Kako poboljšati cirkulaciju? Evo 12 trikova

Kako poboljšati cirkulaciju

Zašto je važna dobra cirkulacija krvi? Teško je povjerovati, ali vaše tijelo ima oko 100.000 km krvnih žila. Zajedno sa srcem i drugim mišićima čine vaš krvožilni sustav. Ova mreža putova prenosi krv u svaki kutak vašeg tijela.

No, kada je vaša cirkulacija loša, usporava se ili blokira protok krvi. To znači da stanice u tijelu ne dobivaju sav kisik i hranjive tvari koje su im potrebne. U nastavku pročitajte kako poboljšati cirkulaciju.

Znakovi loše cirkulacije

Kada udovi ne dobivaju dovoljno krvi, ruke ili stopala mogu biti hladni ili utrnuti. Ako imate svjetlu kožu, vaše noge mogu poprimiti plavičastu nijansu. Loša cirkulacija također može isušiti kožu, učiniti nokte krhkima i uzrokovati opadanje kose.

Neki muškarci mogu imati poteškoća s postizanjem ili održavanjem erekcije. Ako imate dijabetes, ogrebotine, rane ili posjekotine mogu sporije zacijeliti.

Kako poboljšati cirkulaciju?

Evo 12 načina kako poboljšati cirkulaciju.

Prestanite pušiti

Nikotin je aktivni sastojak u cigaretama, elektroničkim cigaretama i bezdimnom duhanu. Oštećuje zidove arterija i zgušnjava krv toliko da ne može prolaziti kroz njih. Ako pušite, prestanite. Vaš liječnik ili ljekarnik vam mogu pomoći u tome.

Kontrolirajte krvni tlak

Ako je previsok, može uzrokovati aterosklerozu, stanje koje stvrdnjava arterije i može dodatno blokirati protok krvi. Ciljajte na 120/80 mmHg, ali pitajte svojeg liječnika koji su najbolji brojevi za vašu dob i zdravlje.

Provjerite svoje očitanje barem jednom mjesečno. Možete kupiti kućni tlakomjer ili isti izmjeriti u obližnoj ljekarni.

Hidratizirajte se

Pola krvi je voda. Dakle, morate ostati hidratizirani kako bi se krv pravilno kretala. Ciljajte na osam čaša vode dnevno. Trebat ćete piti više ako vježbate ili ako je vani vruće.

morate ostati hidratizirani kako bi se krv pravilno kretala
FOTO: Shutterstock

Ustanite

Sjedenje satima nije dobro za vašu cirkulaciju ni za vaša leđa. Slabi mišiće nogu i usporava protok krvi u nogama, što može uzrokovati stvaranje ugrušaka.

Ako radite za stolom, razmislite o stolu koji se može podići, tako da stojite. Možda će vam trebati neko vrijeme da se naviknete, ali ustajanje aktivira ventile u venama nogu, šaljući krv prema srcu.

Opustite se i razgibajte

Joga je vježba s niskim opterećenjem koja može potaknuti vašu cirkulaciju. Kada se krećete, kisik ulazi u stanice. Kada se razgibavate, šaljete krv organima. Također, u obrnutim položajima krv se iz donje polovice tijela preusmjerava prema srcu i mozgu.

Iskoristite zid (na dobar način)

Niste ljubitelj joge? Kada gležnjevi ili stopala oteknu, isprobajte pozu viparita karani, koja je jednostavan način da usmjerite krv u drugom smjeru. Lezite na pod ili na prostirku za jogu, s lijevim ili desnim ramenom blizu zida. Okrenite svoje tijelo tako da možete staviti noge na zid i približite stražnjicu što bliže zidu. Ispružite ruke na podu s dlanovima prema dolje radi ravnoteže.

Povećajte intenzitet

Aerobno znači “s kisikom”. Dakle, kada trčite, vozite bicikl, hodate, plivate i radite slične vježbe, unosite više kisika i prenosite ga u svoje mišiće. To pokreće vašu krv, jača srce i snižava krvni tlak.

Postavite si za cilj vježbanje 30 minuta, 5 – 7 dana u tjednu. Ako treba, razdijelite to na manje dijelove. Ako hodate, znajte da umjerena do intenzivna brzina – barem pet kilometaraa na sat – nudi najbolje zdravstvene koristi.

Čučnite

Ova vrsta vježbe snage ne samo da pokreće vašu krv, već i pomaže smanjiti razinu šećera u krvi i ublažava bolove u leđima. Započnite s nogama u širini ramena i rukama uz tijelo. Sada polako savijte bokove i koljena, ali držite leđa ravnima, kao da sjedite na stolcu. Dok se vraćate u početni položaj, savijte ruke radi ravnoteže.

Kompresijske čarape lagano stežu vaše noge
FOTO: Shutterstock

Kompresijske čarape

Neka vaša garderoba radi za vas. Kompresijske čarape lagano stežu vaše noge kako bi spriječile zadržavanje krvi. Umjesto toga, krv će se vraćati prema vašem srcu. Pitajte svojeg liječnika koja duljina i pritisak su najbolji za vas.

Jedite više biljaka i manje mesa

Uravnotežena prehrana nema negativnih strana. Jedite puno voća i povrća. Izbjegavajte zasićene masnoće koje se nalaze u crvenom mesu, piletini, siru i drugim namirnicama životinjskog porijekla. Klonite se previše soli.

To će vam pomoći da zadržite zdravu tjelesnu težinu, kao i da držite kolesterol i krvni tlak pod kontrolom – te da vaše arterije ostanu čiste.

Četkajte svoje tijelo, ne samo kosu

Potičite krv u pravom smjeru. Uzmite četku za tijelo s tvrdim, ravnim čekinjama i četkajte svoju suhu kožu. Počnite s nogama i nastavite prema gore, koristeći dugačke pokrete po nogama i rukama. Kružnim pokretima tretirajte trbuh i donji dio leđa.

Suho četkanje također uklanja suhu kožu. Radite to svaki dan, neposredno prije tuširanja.

Pijte ili se okupajte u toploj vodi

To je privremeno rješenje, ali kupka je izvrstan način da pokrenete svoju cirkulaciju. Topla voda uzrokuje širenje vaših arterija i vena, omogućujući prolaz većoj količini krvi. Topla voda ili čaj također mogu pomoći.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Bonvissuto, D. (2024). How to Improve Your Circulation. WebMD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu