Brzi pekmez od jabuka: 4 jednostavna recepta za najfiniju zimnicu
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Iako su kraljice našeg podneblja, jabuke zaslužuju malo više pažnje i ljubavi jer, kako smo navikli na njih, skloni smo ih smatrati običnim svakodnevnim voćem. No, i sami znamo kako ne možemo odoljeti delicijama od jabuka, od štrudle pa do pite.
Neki čak koriste jabuku umjesto luka za dinstanje, a nije nam stran ni pekmez od jabuka. Međutim, danas mnogi imaju izazov kako istovremeno raditi, brinuti za obitelj i kuću te još spremiti nešto domaće i svoje. Ako uživate u kuhanju i spremanju zimnice, dovoljno je pronaći jednostavnije i brže recepte.
Donosimo nekoliko recepata za brzi pekmez od jabuka, a neki od njih su kreativni i u nutritivno bogatijoj verziji. Dotaknut ćemo se i klasičnih sastojaka pa svatko može izabrati nešto za sebe što mu zvuči privlačno, jednostavno za napraviti i ukusno.

Klasični pekmez od jabuka
Ovaj pekmez od jabuka nema neke posebne sastojke ili njihove kombinacije, no budući da vam treba oko 25 minuta da ga napravite i ne dodajemo šećer koji je ujedno i konzervans, napravite manju količinu i potrošite ga unutar tjedan dana. Držite ga u hladnjaku.
Sastojci:
- 6 jabuka
- pola čaše vode
- sok polovice limuna
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli.
Priprema
- Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na manje komade.
- Potom stavite vodu, jabuke i limunov sok u lonac te poklopite.
- Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri dok ne omekšaju.
- Nakon toga prebacite jabuke u blender i usitnite ili ih izgnječite vilicom.
- Po želji dodajte još malo ekstrakta vanilije i kuhajte oko dvije minute.
- Pohranite pekmez u staklenke.

Brzi pekmez od jabuka s cimetom i orasima
Spoj oraha i jabuka evocira tradiciju i sastojke našeg podneblja, a cimet se jednako tako udomaćio i upravo s jabukama dolazi vrlo često u kombinaciji.
Sastojci:
- 5 jabuka
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- 1 – 2 jušne žlice meda
- pola šalice mljevenih oraha
- pola šačice vode
- sok polovice naranče.
Priprema
- Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na manje komade.
- Potom stavite vodu, jabuke i narančin sok u lonac te poklopite.
- Kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri dok ne omekšaju.
- Zatim dodajte med i cimet te izmiksajte.
- Na kraju umiješajte u pekmez mljevene orahe te pohranite u staklenke.

Brzi pekmez od jabuka s datuljama i chia sjemenkama
Za 15 minuta možete napraviti nutritivno bogatu verziju pekmeza, bez dodanog šećera, ali obogaćen prirodnim šećerima, omega-3 masnim kiselinama i ponešto proteinima. Idealan je kao dodatak jutarnjoj kaši ili proteinskim palačinkama.
Sastojci:
- 4 jabuke
- 4 datulje bez koštica (prethodno namočene na 10 minuta u toploj vodi)
- 1 jušna žlica chia sjemenki
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čaše biljnog napitka.
Priprema
- Jabuke ogulite i kuhajte u biljnom napitku oko 10 minuta.
- Potom dodajte datulje i cimet te izmiksajte u smjesu.
- Umiješajte chia sjemenke i ostavite da odstoji oko 10 minuta.
- Pohranite u staklenku u hladnjak i potrošite unutar tjedan dana.

Pekmez od jabuka sa zaslađivačem
Ako volite klasičan, ali nadograđen recept gdje vam je cilj zamijeniti obični šećer beskalorijskom ili ponešto nutritivno bogatijom verzijom, onda je ovaj recept za vas. Trebat će vam oko 45 minuta do sat vremena za pripremu.
Sastojci:
- 2 kg jabuka
- 150 – 200 g eritritola
- sok jednog limuna
- 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
- pola čajne žličice mljevenog đumbira (po želji)
- 100 ml vode.
Priprema
- Jabuke ogulite, očistite od sjemenki i narežite na tanke ploške.
- Stavite jabuke, vodu i limunov sok u lonac te kuhajte oko 20 minuta.
- Kad jabuke omekšaju, usitnite ih štapnim mikserom.
- Dodajte eritritol, cimet i đumbir.
- Kuhajte još 15 – 20 minuta uz povremeno miješanje dok se ne zgusne.
- Ulijte pekmez u sterilizirane staklenke, zatvorite poklopcem i okrenite naopačke kako bi se napravio vakuum.
Nakon otvaranja držite pekmez u hladnjaku do šest dana, a na hladnom zatvoren može stajati do pola godine.
Pročitajte i ove članke:
- Ovaj “maslac” od jabuka savršen je izbor za namazati na kruh – ili palačinke
- Kompot od jabuka za probavu: Recept naših baka
- Jedenje jabuka navečer: Što na to kaže nutricionistica?
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Osjećaj pečenja i pritiska nakon jela? Rješenje je jednostavnije nego što mislite
- Nova Studio
- 3 min čitanja