Pića za dijabetičare: Što piti, a što izbjegavati?

Pića za dijabetičare

Upravljanje dijabetesom tipa 2 nije samo povezano s pažljivim odabirom hrane – jednako je važno obratiti pažnju na ono što pijete. Važno je znati koja su odgovarajuća pića za dijabetičare.

Neka pića mogu iznenađujuće utjecati na razinu šećera u krvi. Pića koja sadrže ugljikohidrate, poput onih s dodanim šećerima, uzrokuju nagle skokove šećera u krvi, dok opcije bez ugljikohidrata, poput vode, ne uzrokuju takve promjene.

Lori Zanini, registrirana dijetetičarka, za Everyday Health objašnjava da se tekući ugljikohidrati brže probavljaju nego kruta hrana, što rezultira bržim skokovima šećera u krvi.

Pića za dijabetičare – što piti, a što izbjegavati?

Osobe s dijabetesom tipa 2 trebaju eliminirati slatka pića, uključujući gazirane sokove, zaslađeni čaj i zašećerene sokove, te ih zamijeniti zdravijim alternativama poput vode ili drugih opcija s niskim udjelom šećera.

Katherine Basbaum, registrirana dijetetičarka, za Everyday Health savjetuje da postoji mnogo osvježavajućih, ukusnih pića koja neće povisiti razinu šećera u krvi.

Kada su u pitanju pića za dijabetičare, evo što piti, a što izbjegavati.

Voda

Kao odlično, neutralno piće za dijabetičare, voda ne povisuje i ne snižava šećer u krvi. Pomaže u održavanju hidratacije, što zauzvrat pomaže u regulaciji šećera u krvi.

Preporučuje se 15 i pol šalica tekućine dnevno za muškarce i 11 i pol šalica za žene. Ako vam obična voda postane dosadna, probajte gaziranu vodu ili dodajte malo limuna ili limete.

Kravlje mlijeko

Mlijeko s niskim udjelom masnoće ili obrano mlijeko pruža važne nutrijente poput kalcija i proteina, ali ga treba uključiti u dnevni unos ugljikohidrata. Budite oprezni s biljnim mlijekom, jer često nedostaje proteina i može sadržavati dodane šećere.

Slatka pića

Obični gazirani napitci i zaslađeni čajevi prepuni su ugljikohidrata koji mogu dovesti do štetnih skokova šećera u krvi. Studija je pokazala da konzumacija slatkih pića povećava rizik od preddijabetesa i dijabetesa tipa 2.

piće za dijabetičare
FOTO: Shutterstock

Pića s umjetnim zaslađivačima

Iako su dijetalna pića s umjetnim zaslađivačima alternativa s niskim udjelom ugljikohidrata, postoji određena kontroverza. Iako ne povisuju direktno šećer u krvi, mogu povećati žudnju za slatkim i povezani su s većim rizikom od dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Sok od rajčice

Ako žudite za sokom, odlučite se za nezaslađene sokove od povrća, poput soka od rajčice. Nizak je u ugljikohidratima i može pružiti dodatne zdravstvene koristi, poput smanjenja upala.

Nezaslađena kava i čaj

Oboje se može konzumirati umjereno, bilo toplo ili hladno. Birajte nezaslađene verzije ili dodajte zaslađivač poput stevije. Istraživanje pokazuje da zeleni čaj može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

Sportska pića

Osim ako niste izdržljivi sportaš, sportska pića nisu potrebna. Bogata su ugljikohidratima, što može uzrokovati skokove šećera u krvi. Držite se vode ili zdravog međuobroka nakon vježbanja za hidrataciju.

Voćni sok

Možete povremeno uživati u 100 %-tnom voćnom soku, ali neka porcije budu male i brojite ugljikohidrate. Porcija 120 – 180 ml bi trebala biti dovoljna, a najbolje ju je kombinirati s drugim nutritivnim namirnicama.

Alkohol

Ako konzumirate alkohol, činite to umjereno. Iako umjerena konzumacija alkohola može ponuditi neke koristi za zdravlje srca, također može uzrokovati fluktuacije šećera u krvi. Preporučuje se najviše jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce.

Energetska pića

Energetska pića bogata su šećerom i kofeinom te nisu preporučljiva za osobe s dijabetesom. Umjesto toga, usredotočite se na bolje životne navike, poput dovoljno sna i redovitog vježbanja, kako biste održali razinu energije. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu