Pivo i žuč: Može li omiljeno piće spriječiti kamence?

Pivo i žuč

Žučni mjehur je mali organ smješten ispod jetre, a njegova glavna funkcija je pohrana žuči – tekućine koju proizvodi jetra i koja pomaže u probavi masti. Iako se alkohol često spominje kao neprijatelj jetre, kada je u pitanju žučni mjehur, priča je ponešto drugačija.

Pivo i žuč – iako se ne čine kao par koji ide zajedno – ipak mogu imati neobičnu poveznicu kada je riječ o prevenciji žučnih kamenaca.

Pivo i žuč – može li umjerena konzumacija pomoći?

Pivo i žuč nisu pojmovi koje obično povezujemo u pozitivnom kontekstu. Ipak, neka istraživanja sugeriraju da umjerena konzumacija alkohola, uključujući pivo, može smanjiti rizik od nastanka žučnih kamenaca.

Žučni kamenci su čvrste naslage koje se formiraju u žučnom mjehuru i mogu blokirati žučne kanale, uzrokujući bol i upalu.

Prema jednom pregledu iz 2019. godine, osobe koje redovito konzumiraju male količine alkohola – što u prosjeku znači manje od dva standardna pića dnevno – imaju manji rizik od žučnih kamenaca.

Standardno piće podrazumijeva otprilike 3,5 dl piva (5 % alkohola), 1,5 dl vina (12 % alkohola) ili 0,45 dl žestokog pića (40 % alkohola).

No, važno je naglasiti da zdravstveni stručnjaci općenito preporučuju izbjegavanje alkohola ili njegovu vrlo umjerenu konzumaciju, budući da prekomjerno pijenje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući cirozu jetre i druge komplikacije koje mogu neizravno utjecati i na žučni mjehur.

Umjerena konzumacija piva kod zdravih osoba potencijalno može imati zaštitni učinak na žučni mjehur
FOTO: Shutterstock

Može li pivo spriječiti žučne kamence?

Iako neki rezultati upućuju na zaštitni učinak alkohola na žučni mjehur, točan mehanizam još nije poznat. Neka su istraživanja isključila teoriju da alkohol pospješuje pražnjenje žuči, dok druga pokazuju da alkohol može čak usporiti taj proces.

Pivo i žuč možda imaju zanimljivu vezu, ali svakako je potrebno više znanstvenih dokaza kako bi se potvrdila uzajamna korist.

Usto, pretjerana konzumacija alkohola može povećati rizik od pojave žučnih kamenaca kod osoba koje već imaju oštećenu jetru, npr. kod onih s cirozom.

Što još utječe na zdravlje žučnog mjehura?

Problemi sa žučnim mjehurom najčešće su povezani sa žučnim kamencima, no postoje i drugi uzroci kao što su:

Rizični faktori za žučne kamence uključuju dob, pretilost, prehranu bogatu šećerima i mastima, genetsku predispoziciju, visoki krvni tlak, dijabetes i brzi gubitak tjelesne težine.

Pivo i žuč – užitak s mjerom ili rizik?

Kada govorimo o odnosu “pivo i žuč“, treba biti vrlo pažljiv. Umjerena konzumacija piva kod zdravih osoba potencijalno može imati zaštitni učinak na žučni mjehur, no pretjerivanje nosi ozbiljne posljedice – ne samo za jetru, već i za cijeli probavni sustav.

Prekomjerno konzumiranje alkohola povezano je s nizom kratkoročnih i dugoročnih problema kao što su ozljede, depresija, slabiji imunitet, bolesti jetre i rak. Stoga je važno znati granicu i konzumirati alkohol odgovorno.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu