5 ultraprerađenih namirnica koje je u redu povremeno jesti

nisu sve ultraprerađene namirnice jednako štetne

Ultraprerađena hrana povezuje se s velikim zdravstvenim rizicima, poput srčanih bolesti, pretilosti i raka, na temelju brojnih studija. Međutim, stručnjaci tvrde da nisu sve ultraprerađene namirnice jednako štetne.

Studija iz 2024. godine objavljena u The Lancet Regional Health – Americas je pokazala da hrana poput kruha, hladnih žitarica, jogurta, mliječnih deserata i slanih grickalica nije bila povezana s lošim kardiovaskularnim zdravljem na isti način kao što su to zaslađeni napitci i prerađeno meso.

Navedeno sugerira da sve ultraprerađene namirnice nemaju isti utjecaj na zdravlje, kako za Health kaže Bonnie Taub-Dix, registrirana dijetetičarka i autorica knjige Read It Before You Eat It: Taking You from Label to Table.

Taub-Dix ističe da, iako pojam “ultraprerađeno” može biti zbunjujuć, općenito označava hranu koja se značajno mijenja tijekom proizvodnje i sadrži dodane šećere, nezdrave masti, natrij i umjetne sastojke.

Iako se slatkiši, zaslađeni napitci, pakirane grickalice i prerađeno meso često smatraju ultraprerađenima, čak i proizvodi poput instant zobi i integralnih krekera mogu pripadati toj kategoriji.

Ako ove godine želite ograničiti unos ultraprerađene hrane, nema potrebe da je potpuno izbjegavate. Neke namirnice i dalje mogu pružiti nutritivnu vrijednost i praktičnost. Evo pet primjera ultraprerađene hrane koja je bolja opcija.

Integralni kruh

Iako je kruh prerađen, integralne varijante i dalje nude značajne zdravstvene prednosti. Integralni kruh zadržava više nutrijenata nego rafinirani kruh i pruža vlakna, vitamine B skupine i esencijalne nutrijente.

Birajte kruh u kojem je cjelovita žitarica prvi sastojak, a sastojci poput šećera, soli i ulja su minimalni. Kruh s maslinovim uljem bolja je opcija od onog s uljem soje.

Iako je kruh prerađen, integralne varijante i dalje nude značajne zdravstvene prednosti
FOTO: Shutterstock

Prerađeno meso životinja hranjenih travom

Prerađeno meso životinja hranjenih travom bolja je opcija od onog životinja hranjenih žitaricama. Istraživanje je pokazalo da meso životinja s pašnjaka sadrži više omega-3 masnih kiselina, koje su korisne za zdravlje srca. Odaberite mesne proizvode poput narezaka ili slanine za bolji nutritivni profil.

Humus

Iako neki komercijalni humusi sadrže konzervanse i dodatke, jednostavan humus na bazi slanutka obično sadrži samo nekoliko sastojaka i pruža vlakna i proteine.

Za dodatni zdravstveni učinak birajte humus napravljen s maslinovim uljem ili uljem s oleinskom kiselinom, koje je bogato omega-9 masnim kiselinama, poznatim po tome što smanjuju upale i mogu imati antikancerogena svojstva.

Jogurt

Jogurt je prerađena hrana, ali može biti zdrav izbor, osobito ako odaberete obične, nezaslađene vrste. Pruža probiotike, kalcij i proteine, a povezivan je s nižim rizikom od dijabetesa tipa 2 i drugim zdravstvenim koristima. Za zdraviju opciju odaberite obični grčki jogurt i dodajte vlastito voće ili med za okus.

Konzervirane mahunarke

Iako se konzervirane mahunarke mogu smatrati ultraprerađenima, ostaju jedna od najzdravijih i najpraktičnijih namirnica. Bogate su biljnim proteinima, vlaknima, željezom i magnezijem. Da biste smanjili unos natrija, birajte konzervirane mahunarke s niskim udjelom soli i isperite ih nakon otvaranja konzerve.

Pročitajte i ove članke:

 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu