Pet iznenađujućih zdravstvenih prednosti orgazma

Tijekom orgazma tijelo otpušta dopamin

Intimna fizička veza ima veliku važnost u odnosima. Kad se seksualna aktivnost smanji, parovi mogu doživjeti osjećaj nepovezanosti, pogoršavajući probleme poput prekida komunikacije i pojačanog stresa koji dovodi do sukoba.

Međutim, značaj seksualne intimnosti nadilazi puko vezivanje, užitak i sreću unutar partnerstva. Redoviti orgazmi nude mnoštvo dobrobiti za mentalno i fizičko blagostanje. Orgazam, vrhunac seksualnog uzbuđenja, izaziva duboke osjećaje zadovoljstva.

U nastavku donosimo pet načina na koje orgazam doprinosi boljem zdravlju.

Poboljšava raspoloženje

Tijekom orgazma tijelo otpušta dopamin, koji se obično naziva hormonom “dobrog osjećaja”, izazivajući osjećaje užitka i zadovoljstva.

Ovaj neurotransmiter aktivira puteve nagrađivanja u mozgu, potičući želju za takvim aktivnostima.

Osim toga, drugi hormoni koji podižu raspoloženje, poput serotonina, vazopresina i oksitocina (hormona ljubavi), mogu pomoći u smanjenju razine kortizola, primarnog hormona stresa u tijelu.

Poboljšava kvalitetu sna

Vjeruje se da sposobnost orgazma da podigne raspoloženje i ublaži stres potiče bolji san. Studije su pokazale da značajan udio sudionika izvještava o poboljšanom snu nakon upuštanja u seksualnu aktivnost ili doživljavanja orgazama prije spavanja.

neke studije sugeriraju da orgazam može pridonijeti snazi dna zdjelice
FOTO: Shutterstock

Jača dno zdjelice

Iako su istraživanja ograničena, neke studije sugeriraju da orgazam može pridonijeti snazi dna zdjelice, što je osobito korisno za žene nakon poroda. Jačanje dna zdjelice može ublažiti urinarnu i fekalnu inkontinenciju, dok istovremeno poboljšava seksualnu funkciju.

Prednosti za zdravlje srca

Holističke dobrobiti seksualnog užitka, uključujući smanjenje stresa i bolji san, mogu pozitivno utjecati na zdravlje srca. Znanstveni dokazi ukazuju na trajne dobrobiti za srčane bolesnike. Povećana seksualna aktivnost povezana je sa smanjenim rizikom od smrtnosti.

Ublažava bol

Endorfini koji se oslobađaju tijekom orgazma, a koji doprinose poboljšanju raspoloženja i boljem snu, također mogu ublažiti osjećaj boli. Također, dokazano je da orgazam može olakšati migrenu i cluster glavobolju.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu