Poširanje jaja: Nije “znanstvena fantastika”, samo slijedite ove upute! Imamo i ideje za doručak kao iz hotela
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Jeste li se ikad pitali kako poširati jaja baš kao da ste sjeli u odličan restoran koji poslužuje savršena jaja za doručak? Ili ste možda vidjeli fotografije predivno poširanih jaja na tostu s avokadom?
Poširanje jaja nije “znanstvena fantastika” i dovoljno je da slijedite nekoliko uputa. Za početak, odaberite hladna svježa jaja kako biste dobili deblji bjelanjak. Poširana jaja se odnose na bjelanjak koji je pahuljaste strukture, dok se žumanjak lagano izlijeva iz bjelanjka.
Malo prakse dovest će vas do toga da vaša poširana jaja za doručak budu sočna i kao iz reklame.
Poširana jaja – recepti
Poširana jaja odličan su izbor za doručak uz integralno pecivo, šnitu sira te povrće po izboru. Kako bi vam uspjelo poširanje jaja, slijedite ove korake.
Priprema
- Vodu stavite na vatru i pustite da prokuha.
- Razbijte jaje i stavite ga u malu posudu.
- Kada voda prokuha, maknite je s vatre.
- Pomiješajte vodu tako da napravite vrtlog.
- U vrtlog vode ulijte jaje i ostavite ga oko tri minute.
- Izvadite jaje iz vode rešetkastom žlicom i stavite na tanjur.
- Stavite jaje na šnitu kruha ili tosta te ga prerežite do polovice kako bi se žumanjak izlio van.
- Začinite po želji.
Ako mislite da vam jaja neće uspjeti prema ovim uputama, dobra je vijest da postoji i posuda za poširanje jaja. Cijena takve posudice kreće se oko 12 eura, a podsjeća na posudicu za kuhana jaja.
Dovoljno je uliti jedno jaje u svaku posudicu i staviti u vodu ili mikrovalnu pećnicu. Važno je da odaberete posudu koja ne sadrži BPA, odnosno štetnu plastiku ako je od plastičnog materijala.
Još jedan način pripreme su poširana jaja u foliji. Za to će vam biti potrebna plastična, odnosno prozirna folija.
Priprema
- Odrežite komad folije i stavite je u zdjelicu tako da rubovi vire van zdjelice.
- Foliju premažite uljem, a možete odmah dodati i začine.
- Potom razbijte jaje i dodajte ga u foliju.
- Zakuhajte vodu, a foliju u kojoj je jaje dobro zavrnite.
- Kada je voda počela strujiti, ali ne i kipjeti, stavite u nju foliju s jajetom.
- Ostavite jaje da se kuha u foliji 4 – 6 minuta, ovisno o vašoj preferenciji koliko želite da jaje bude tvrdo ili mekano. No, zapamtite da je poširano jaje ono iz kojeg se izlijeva žumanjak.
Poširana jaja za doručak
Sad kad ste naučili korake evo ideje za recept za poširana jaja za doručak kao iz hotela.
Sastojci:
- 1 poširano jaje
- 1 šnita kukuruznog kruha
- 1/4 avokada
- 1 jušna žlica klica
- 1 čajna žličica sezamovih sjemenki
- prstohvat papra
- prstohvat soli.
Priprema
- Poširano jaje spremite prema navedenim uputama.
- Sezamove sjemenke tostirajte na laganoj vatri dok ne poprime zlatnu boju.
- Avokado zgnječite vilicom i rasporedite ga po kukuruznom kruhu.
- Na avokado stavite poširano jaje i prerežite do sredine.
- Jaje popaprite i posolite.
- Po jajetu posipajte tostirane sezamove sjemenke.
- Na kraju dodajte klice.
Poširana jaja na mediteranski način
Ako ste ljubitelj mediteranske kuhinje i okusa, onda je ovo recept za vas.
Sastojci:
- 1 poširano jaje
- 2 – 3 sušene rajčice u maslinovom ulju
- 1 kriška integralnog kruha
- nekoliko listova rikule
- nekoliko listova baby špinata
- 2 jušne žlice humusa
- prstohvat mješavine mediteranskih začina
- prstohvat soli.
Priprema
- Jaje poširajte prema navedenim uputama.
- Integralni kruh tostirajte i premažite humusom.
- Na humus stavite listove rikule i špinata, a potom poširano jaje te začinite i posolite.
- Dodajte sjeckane sušene rajčice iz maslinovog ulja te pokapajte malo tog ulja po jajetu.
Salata s poširanim jajem
Poširano jaje nije rezervirano samo za kombinaciju s kruhom ili tostom. Za doručak pojedite ukusni obrok – salatu u zdjelici.
Sastojci:
- 1 šalica mješavine zelenog lisnatog povrća
- 1 poširano jaje
- 1/4 avokada
- 7 cherry rajčica (prepolovljenih)
- pola šalice kuhane kvinoje
- 1 jušna žlica oraha (sjeckanih)
- sol
- papar.
Priprema
- Jaje poširajte prema navedenim koracima, a kvinoju skuhajte prema uputama.
- Avokado narežite na tanke šnite.
- U zdjelicu stavite opranu mješavinu zelenog lisnatog povrća, odnosno salate.
- Na salatu stavite kvinoju koju ste začinili paprom i soli ili začinima po želji.
- U jedan kutak zdjelice stavite kriške avokada, a u sredinu dodajte poširano jaje te ga začinite soli i paprom.
- Prepolovljene cherry rajčice rasporedite jednakomjerno po zdjelici.
- Na kraju posipajte sjeckanim orasima.
Pročitajte i ove članke:
- Kuhanje jaja: Čini se kao lagan zadatak, ali ne dajte se zavarati! Evo kako savršeno skuhati i oguliti jaja
- Salata s jajima: Recepti koje trebate sačuvati! Kad imate viška kuhanih jaja, napravite ove brze, uravnotežene i ukusne obroke
- Nadjev za punjena jaja: Tako sočno, kremasto i aromatično! Imamo jednostavne recepte uz koje će ovaj Uskrs biti još ukusniji.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja