Začini za kuhano vino: Omiljeni zimski napitak napravite kod kuće jer imamo recept za neodoljivu mješavinu začina
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Može li Advent proći bez kuhanog vina? Naravno da ne, ne možemo odoljeti kombinaciji vina i toplih zimskih začina koja mami mirisom i aromama.
Začini za kuhano vino
Svi začini za kuhano vino su vam poznati, no vjerojatno se pitate u kojoj količini dodati pojedine začine kako biste dobili pravi omjer. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko recepata za mješavine začina s kojima pijuckanje kuhanog vina svaki put biti poseban doživljaj.
Predlažemo da tako napravljen začin za kuhano vino, tj. miks začina rasporedite u male staklenke koje ćete ukrasiti mašnom i pokloniti zajedno s bocom kuhanog vina svojim najmilijima za Božić.
Prije svega donosimo recept za klasičnu kombinaciju začina koju potom, kao što ćete vidjeti u receptima niže, možete nadopunjavati.
Sastojci:
- 2 šalice zdrobljenih štapića cimeta
- 2 šalice cijelih klinčića
- 2 šalice bobice pimenta
- pola šalice sušene narančine korice
- 1 šalica kardamoma
- pola šalice papra u zrnu.
Priprema
- Sve začine izmiješajte u većoj staklenci ili zdjeli.
- Potom dobivenu mješavinu začina ravnomjerno rasporedite u male staklenke.
Kuhano vino sa suhim začinima, narančom i brusnicama
Kad je u pitanju kuhano vino, začini ne moraju biti nužno oni u suhoj verziji. Iste možete kombinirati s citrusima, šećerom i voćnim sokom. Isprobajte sljedeći recept neodoljivog okusa.
Sastojci:
- 2 boce suhog crnog vina
- 2 šalice soka od naranče
- 3/4 šalice šećera ili javorovog sirupa
- pola šalice svježih brusnica
- 2 kriške naranče
- 10 komada cijelih klinčića
- 4 komada zvjezdasta anisa
- 6 štapića cimeta
- pola šalice rakije (opcionalno).
Priprema
- Na srednje jakoj vatri pomiješajte sok od naranče i šećer ili javorov sirup te kuhajte dok se smjesa ne otopi.
- Dodajte crno vino, začine i kriške naranče, kao i rakiju po želji.
- Smanjite vatru i kuhajte oko 30 minuta.
- U međuvremenu kušajte vino i po potrebi dodajte još šećera.
Kuhano vino sa začinima, jabukom i đumbirom
Slijedi receptura za njemačko kuhano vino. Ovaj put omiljeni božićni napitak obogaćujemo jabukom i đumbirom.
Sastojci:
- 3 boce crnog vina
- 0,75 l soka od jabuke
- 1 eko naranča (narezana)
- pola eko limuna (narezanog)
- 1 jabuka (oguljena i nasjeckana na kockice)
- 1 štapić cimeta
- 1 zvjezdasti anis
- 7 komada klinčića
- 5 zrna kardamoma
- prstohvat đumbira
- prstohvat muškatnog oraščića
- smeđi šećer, med ili javorov sirup (opcionalno)
- rum (opcionalno).
Priprema
- Pripremite voće tako da limun i naranču narežete na kriške, a jabuku ogulite i nasjeckate na kockice.
- Pripremljeno voće stavite u lonac zajedno sa začinima.
- Dodajte vino i sok od jabuke, a po želji i neki zaslađivač poput šećera, meda ili javorovog sirupa.
- Pustite da se zagrije, ali ne smije zavrijati. Poklopite vino i ostavite da odstoji nekoliko sati kako bi se proželi svi okusi.
Bijelo kuhano vino
Kuhano vino ne treba nužno biti crno. Donosimo jednostavan recept za one koji više vole bijelo vino.
Sastojci:
- 750 ml bijelog vina
- 2 štapića cimeta
- 1 eko naranča
- 1 eko limun
- 2 čajne žličice soka od naranče
- 5 komada klinčića
- 2 čajne žličice ruma
- 3 čajne žličice šećera (opcionalno)
- zvjezdasti anis.
Priprema
- Operite i narežite limun i naranču na kriške. Ostavite koju krišku za dekoraciju.
- U loncu pomiješajte sve sastojke i pustite da se kuha na laganoj vatri oko 45 minuta. Pazite da vino ne zavrije jer će alkohol ispariti.
- Dok se vino kuha, povremeno promiješajte.
- Kušajte i dodajte još šećera po želji.
- Poslužite uz kriške limuna i naranče.
Pročitajte i članke:
- Božićna pića: Poput zagrljaja u čaši ili šalici! Imamo recepte za napitke koji će zimu i blagdane učiniti još posebnijima
- Kako napraviti vruću čokoladu? Uz ove jednostavne recepte uživajte u gustoj vrućoj čokoladi koja uspijeva iz prve
- Začini za medenjake: Imamo recept za najfiniju mješavinu začina bez koje zima i blagdani ne mogu
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja