Rižoto od piletine i tikvica: Nutricionistica donosi recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Tijekom ljetnih mjeseci želimo jesti nešto lagano, ukusno i brzo gotovo. Ne moraju to uvijek biti hladne salate, nekada se i zaželimo konkretnog obroka. Jedno od takvih jela je i rižoto od piletine i tikvica.
Ovo jelo je potpuno uravnotežen obrok jer nam riža predstavlja izvor ugljikohidrata, piletina izvor proteina, tikvice izvor vlakana, a prilikom dinstanja koristimo i ulje, odnosno izvor masti.
Rižoto od piletine i tikvica
Rižoto s piletinom i tikvicama obogatite dodatno zdjelicom sezonske, odnosno ljetne salate. Ako ste fizički aktivni i trenirate, ovaj obrok bit će i odličan izbor nakon treninga kao večera ili ručak.
Pročitajte članak: “Rižoto od šparoga: Imamo 3 brza recepta bez kojih proljeće ne može”
Kremasti rižoto s piletinom i tikvicama
Ovaj jednostavni recept s poznatim sastojcima može spremiti svatko. Iako rižoto od tikvica i piletine može zvučati kao obično jelo, neki sastojci poput bijelog vina i maslaca napravit će veliku razliku.
Sastojci:
- 300 g pilećeg filea (narezanog na kockice)
- 2 srednje tikvice (narezane na kockice)
- 1 šalica arborio riže
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 1 dl bijelog vina
- 50 g parmezana
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 30 g maslaca
- crni papar
- sol.
Priprema
- Na zagrijanoj žlici maslinovog ulja dinstajte kockice piletine nekoliko minuta dok ne promjene boju. Kad je piletina pečena, ostavite je sa strane.
- Zagrijte drugu žlicu maslinovog ulja te dinstajte nekoliko minuta tikvice dok ne omekšaju.
- Kad su dinstane, ostavite tikvice sa strane zajedno s pilećim kockicama.
- U dubokoj tavi zagrijte zadnju žlicu maslinovog ulja i maslac, a potom dodajte crveni luk i dinstajte ga nekoliko minuta.
- Dodajte i češnjak, dinstajte jednu minutu pa dodajte i rižu. Rižu dinstajte oko dvije minute dok ne postane poluprozirna.
- Ulijte bijelo vino i miješajte dok ne ispari.
- Potom, dodajte jednu po jednu šeflju pilećeg temeljca uz miješanje. Za ovo je potrebno oko 20 minuta dok rižoto ne postane kremast.
- Kad je riža kuhana, dodajte tikvicu i piletinu, posipajte naribanim parmezanom te začinite sa soli i paprom.
- Po želji dodajte i svježi bosiljak.
Rižoto s tikvicama i piletinom
Za one koji vole malo više eksperimentirati ili vole i dašak egzotike, onda je ovaj kremasti rižoto s piletinom i tikvicama za vas.
Sastojci:
- 300 g pilećeg filea (narezanog na kockice)
- 2 srednje tikvice (narezane na kockice)
- 1 šalica arborio riže
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 2 režnja češnjaka (nasjeckana)
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 1 dl bijelog vina
- 200 ml kokosovog mlijeka
- 50 g parmezana
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 30 g maslaca
- korica i sok jedne limete
- 1 čajna žličica naribanog đumbira
- 1 čajna žličica korijandera u prahu
- 1 čajna žličica kurkume
- crni papar
- sol.
Priprema
- U loncu zagrijte žlicu maslinovog ulja te dodajte kockice piletine. Začinite piletinu sa soli, paprom i kurkumom i dinstajte nekoliko minuta dok piletina ne promijeni boju.
- Kad je piletina pečena, ostavite je sa strane i ponovno zagrijte drugu žlicu maslinovog ulja.
- Dodajte luk i dinstajte ga koju minutu, a potom ubacite češnjak i đumbir te dinstajte još jednu minutu.
- Ubacite rižu i dinstajte oko dvije minute, a potom dodajte bijelo vino te miješajte dok ne ispari.
- Potom, dodajte jednu po jednu šeflju pilećeg temeljca uz miješanje. Za ovo je potrebno oko 20 minuta dok rižoto ne postane kremast.
- Kad se pileći temeljac na pola reducirao, dodajte kokosovo mlijeko. Miješate sve dok rižoto ne postane kremast.
- Potom, vratite tikvice i piletinu, dodajte sok i koricu limete i parmezan te miješajte dok se sir ne sjedini s ostalim sastojcima.
- Po želji dodajte maslac i začine.
Pročitajte i ostale članke:
- Proljetni rižoto: Dolazak najljepšeg godišnjeg doba obilježite delicijom od šparoga, mladog luka i jestivog cvijeća”
- Rižoto od butternut tikve i crnih truba: Ova kremasta poslastica sa “šumskim mesom” sve je što vam treba ove jeseni
- Rižoto s tikvicama i sirom: Recept za prefin ručak gotov u 25 minuta.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja