Prirodni lijek za uklještenje živca: Povećava rizik od drugih zdravstvenih problema! Evo kako odklještiti živac kod kuće

Prirodni lijek za uklještenje živca

Uklještenje živca obično nastaje kada je živac pritisnut, oštećen i ne može slati redovite signale mozgu. To se dogodi kada okolna tkiva poput kostiju, hrskavice, tetive ili mišića zaglave ili abnormalno pritisnu živac. Uklještenje se može pojaviti bilo gdje u tijelu, ali najčešće se javlja u vratu, donjem dijelu leđa, ramenima, laktovima i zapešćima. U nastavku doznajte što je sve prirodni lijek za uklještenje živca, a prije toga donosimo više o uzrocima i simptomima.

Uzroci uklještenja živca

Određene aktivnosti i navike mogu uzrokovati uklještenje živca. Može se ukliještiti kad god se na njega izvrši povećani pritisak okolnih struktura. Ponavljajući pokreti te sjedenje, stajanje, hodanje ili spavanje u lošem položaju mogu pridonijeti ovom bolnom stanju. Sve što uzrokuje upalu živca također povećava rizik od njegovog uklještenja. To uključuje zdravstvena stanja poput:

  • sportskih ozljeda ili nezgoda
  • pretilosti kojom se zbog težine opterećuju unutarnja tkiva
  • reumatoidnog artritisa koji uzrokuje upalu zglobova
  • hernije diska u kralježnici koja može stisnuti korijen živca
  • dijabetičke neuropatije, odnosno oštećenja živaca u dijabetičara
  • trudnoće koja zbog promjene razine hormona uzrokuje oticanje tkiva.
Kako odklještiti živac
FOTO: Shutterstock

Znakovi i simptomi ukliještenog živca

Simptomi se mogu pogoršati u ležećem položaju ili neposredno nakon buđenja. Obično se izražavaju kao:

  • probadajuća, oštra bol poput bockanja iglama
  • lagano “strujanje” ispod kože, uz osjećaj kao da prolazi struja
  • oteklina
  • obamrlost zahvaćenog područja
  • slabost i/ili grčevi mišića
  • ukočenost.

Uklješteni živac također izlaže osobu većem riziku od drugih problema. Mogu se pojaviti simptomi išijasa, teniskog lakta i sindroma karpalnog tunela.

Kako odklještiti živac na pet načina

Postoje različiti načini kojima osoba može kod kuće ublažiti bol uklještenog živca.

Oporavak obično traje od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

1. Mirovanje i dobar san

San je neophodan za ozdravljenje živaca jer se tijelo regenerira tijekom sna. U mnogim slučajevima dovoljno je odmarati zahvaćeno područje i što više spavati kako bi uklješteni živac mogao sam zacijeliti.
Važno je izbjegavati sve pokrete koji ga iritiraju.

Ako imate uklješteni živac u leđima, olakšanje potražite u podizanju nogu kako biste uklonili bilo kakav pritisak na kralježnicu. Ispod koljena stavite nekoliko jastuka, tako da su noge pod kutom od 45 ° u odnosu na tijelo.

Tablete za uklještenje živca
FOTO: Shutterstock

2. Lijekovi za ublažavanje bolova

U smanjenju oteklina i ublažavanju bola mogu pomoći tablete za uklještenje živca kao što su nesteroidni protuupalni lijekovi (ibuprofen) i lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta. Posavjetujte se s liječnikom za preporuke o lijeku.

3. Udlaga

Ako je moguće, nosite udlagu na zahvaćenom području jer ona može spriječiti daljnje oštećenje i pomoći u zacjeljivanju živca. Ovo je standardni tretman za mobilizaciju ukliještenog živca dlana i zapešća. Preporučuje se da ne skidate udlagu tijekom noći kako biste spriječili iritaciju i lakše zaspali. Udlaga će ujedno pomoći u smanjenju pritiska na živac.

4. Topli i hladi oblozi

Jedan od najboljih kućnih lijekova za bolove u živcima je naizmjenična primjena toplih i hladnih obloga koji pojačavaju cirkulaciju u zahvaćenom području. Na taj način značajno se smanjuju bol, oteklina i upala te pospješuje zacjeljivanje.

Vrući oblog potiče brži protok krvi u bolno područje i tako smanjuje ukočenost i grčeve mišića. Za vrući oblog možete koristiti termofor ili bilo koju vrstu toplog obloga. Važno je znati da se vrući oblog ne smije koristiti prvih 48 sati nakon ozljede ili pojave boli.

Hladan oblog će utrnuti područje kako bi se ublažila bol te smanjile upala i oteklina. Oblozi s vrećicom leda ili vrećice smrznutog povrća dobro djeluju kao hladni oblog. U oba slučaja, i tople i hladne obloge omotajte malim ručnikom tako da nisu u doticaju s kožom.

Držite vrećicu leda na zahvaćenom području oko 15 minuta. Primjenjujte hladne obloge tri puta dnevno da biste smanjili upalu. Vrući termofor se može primjenjivati duže vrijeme, najviše do jedan sat, tri puta dnevno.

Masaža kod uklještenja živca
FOTO: Shutterstock

5. Masaža ili fizikalna terapija

Može li se primjeniti masaža kod uklještenja živca? Odgovor je – da! Nježnim pritiskom smanjuje se bol, olakšava napetost, ublažava upala i potiče cirkulacija. Masaža će ujedno pomoći u opuštanju cjelokupnog tijela te smanjenju fizičke boli i stresa.

Fizikalna terapija, koja koristi kombinaciju vježbi, masaže i nježnog istezanja, može pomoći u ublažavanju simptoma.

Prirodni lijek za uklještenje živca

I na kraju vam donosimo tri prirodna lijeka za uklještenje živca.

1. Topla kupka s Epsomovom soli

Epsomova sol, koja zapravo nije sol nego prirodna mineralna tvar bogata magnezijevim sulfatom, pomaže kod boli, pogotovo one uzrokovane išijasom. Kada se koristi u toploj kupki, smanjuje grčeve u mišićima i ukočenost zahvaćenog područja.

Dodajte 2 – 3 šalice Epsomove soli u svoju kupku. Lezite u kadu na 30 minuta kako biste ublažili bol, bar 1 – 2 puta dnevno. Ako ne možete ući u kadu zbog išijasa, koristite vruće obloge od Epsomove soli.

Topla kupka s Epsom soli
FOTO: Shutterstock

2. Mliječni napitak s kurkumom

Ovaj superzačin intenzivne žute boje prepun je zdravstvenih dobrobiti, a pomaže i u ublažavanju boli u živcima. Zbog snažnih antioksidativnih i protuupalnih svojstava koje sadrži, kurkumu možete redovito koristiti u prehrani kako biste ublažili bol i upalu.

Pomiješajte 1 – 2 čajne žličice kurkume u jednoj šalici vrućeg mlijeka. Popijte mješavinu dok je vruća. Ponavljajte ovo 1 – 2 puta dnevno kroz tjedan dana kako biste osjetili njezinu dobrobit.

Pročitajte članak “Zlatno mlijeko: Drevni lijek za kožne probleme, prehlade, uklanjanje toksina i loš san! Imamo recept koji će djelovati protuupalno i osnažujuće“.

3. Čaj od kore bijele vrbe

Kora bijele vrbe prirodni je lijek koji se koristi za ublažavanje svih vrsta bolova pa je tako i poznati prirodni lijek za uklještenje živca. Najpoznatiji sastojak vrbe je salicin koji se u organizmu pretvara u salicilnu kiselinu poznatiju kao prirodni aspirin. U narodnoj medicini kora bijele vrbe koristi se stoljećima kao sredstvo protiv boli, upala, uganuća, tendinitisa, upale zglobova, gihta itd.

Brojna istraživanja su također potvrdila da kora bijele vrbe vrlo dobro djeluje na bol u donjem djelu leđa.

U tu svrhu su najdjelotvorniji dodaci prehrani na bazi bijele vrbe, i to u dozi od 240 ml. Ako su periferni živci oštećeni, od vrbine kore se priprema ljekoviti čaj koji se koristi i kao oblog za liječenje neuralgije. Ublažava bolove i upalu u pogođenom području.

Priprema
  1. Stavite dva grama usitnjene kore bijele vrbe u šalicu vruće vode.
  2. Ostavite poklopljeno 15 minuta, procijedite i popijte vruće.
Čaj od kore bijele vrbe
FOTO: Shutterstock

Za najbolji učinak liječenja, čaj od vrbine kore pijte četiri puta dnevno. Za vanjsku primjenu u ohlađeni čaj umočite čistu pamučnu krpu i njome obložite pogođeno područje. Postupak treba redovno izvoditi dok se svi simptomi bolesti potpuno ne povuku.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Johnson, J. (2023). How to treat a pinched nerve. Medical News Today.
  2. Norris, T. i Kassel, G. (2023). 11 Remedies for a Pinched Nerve. Healthline.
  3. Kora Od Vrbe Kao Lijek. (2021). Hipokrat.
  4. Can Massage Help a Pinched Nerve? (2016). Adica Wellness Clinic.

Ocijenite članak

3.80 / 5   10

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako otegnuti zategnut zivac, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu