Alkohol je povezan s rakom! Zašto je crno vino još uvijek dio mediteranske prehrane?
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Ljudi koji slijede mediteransku prehranu potiču se da jedu cjelovite žitarice, nemasno meso i ribu, voće, maslinovo ulje i drugo – ali može li uključenje crnog vina u prehranu umanjiti njezine prednosti?
Istraživanja sugeriraju da mediteranska prehrana ima kardiovaskularne prednosti i može smanjiti rizik od određenih kroničnih bolesti. No, s rastućim dokazima koji sugeriraju da alkohol može biti rizičan za zdravlje mjesto crnog vina u prehrani postalo je sve kontroverznije.
Definitivno postoje neki ljudi koji misle da bi (crno vino) trebalo ukloniti jer se nijedna količina alkohola zapravo ne smatra sigurnom, rekla je Leah Barron, RD, CPT, dijetetičarka u tvrtki The Baseline Lifestyle Company u New Yorku, za Health.
Budući da trenutna istraživanja sugeriraju određenu korist od crnog vina u umjerenim količinama, stvar je pomalo komplicirana i potrebno nam je puno više istraživanja, dodaje.
Evo što su stručnjaci rekli o tome zašto je crno vino tradicionalno uključeno u mediteransku prehranu i što trebate znati o rizicima i prednostima pijenja u umjerenim količinama.
Zašto je crno vino uključeno u mediteransku prehranu?
Ne postoji strogo pravilo o tome koliko crnog vina osoba može piti dok slijedi mediteransku prehranu – preporuke obično variraju, rekla je Barron.
Ali u većini slučajeva, to je jedna čaša – 150 ml – dnevno za žene, i dvije čaše – 300 ml – za muškarce, konzumirano s hranom i u društvenom okruženju. Mediteranska prehrana ne preporučuje specifično druge vrste alkohola i općenito preporučuje ograničavanje alkohola.
Razlog zašto je crno vino uključeno u prehranu, dok druge vrste alkohola nisu, leži u popularnosti ovog pića u regiji gdje je prehrana nastala.
Mediteranska prehrana je modelirana prema tradicionalnim jelima koja se jedu u (određenim) zemljama koje graniče s Mediteranskim morem, uključujući Francusku, Španjolsku, Grčku i Italiju, objasnila je Barron.
Crno vino sadrži određene komponente zbog kojih se smatra zdravijim izborom alkohola, rekla je Abigail Collen, RD, CDN, dijetetičarka u sustavu Mount Sinai Health System, za Health.
Konkretno, spoj u crnom vinu pod nazivom resveratrol može smanjiti rizik od srčanih bolesti i raka, rekla je Barron.
Ipak, većina stručnjaka se slaže da crno vino nije zdravo
Unatoč tome što spojevi u crnom vinu mogu imati pozitivne učinke na tijelo, koristi nisu sasvim jasne. Baron je pojasnila:
Istraživanja su pokazala da ljudi koji piju alkohol, posebno crno vino, imaju smanjen rizik od srčanih bolesti, uključujući smanjene razine kolesterola. Međutim, važno je pojasniti da je ovo korelacija, a ne nužno uzročnost – što znači da ljudi koji piju crno vino u umjerenim količinama također mogu biti aktivniji i općenito jesti zdraviju prehranu, što bi također doprinijelo njihovom smanjenom riziku od srčanih bolesti.
Zapravo, stručnjaci se uglavnom slažu da često pijenje crnog vina može štetiti zdravlju.
Alkohol se smatra poznatim ljudskim kancerogenom i povezan je s mnogim vrstama raka – uključujući rak dojke, jetre, jednjaka, debelog crijeva i glave i vrata. Istraživanja procjenjuju da je 3,5 % svih smrtnih slučajeva od raka u SAD-u povezano s konzumacijom alkohola.
Osim raka, prekomjerno pijenje također može doprinijeti moždanom udaru, visokom krvnom tlaku i drugim kardiovaskularnim problemima.
Posljednjih godina zdravstvene vlasti – uključujući Nacionalni institut za zloupotrebu alkohola i alkoholizam – naglašavaju da ne postoji zajamčeno sigurna količina alkohola.
Trebate li piti crno vino u okviru mediteranske prehrane?
Dok ste na mediteranskoj prehrani, trebate li piti u umjerenim količinama uglavnom ovisi o vašim individualnim okolnostima, složili su se stručnjaci. Collen je rekla:
U nutricionizmu je vrlo malo stvari koje su stvarno crno-bijele, što otežava davanje općih preporuka u vezi s alkoholom ili bilo kojim drugim dijelovima prehrane.
Ističu da su potrebna dodatna istraživanja o tome kako alkohol utječe na tijelo. Istraživači u Španjolskoj trenutno provode veliko, višegodišnje istraživanje kako bi saznali više o tome kako navike pijenja utječu na zdravlje, što bi moglo pružiti više konteksta o tome treba li crno vino biti uključeno u mediteransku prehranu.
Dr. sc. Miguel Martinez Gonzalez, gostujući profesor nutricionizma na Harvard T.H. Chan School of Public Health, za Health je naglasio:
Za mene je skandalozno što nakon toliko godina nemamo randomizirano ispitivanje s odgovarajućom veličinom uzorka, kako bismo procijenili najbolje razine dokaza o rizicima i koristima alkohola.
Izvještaj bi trebao pomoći javnozdravstvenim službenicima da daju detaljnije preporuke oko konzumacije alkohola, na isti način kao što to čine s drugim tvarima, rekao je Martinez Gonzalez.
Pročitajte i ove članke:
- Pet razloga zbog kojih je u redu počastiti se jednom čašom crnog vina
- Dobijete glavobolju nakon crnog vina? Otkriveno je što stoji iza toga, a i zašto su žene sklonije tome
- Posljedice alkohola na organizam: Jednom kad ste oštetili organe, povratka nema! Nutricionistica otkriva detalje.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- O’Neill, M. (2024). Alcohol Has Been Linked to Cancer. Why Is Red Wine Still Part of the Mediterranean Diet? Health.