Čili ulje: Koji su benefiti za zdravlje i kako ga jesti?
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Čili papričice (Capsicum annuum L.) poznate su po svojoj ljutini i obično se dodaju jelima kao što su curry, rezanci i juhe.
Čili ulje, koje se naziva i crveno ulje, začin je napravljen od biljnog ulja, poput ulja soje ili uljane repice, i praha sušene čili papričice. Popularan je dodatak azijskoj kuhinji, poboljšava okus i vizualnu privlačnost mnogih jela.
Osim svoje kulinarske namjene, ulje čilija sadrži antioksidativne i protuupalne spojeve i može pomoći u smanjenju unosa natrija.
Čili ulje i snažni biljni spojevi
Čili papričice su bogate antioksidansima i protuupalnim tvarima poput karotenoida i kapsaicinoida. Karotenoidi su biljni pigmenti koji štite od staničnih oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom, koji je povezan s bolestima srca i određenim vrstama raka.
Čili papričice i proizvodi napravljeni od njih poput ulja čilija sadrže visoke razine karotenoida, uključujući kapsantin, zeaksantin, β-karoten, kapsorubin i kriptoksantin. Ovi pigmenti doprinose jarkim bojama paprike i zdravstvenim prednostima. Budući da su topljivi u mastima, karotenoidi se bolje apsorbiraju kada se konzumiraju s uljem.
Čili ulje također je bogato kapsaicinoidima, alkaloidnim spojevima koji čili papričicama daju toplinu i imaju antioksidativna i protuupalna svojstva. Čili papričice također sadrže flavonoide, fenolne kiseline i vitamin C, što sve doprinosi njihovim zdravstvenim svojstvima.
Studija iz 2015. je pokazala da čili papričice imaju veću antioksidativnu aktivnost od drugih ljutih papričica poput habanerosa zbog viših razina fenola i kapsaicinoida.
Iako konzumacija ulja čilija može povećati unos korisnih spojeva, nije sigurno nudi li ono iste zdravstvene prednosti kao jedenje cijelih čili papričica, što može smanjiti rizik od bolesti srca i raka.
Smanjenje unosa natrija
Dok tijelu treba mala količina natrija, prekomjerni unos može dovesti do zdravstvenih problema poput bolesti bubrega, visokog krvnog tlaka i nekih autoimunih bolesti. Preporučen dnevni unos natrija je 2.300 mg ili manje, ali prosječni Amerikanac dnevno konzumira oko 3.400 mg.
Ljuti začini poput ulja čilija mogu pomoći u smanjenju unosa natrija jer spojevi poput kapsaicina pojačavaju percepciju slanosti, čime dopuštaju manju upotrebu soli. Dokazano je da oni koji preferiraju ljutu hranu imaju tendenciju da konzumiraju manje soli i imaju niži krvni tlak.
Jedno je istraživanje pokazalo da dodavanje čili papričice u juhu od rajčice smanjuje želju za slanom hranom, iako povećava želju za slatkom i masnom hranom.
Potrebno je više istraživanja kako bi se razumjelo kako ulje čilija utječe na žudnju za različitom hranom, ali ono može biti sredstvo za smanjenje unosa natrija.
Tko treba izbjegavati čili ulje?
U malim količinama ulje čilija sigurno je za većinu ljudi, ali može uzrokovati refluks kiseline, mučninu i želučane tegobe ako se konzumira u velikim količinama. Oni s probavnim poremećajima možda bi ga trebali izbjegavati.
Neka istraživanja sugeriraju da velika konzumacija začinjene hrane može povećati rizik od određenih vrsta raka, poput raka želuca i jednjaka, zbog aktivacije proupalnih puteva. Međutim, ovaj je rizik povezan s umjerenom do visokom konzumacijom, a ne s povremenom uporabom.
Stoga je konzumacija ulja čilija u umjerenim količinama vjerojatno sigurna. Ako imate obiteljsku povijest raka ili ste pod većim rizikom, razgovarajte o promjenama u prehrani sa svojim liječnikom.
Savjeti za konzumaciju ulja čilija
Ulje čilija razlikuje se u sastojcima i okusima, stoga čitajte etikete kako biste pronašli ono što najbolje odgovara vašem ukusu i prehrambenim potrebama. Također, može se napraviti od jednostavnih sastojaka poput čilija i ulja ili uključiti dodatne začine poput đumbira i češnjaka.
Evo nekoliko načina kako uključiti ulje čilija u svoju prehranu:
- prelijte preko jaja, jela od riže i rezanaca
- umiješajte u preljeve za salatu i majonezu
- dodajte namazima za sendviče
- poboljšajte umake poput humusa
- dodajte juhama, curryju i varivima
- pomiješajte s krumpirom i povrćem prije pečenja.
Čili ulje koristite štedljivo kako biste izbjegli nadjačavanje drugih okusa.
Pročitajte i ove članke:
- Začini i zdravlje: Ne daju samo okus hrani! Nutricionistica otkriva zašto ih trebamo češće koristiti i kako ih kombinirati
- Opak, ali prefin: Recept za crveni čili koji Meksikanci obožavaju s tortiljama i rižom
- Chili sin carne: Brzo i zdravo! I ne treba vam meso! Imamo recepte koje možete spremiti za više dana i jesti na više načina.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja
- Kubala, J. (2024). Health Benefits of Chili Oil. Health.
- Hunter, S. R. i sur. (2023). More spice, less salt: how capsaicin affects liking for and perceived saltiness of foods in people with smell loss. Appetite, 107032.
- Chen, C. i sur. (2022). Association between chili pepper consumption and risk of gastrointestinal-tract cancers: A meta-analysis. Front. Nutr., 9: 935865.
- Loizzo, M. R. i sur. (2015). Evaluation of chemical profile and antioxidant activity of twenty cultivars from Capsicum annuum, Capsicum baccatum, Capsicum chacoense and Capsicum chinense: A comparison between fresh and processed peppers. LWT – Food Science and Technology, 64(2): 623–631.