Čaj od kestena: Od omiljenog jesenskog ploda radi se iznimno ljekoviti napitak! Imam recepte s divljim i pitomim kestenom, kao i cvijetom

Čaj od kestena

Jesen je magično doba koje nam donosi prekrasne plodove, a njezin omiljeni simbol su kesteni. Neodoljivi miris pečenih kestena širi se gradskim ulicama od jeseni pa sve do božićnih blagdana. Osim plodova, priprema se i manje poznati čaj od kestena koji je vrlo ljekovit.

Kestenovo drvo je dugovječno stablo koje pripada rodu Castanea, a može doživjeti pola stoljeća. Plodovi su prepoznatljivi po jedinstvenoj bodljikavoj košuljici. Najčešće vrste su američki kesten, europski kesten te kineski, japanski ili korejski kesten. Slično hrastu, cijenjeno je, otporno i kvalitetno drvo koje ima vrlo toplu boju.

Jestivi orašasti plodovi kestena imaju ukusan, blago sladak okus i mekanu, ali čvrstu teksturu. Uklapaju se u razna jela, kao što su nadjevi, salate, juhe, kreme ili kolači.

Jednostavni su za pripremu. Mogu se peći u pećnici na limu za pečenje 20 – 30 minuta na 200 °C. Za svestranu upotrebu, kesteni se kuhaju u loncu vode oko 30 minuta. Nakon što su kesteni kuhani, lako im se skine kora pa možete uživati u njima kao slasnom međuobroku ili dodatku raznim jelima. Ne samo da su ukusna poslastica, već su bogati hranjivim tvarima koje se povezuju s mnogim zdravstvenim dobrobitima.

Čaj od kestena priprema se od oguljene i samljevene kore plodova. U jednu šalicu kipuće vode stave se jedna jušna žlica samljevene kore i jedan plod kestena. Ostavi se poklopljeno 15 – 20 minuta i procijedi. Pijuckajući ovaj jesenski napitak, iskoristit ćete sva njihova hranjiva i ljekovita svojstva.

Kesteni su odličan izvor vlakana, raznih vitamina i minerala poput bakra, mangana, vitamina B6, tiamina, folata, riboflavina i kalija
FOTO: Shutterstock

Ljekovitost plodova

Kesteni su odličan izvor vlakana, raznih vitamina i minerala poput bakra, mangana, vitamina B6, tiamina, folata, riboflavina i kalija.

Sadrže niz antioksidansa, poput vitamina C, galne kiseline, elaginske kiseline i tanina koji štite tjelesne stanice od oštećenja slobodnih radikala koji su povezani s brojnim kroničnim bolestima.

Studije su otkrile da antioksidansi i kalij u kestenu pomažu u zaštiti srca od oksidativnog stresa koji povećava rizik od moždanog udara i bolesti srca.

Vlakna u kestenu podupiru probavu i zdravlje probavnog sustava, hrane korisne crijevne bakterije te pomažu u proizvodnji kratkolančanih masnih kiselina koju koriste stanice debelog crijeva (kolonocisti) za energiju i umožavanje stanica koje podupiru probavno zdravlje.

Osim toga, vlakna u kestenu potiču gubitak težine jer usporavaju probavu hrane i smanjuju apetit.
Hranjive tvari kestena također poboljšavaju kontrolu šećera u krvi, pomažu u povećanju osjetljivosti na inzulin, sprječavaju upale, a mogu imati i potencijalna antikancerogena svojstva. Čiste krv, uklanjaju višak mokraćne kiseline te se preporučuju oboljelima od gihta i reume.

Od davnina, osim jestivih plodova, koristili su se i listovi, cvjetovi, plod divljeg kestena i kora drveta u pripremi ljekovitog čaja.

U nastavku ćemo se upoznati s njima.

Čaj od divljeg kestena
FOTO: Shutterstock

Čaj od divljeg kestena

Divlji kesten (Aesculus hippocastanum) je porijeklom iz Azije i sjeverne Grčke, a uzgaja se u mnogim područjima Europe i Sjeverne Amerike. Povijesno se koristio kao ljekovita pomoć pri kašlju kod konja i kao stočna hrana.

Istraživanja pokazuju da plod divljeg kestena sadrži escin koji ima protuupalna svojstva i štiti stanice koje oblažu vene, čime se smanjuje istjecanje krvne plazme iz vena i kapilara i sprječava oticanje tj. edem (zadržavanje vode).

Osim toga, escin poboljšava tonus vena i njihovu sposobnost da se učinkovito kontrahiraju zbog čega se pripravci i tinkture od ploda divljeg kestena tradicionalno koriste za liječenje oticanja ili upale vena.

Divlji kesten također sadrži tvar koja razrjeđuje krv, a sadrži i veće količine vitamina P – skupine bioflavonoida koji povećavaju otpornost kapilara, smanjuju njihovu propusnost te poboljšavaju mikrocirkulaciju i otpornosti prema infekcijama.

Ljekovitost

Divlji kesten koristi se za ublažavanje simptoma poput oteklina i upala te za jačanje stijenki krvnih žila. Čisti krv, liječi poremećaje cirkulacije, hemoroide te upaljene i proširene vene.

Napravljeni čaj može ublažiti želučane tegobe i izbaciti bubrežne kamence.

Osobito je djelotvoran kod bijelog pranja, povećane prostate, unutarnjih krvarenja te kroničnog proljeva.

Kako napraviti čaj od kestena?

Zakuhajte šalicu vode u lončiću i maknite s vatre. Dodajte u prokuhanu vodu jušnu žlicu samljevene i izmješane sušene kore i plodova divljeg kestena (s bodljama ili bez njih).

Ostavite čaj da odstoji poklopljen 15 minuta i zatim ga procijedite. Dnevno pijte 1 – 2 šalice vrućeg čaja.

Čaj od cvijeta kestena
FOTO: Shutterstock

Čaj od cvijeta kestena

Kod divljeg kestena je najviše ljekovit njegov cvijet, koji je bogat izvor antioksidansa. Zahvaljujući tome ima protuupalno, adstrigentno, analgetsko, antireumatsko i antioksidativno djelovanje.

Ljekovitost

Daje odlične rezultate kod liječenja krvožilnog sustava, masnih naslaga u srčanim (krvnim) žilama te hemeroida. Pomaže tonirati stijenke vena koje, kada su opuštene ili rastegnute, mogu postati varikozne, uzrokovati hemoroide ili dovesti do bolnih simptoma.

Smanjuje zadržavanje tekućine povećavajući propusnost kapilara i omogućavajući ponovnu apsorpciju viška tekućine natrag u krvožilni sustav.

Cvijet divljeg kestena se priprema kao običan čaj.

Priprema

  1. Prokuhajte šalicu vode u lončiću.
  2. Dodajte čajnu žličicu sušenih cvjetova i poklopite.
  3. Procijedite čaj nakon 5 – 10 minuta i po želji zasladite medom od kestena.
Čaj od pitomog kestena
FOTO: Shutterstock

Čaj od pitomog kestena

Najljekovitiji dio pitomog kestena je njegov list koji je odličan izvor prirodnih antioksidansa. Pitomi ili šumski kesten (Castanea sativa) je drvo koje pripada obitelji Fagaceae, a rasprostranjeno je u mediteranskim regijama Europe.

Nedavno istraživanje je pokazalo da prirodni ekstrakt kore pitomog kestena ima antispazmodičko djelovanje. Osim toga, ekstrakt ima i antivirusni učinak protiv različitih vrsta virusa.

Ljekovitost

Uvarak od lišća široko se koristi u narodnoj medicini za liječenje raznih respiratornih bolesti kao što su prehlada, astma, kašalj, bronhitis, hripavac te kao pomoć kod iskašljavanja.

Priprema

  1. Zakuhajte pola litre vode.
  2. U prokuhanu vodu dodajte 2 – 3 jušne žlice svježeg lišća ili 1 – 2 jušne žlice suhog lišća pitomog kestena.
  3. Pustite da odstoji 5 – 10 minuta poklopljeno.

Procijedite i pijte do tri šalice dnevno. Kod prehlade i upale grla grgljate topli čaj nekoliko minuta kako biste ublažili kašalj i upalu.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Richards, L. (2023). What to know about horse chestnut. Medical News Today.
  2. Raman, R. (2021). 9 Intriguing Health Benefits of Chestnuts. Healthline.
  3. American Chestnut – Uses, Side Effects, and More. WebMD.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu