može koristiti na dva načina. Prvi način je da stavite svježe lišće u vruću vodu i ostavite ga da odstoji tako neko vrijeme. Također, možete pomiješati dvije kapi ekstrakta ili ulja od sjemenki peperminta u šalici vode i popiti otopinu, dva do tri puta dnevno.
Više o paprenoj metvici pročitajte ovdje.
Cimet
Slično kao i komorač, cimet djeluje gotovo trenutno. Da biste pripremili svoj lijek, samo zagrijte šalicu sojinog mlijeka ili sirutke i pomiješajte žličicu cimeta i meda u njemu. Dopustite da smjesa odstoji oko 5 minuta i ponovno zagrijte otopinu do željene temperature te je popijte.
Više o cimetu pročitajte ovdje.
Jabučni ocat
Tijekom godina je dokazano da je ovo jedan od najučinkovitijih lijekova za ovaj problem. Može se koristiti i za ublažavanje žgaravice. U čaši tople vode pomiješajte žličicu octa od jabuka i popijte otopinu.
Više o jabučnom octu pročitajte ovdje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- bolovi u trbuhu
- celijakija
- IBS
- intolerancija na gluten
- intolerancija na laktozu
- loša probava
- nadutost
- plinovi
- proljev
- sindrom iritabilnog crijeva
- vjetrovi
Izvori:
- Jewell, T. (2019). Is Smelling Farts Healthy? Research Says Maybe. Healthline.
- Le Trionnaire et al. (2014). The synthesis and functional evaluation of a mitochondria-targeted hydrogen sulfide donor, (10-oxo-10-(4-(3-thioxo-3H-1,2-dithiol-5-yl)phenoxy)decyl)triphenylphosphonium bromide (AP39). MedChemComm.