Osam dokazanih zdravstvenih prednosti ananasa
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Ananas je više nego samo ukusno tropsko voće; također pruža brojne zdravstvene dobrobiti i koristi se u tradicionalnoj medicini stoljećima. Dostupan je svježi, smrznuti, konzervirani i sušeni
Kada birate konzervirani ananas, odlučite se za one pakirane u vlastitom soku kako biste izbjegli dodane šećere.
Bez obzira na to kako uživate u njemu – na žaru, svježem, smrznutom ili u smoothieju – dodavanje ananasa vašoj prehrani može biti korisno. Bogat kalcijem, manganom i vitaminom C, ananas je međuobrok pun nutrijenata.
Zdravstvene prednosti ananasa
Ananas je odličan izvor vitamina C, koji podržava imunološki sustav i djeluje kao antioksidans. Jedna šalica ananasa sadrži 78,9 mg vitamina C, što premašuje preporučenu dnevnu dozu za žene i gotovo je jednaka onoj za muškarce. Vitamin C potiče stvaranje kolagena, pomaže u zacjeljivanju rana i poboljšava apsorpciju željeza.
Iako postoje ograničeni dokazi da ananas pospješuje metabolizam, njegov niskokalorični, visoko hranjivi profil čini ga dobrim izborom međuobroka. Ananas je niskokaloričan, ne sadrži zasićene i transmasnoće i sadrži vlakna koja mogu pomoći u kontroli šećera u krvi i potaknuti sitost, što potencijalno može dovesti do gubitka težine.
Ananas sadrži bromelain, enzim koji smanjuje upalu i pomaže probavu. Povijesno korišten za liječenje probavnih problema u Srednjoj i Južnoj Americi, bromelain također može pomoći kod proljeva i smanjiti oticanje nosa.
Ananas je vrhunski izvor mangana, neophodnog za održavanje jakih kostiju. Jedna šalica osigurava oko 76 % dnevne preporučene vrijednosti, pomažući u prevenciji osteoporoze i poboljšanju gustoće kostiju.
Ananas sadrži antioksidanse poput fenola, flavonoida i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv upala i slobodnih radikala, smanjujući rizik od bolesti poput bolesti srca, dijabetesa tipa 2, Alzheimerove bolesti i problema s očima.
S visokim sadržajem antioksidansa, ananas može pomoći u smanjenju rizika od raka borbom protiv slobodnih radikala. Prehrana bogata antioksidansima povezana je s manjim rizikom od raka.
Bromelain u ananasu ima protuupalna svojstva, što može pomoći u smanjenju rizika od bolesti povezanih s kroničnom upalom, poput bolesti koronarnih arterija, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.
Konzumacija ananasa može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Studija je pokazala da su djeca koja su jela konzervirani ananas imala manje virusnih i bakterijskih infekcija, što sugerira da ananas može smanjiti vjerojatnost ili trajanje infekcija.
Nutritivni profil ananasa
Nutritivni profil ananasa (po porciji od 1 šalice) je sljedeći:
- kalorije – 83
- proteini – jedan gram
- ukupna masnoća – nula grama
- ugljikohidrati – 26 g
- vlakna – dva grama
- šećer -16 grama.
Posavjetujte se sa svojim liječnikom ako ste zabrinuti oko konzumiranja ananasa.
Pročitajte i ove članke:
- Kolači s ananasom: Osvježavajući i lagani, a olakšat će i probavu! Imamo 6 sočnih recepata, a za neke vam ne treba ni pećnica
- Egzotično voće: Vrste u Hrvatskoj i što s njima?
- Napitak od ananasa: Dijetalno osvježenje u čaši.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- Lawler, M. (2024). 8 Scientific Health Benefits of Pineapple. Everyday Health.
- Cervo, M. M. i sur. (2014). Effects of canned pineapple consumption on nutritional status, immunomodulation, and physical health of selected school children. J. Nutr. Metab., :861659