Ove joga poze tijekom seksa mogu povećati uzbuđenje

joga poza za seks

Joga je fizička i duhovna disciplina koja je nastala u Indiji prije više tisuća godina. Izraz “joga” dolazi od sanskrtske riječi “yuj“, što znači “ujedinjenje” ili “pridružiti se“. Mnogi ljudi prakticiraju jogu zbog njezinih dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje, što se može proširiti i na seksualnu dobrobit.

Joga seks” je pristup koji uključuje principe, pokrete i tehnike disanja joge u seksualnu aktivnost, s ciljem povećanja seksualnog ispunjenja. Joga seks naglašava svjesne pokrete i opuštanje, često uz tradicionalne joga poze tijekom seksa za produbljivanje intimnosti i fizičkog zadovoljstva.

Dobrobiti joge za seksualno zdravlje

Joga nudi nekoliko dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje koje mogu poboljšati seksualnu funkciju.

Promiče svjesnost, što može dovesti do većeg seksualnog zadovoljstva kod pojedinaca i njihovih partnera.

Sposobnost joge da smanji stres i tjeskobu, ključne čimbenike koji mogu negativno utjecati na libido, dodatno podupire seksualnu dobrobit. Istraživanja također pokazuju da joga i prakse svjesnosti mogu poboljšati seksualnu dobrobit i zadovoljstvo u vezi.

Iz fizičke perspektive, joga poboljšava fleksibilnost, snagu, ravnotežu, držanje i protok krvi – a sve to pridonosi boljem općem zdravlju i seksualnoj izvedbi. Istraživanja pokazuju da tjelesne vježbe, uključujući jogu, također mogu povećati seksualno uzbuđenje, zadovoljstvo i samopouzdanje.

Joga poze za seks

Nekoliko joga poza može se prilagoditi za seksualnu aktivnost.

Poza pluga

Pospješuje duboku penetraciju i isteže leđa i ramena. Ne preporučuje se osobama s visokim krvnim tlakom ili ozljedama vrata. Evo kako se izvodi.

Pas prema dolje

Otvara bokove, poboljšava protok krvi u području zdjelice i povećava vjerojatnost orgazma. Evo kako se izvodi.

Most

Zahvaća gluteuse i mišiće dna zdjelice, pomaže cirkulaciju i pojačava orgazme. Evo kako se izvodi.

Poza sretne bebe

Omogućuje duboku penetraciju i povećava intimnost otvaranjem kukova i istezanjem donjeg dijela leđa. Evo kako se izvodi.

Kobra

Otvara donji dio leđa i pruža dublji vaginalni pristup. Evo kako se izvodi.

Mrtvačka poza (Savasana)

Poza za opuštanje koja potiče intimnost između partnera. Evo kako se izvodi.

Pregib u stojećem položaju prema naprijed

Olakšava lakši prodor uz istezanje stražnje lože. Evo kako se izvodi.

Drugi oblici joge povezani sa seksualnošću

Postoje i ovi oblici joge:

  • tantrička joga – usredotočuje se na seksualnu energiju kako bi se poboljšala fizička i duhovna svjesnost, što pomaže produbljivanju veze između partnera
  • orgazmička joga – praksa koja aktivira seksualnu energiju disanjem i pokretom kako bi seks bio manje naporan i ugodniji
  • kink joga – kombinira jogu s elementima dominacije, sadizma i mazohizma tako što koristi svjesno disanje za pripremu tijela za viša stanja svijesti i opuštanje tijekom navedene prakse.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Tee-Melegrito, R. A. (2024). What to know about yoga sexMedical News Today.
  2. La Torre, G. i sur. (2020). Yoga and Mindfulness as a Tool for Influencing Affectivity, Anxiety, Mental Health, and Stress among Healthcare Workers: Results of a Single-Arm Clinical Trial. J. Clin. Med., 9: 1037.
  3. Stanton, A. M. i sur. (2018). The Effects of Exercise on Sexual Function in Women. Sexual Medicine Reviews, 6(4): 548–557.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu