Sedam negativnih učinaka masne hrane na vaše tijelo

redovito jedenje masne hrane može negativno utjecati na naše zdravlje

Masna hrana nije prisutna samo u restoranima brze prehrane, već i na radnim mjestima, u školama, restoranima, pa čak i u vašem domu. Hrana koja se prži ili kuha s previše ulja obično se smatra masnom. U to spadaju krumpirići, čips, pizze, kolutovi luka, cheeseburgeri i krafne.

Ovakva hrana obično sadrži puno kalorija, masti, soli i rafiniranih ugljikohidrata, a siromašna je vlaknima, vitaminima i mineralima.

Iako ih povremeno možemo konzumirati kao poslasticu, redovito jedenje masne hrane može negativno utjecati na naše zdravlje – kako kratkoročno, tako i dugoročno.

Evo sedam načina na koje masna hrana može utjecati na vaše tijelo.

Može uzrokovati nadutost, bolove u trbuhu i proljev

Masna hrana može usporiti pražnjenje želuca, što dovodi do osjećaja težine, nadutosti i probavnih tegoba. Budući da masti zahtijevaju više vremena i probavnih enzima za razgradnju, njihovo prekomjerno unošenje može izazvati i proljev.

Može narušiti ravnotežu crijevne mikrobiote

Prehrana bogata mastima, a siromašna vlaknima, može smanjiti raznolikost korisnih bakterija u crijevima i potaknuti rast onih koje uzrokuju upale.

Time se smanjuje sposobnost tijela da pravilno razgrađuje masti i brani se od štetnih mikroorganizama.

Može uzrokovati debljanje i pretilost

Masti imaju više kalorija po gramu nego ugljikohidrati i proteini. Masna hrana može neprimjetno povećati kalorijski unos, osobito kad je pržena. Višak kalorija pohranjuje se kao tjelesna mast, što s vremenom može dovesti do debljanja i pretilosti.

Može povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara

Prženje u biljnim uljima bogatim omega-6 masnim kiselinama, posebno na visokim temperaturama, može proizvesti štetne tvari koje potiču oksidativni stres. Također, zasićene masti mogu povećati razinu lošeg kolesterola i izazvati upale u organizmu.

Masna hrana može neprimjetno povećati kalorijski unos, osobito kad je pržena
FOTO: Shutterstock

Može povećati rizik od dijabetesa

Masna hrana potiče debljanje, koje je veliki čimbenik rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Višak masnog tkiva otežava djelovanje inzulina i povećava razinu šećera u krvi. Masnoće koje se nakupljaju u jetri dodatno pogoršavaju ovaj problem.

Može izazvati akne

Iako sama mast nije uvijek krivac, mnoga masna jela imaju visok glikemijski indeks i uzrokuju nagli porast šećera u krvi. To potiče upale i proizvodnju sebuma, što može dovesti do pojave akni. Također, zasićene masti mogu dodatno pogoršati stanje kože.

Može negativno utjecati na mozak

Redovita konzumacija masne hrane može potaknuti upale u mozgu i narušiti ravnotežu mikrobioma u crijevima, što utječe na komunikaciju između crijeva i mozga. To može smanjiti kognitivne funkcije i poremetiti rad neurotransmitera.


Kako izbjegavati masnu hranu?

Postoji više načina kako smanjiti unos masne hrane, uključujući zdravije metode kuhanja i promjene u načinu prehrane.

Zamijenite metode pripreme hrane:

  • pečenje u pećnici – hrana se peče na visokoj temperaturi i koristi manje ulja
  • zračno prženje – koristi vrući zrak za postizanje hrskavosti s minimalno ulja
  • kuhanje na pari – ne koristi ulje i idealno je za ribu, povrće i knedle
  • roštiljanje – zahtijeva malo ulja i dobro je za meso i povrće
  • ako pržite, koristite papirnate ubruse za upijanje viška masnoće.

Zdravije zamjene za masnu hranu:

  • burgeri – pripremite ih kod kuće s nemasnim mesom i integralnim pecivom
  • pomfrit – ispecite krumpir ili drugo korjenasto povrće u pećnici
  • pizza – napravite tanku koru i koristite povrće, nemasno meso i umjereno sir
  • čips – isprobajte pečeni kelj, slanutak, tortilje ili povrće
  • riba i pomfrit – zamijenite prženu ribu pečenom ribom i povrćem
  • kineska hrana – birajte jela s puno povrća, kuhana na pari ili u woku
  • pržena piletinapecite ili grilajte piletinu umjesto prženja
  • krafne – umjesto njih popijte smoothie ili pojedite voće, orašaste plodove ili zdrav muffin

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu