Sedam negativnih učinaka masne hrane na vaše tijelo
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja

Masna hrana nije prisutna samo u restoranima brze prehrane, već i na radnim mjestima, u školama, restoranima, pa čak i u vašem domu. Hrana koja se prži ili kuha s previše ulja obično se smatra masnom. U to spadaju krumpirići, čips, pizze, kolutovi luka, cheeseburgeri i krafne.
Ovakva hrana obično sadrži puno kalorija, masti, soli i rafiniranih ugljikohidrata, a siromašna je vlaknima, vitaminima i mineralima.
Iako ih povremeno možemo konzumirati kao poslasticu, redovito jedenje masne hrane može negativno utjecati na naše zdravlje – kako kratkoročno, tako i dugoročno.
Evo sedam načina na koje masna hrana može utjecati na vaše tijelo.
Može uzrokovati nadutost, bolove u trbuhu i proljev
Masna hrana može usporiti pražnjenje želuca, što dovodi do osjećaja težine, nadutosti i probavnih tegoba. Budući da masti zahtijevaju više vremena i probavnih enzima za razgradnju, njihovo prekomjerno unošenje može izazvati i proljev.
Može narušiti ravnotežu crijevne mikrobiote
Prehrana bogata mastima, a siromašna vlaknima, može smanjiti raznolikost korisnih bakterija u crijevima i potaknuti rast onih koje uzrokuju upale.
Može uzrokovati debljanje i pretilost
Masti imaju više kalorija po gramu nego ugljikohidrati i proteini. Masna hrana može neprimjetno povećati kalorijski unos, osobito kad je pržena. Višak kalorija pohranjuje se kao tjelesna mast, što s vremenom može dovesti do debljanja i pretilosti.
Može povećati rizik od bolesti srca i moždanog udara
Prženje u biljnim uljima bogatim omega-6 masnim kiselinama, posebno na visokim temperaturama, može proizvesti štetne tvari koje potiču oksidativni stres. Također, zasićene masti mogu povećati razinu lošeg kolesterola i izazvati upale u organizmu.

Može povećati rizik od dijabetesa
Masna hrana potiče debljanje, koje je veliki čimbenik rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Višak masnog tkiva otežava djelovanje inzulina i povećava razinu šećera u krvi. Masnoće koje se nakupljaju u jetri dodatno pogoršavaju ovaj problem.
Može izazvati akne
Iako sama mast nije uvijek krivac, mnoga masna jela imaju visok glikemijski indeks i uzrokuju nagli porast šećera u krvi. To potiče upale i proizvodnju sebuma, što može dovesti do pojave akni. Također, zasićene masti mogu dodatno pogoršati stanje kože.
Može negativno utjecati na mozak
Redovita konzumacija masne hrane može potaknuti upale u mozgu i narušiti ravnotežu mikrobioma u crijevima, što utječe na komunikaciju između crijeva i mozga. To može smanjiti kognitivne funkcije i poremetiti rad neurotransmitera.
Kako izbjegavati masnu hranu?
Postoji više načina kako smanjiti unos masne hrane, uključujući zdravije metode kuhanja i promjene u načinu prehrane.
Zamijenite metode pripreme hrane:
- pečenje u pećnici – hrana se peče na visokoj temperaturi i koristi manje ulja
- zračno prženje – koristi vrući zrak za postizanje hrskavosti s minimalno ulja
- kuhanje na pari – ne koristi ulje i idealno je za ribu, povrće i knedle
- roštiljanje – zahtijeva malo ulja i dobro je za meso i povrće
- ako pržite, koristite papirnate ubruse za upijanje viška masnoće.
Zdravije zamjene za masnu hranu:
- burgeri – pripremite ih kod kuće s nemasnim mesom i integralnim pecivom
- pomfrit – ispecite krumpir ili drugo korjenasto povrće u pećnici
- pizza – napravite tanku koru i koristite povrće, nemasno meso i umjereno sir
- čips – isprobajte pečeni kelj, slanutak, tortilje ili povrće
- riba i pomfrit – zamijenite prženu ribu pečenom ribom i povrćem
- kineska hrana – birajte jela s puno povrća, kuhana na pari ili u woku
- pržena piletina – pecite ili grilajte piletinu umjesto prženja
- krafne – umjesto njih popijte smoothie ili pojedite voće, orašaste plodove ili zdrav muffin.
Pročitajte i ove članke:
- Otkriven razlog zbog kojeg ne možemo odoljeti hrani bogatoj mastima i ugljikohidratima
- Dobre i loše masti: Koje trebate jesti, a koje izbjegavati?
- “Nezdrava hrana”: Imamo popis namirnica! Nutricionistica otkriva što će se jako rijetko naći na njezinom tanjuru.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo

Kandida u grlu: Simptomi koje trebate prepoznati
- Tomislav Stanić
- 3 min čitanja
- Gillette, H. (2025). 7 Effects of Greasy Food on Your Body. Healthline.
- Ruggeri, C. (2022). 7 Reasons to Avoid Greasy Food + How to Prepare Your Favorites Without Excess Oil. Dr. Axe.
- Here’s How Fast Food Can Affect Your Body. (2021). Cleveland Clinic.