Stručno odobrava

,

Teniski lakat (lateralni epikondilitis) – uzroci, simptomi i liječenje

teniski-lakat

Lateralni epikondilitis ili teniski lakat je bolno stanje koje nastaje kada su tetive u laktu preopterećene, obično zbog ponavljajućih pokreta zgloba i ruke.

Zglob lakta i pokreti u njemu “temelj” su pokretima u šaci koja nam je za svakodnevni život i sportske aktivnosti od iznimne važnosti. U okolnom području lakta hvata se većina mišića koja pokreće prste i omogućuje njihov stisak i opuštanje, odnosno sve što uhvatimo, podignemo ili nosimo u rukama, neizostavno se prenosi od šake preko lakta, sve do ramena.

Problem nastaje onda kada se određeni ponavljajući pokreti ponavljaju iznimno dugo, a pogotovo onda kada su izvođeni vrlo snažno. Dolazi do preopterećenja mišića podlaktice te posljedično do oštećenja njihova hvatišta na laktu, što zovemo epikondilitisom ili preciznije lateralnim epikondilitisom (teniskim laktom).

Teniski lakat može se javiti uslijed igranja tenisa, najčešće pri teniskom bekhendu, ali i kod mnogih drugih zanimanja, kod kojih su također uobičajeni ponavljajući pokreti zgloba i ruke, primjerice kružni pokreti pri čišćenju, pranju prozora, zidanju (žbukanju, miješanju betona), bojanju zidova, radu s odvijačem, kopanju, itd. 

Bol se kao glavni simptom javlja prvenstveno na mjestu gdje se tetive u podlaktici mišića spajaju s koštanim neravninama na vanjskoj strani lakta. Također se može širiti u podlakticu i ručni zglob.

Najčešće se javlja između 35 i 50 godina, podjednako kod oba spola. U više od 75% slučajeva javlja se na dominantnoj ruci. 

Odmor i OTC lijekovi protiv bolova često mogu pomoći kod oslobađanja boli, no ako konzervativni tretmani ne pomažu ili ako simptomi izvođenje svakodnevnih aktivnosti, liječnik vam može predložiti operaciju.

Teniski lakat – simptomi

Osnovni simptom lateralnog epikondilitisa je bol u području lateralnog epikondila lakta. Epikondil lakta je izbočina u obliku piramide, s čijeg vrha polaze sveze/ligamenti potrebni za izvođenje pokreta šake i prstiju.

Bol se može širiti iz vanjske strane lakta prema podlaktici i ručnom zglobu. Bol i slabost mogu otežati neke osnovne radnje, poput rukovanja, otvaranja vrata ili držanja šalice. 

Simptomi su u početku slabijeg intenziteta, ako se bolest ne tretira i ne liječi – bol postaje sve intenzivnija. Takva bol može onemogućiti obavljanje dnevnih aktivnosti i narušiti kvalitetu života.

Rjeđe nastup simptoma može biti i iznenadan, a u bol izazvana nekom kretnjom ili intenzitetom fizičke aktivnosti.

Karakterističan simptom je i smanjenje snage šake, odnosno osobe se žale na pojavu snažne boli prilikom podizanja i vrlo lakog tereta kojeg drže u ruci (podizanje šalice čaja), a žale se i na snažnu bol prilikom okretanja ključa u bravi, što vrlo često uopće ne mogu niti učiniti.

Simptomi teniskog lakta po svojoj su prirodi najsličniji simptomima radijalnog tunela, a razlika je jedino u mjestu nastanka boli.

Neki od simptoma koji se mogu pojaviti ako patite od teniskog lakta su: 

  • bol na vanjskoj strani podlaktice, ispod zgloba lakta,
  • bol uzrokovana savijanjem ili podizanjem ruke. (može trajati samo za vrijeme neke aktivnosti ili konstantno),
  • osjetljivost na dodir u području lakta,
  • podlakticu je teško ili nemoguće ispraviti bez popratnih bolova, 
  • teniski lakat može uzrokovati naticanje zgloba. 

Ako mjere samopomoći, poput odmora, leda i OTC lijekova, nemaju učinka, posjetite liječnika.

Kako liječiti teniski lakat?

Cilj kliničkog pregleda je utvrditi točno mjesto boli te odbaciti neke druge moguće uzroke boli u laktu. Fizikalnim pregledom, odnosno pritiskom vrška kažiprsta na lateralni epikondil liječnik provocira pojavu boli, a ta se bol još i pojača ako ne popuštajući pritisak liječnik još i pasivno ispruži lakat.

Bolovi u laktu uzrokovani teniskim laktom često prolaze s vremenom, no ako OTC lijekovi protiv bolova i druge mjere samopomoći ne pomažu, liječnik može predložiti fizikalnu terapiju, a u teškim slučajevima i operaciju.

Prema rezultatima istraživanja najbolje rezultate daje liječenje koje se sastoji od odmora – prekida izvođenja ponavljajućih kretnji i aktivnosti, provođenja vježbi istezanja i ekscentričnih vježbi jačanja mišića ispružača šake i prstiju, uz edukaciju osobe o potrebi promjene uobičajenog korištenja ruke tijekom svakodnevnih aktivnosti.

Za početak je dovoljno ukloniti uzrok koji izaziva bol u laktu, odnosno imobilizirati zglob, te naučiti osobu vježbe za istezanje tetiva i odgovarajućih mišića. 

Fizikalna terapija može vam pomoći da nađete najbolji položaj tijekom izvršavanja radnji i ublažite bol u laktu. Također, liječnik ili fizioterapeut mogu predložiti vježbe kojima ćete ojačati mišiće, a osobito mišiće podlaktice.

Ako bude potrebno, liječnik će predložiti nošenje ortoze.

Ako se vaši simptomi ne poboljšaju nakon najmanje godinu dana opsežne konzervativne terapije, možete biti kandidat za operaciju uklanjanja oštećenog tkiva. Ova vrsta postupka može biti izvedena uz jedan veliki rez ili više manjih rezova.

Rehabilitacijske vježbe za bol u laktu su ključne za oporavak.

Vježbe za teniski lakat 

Na fotografijama 1 i 2 prikazane su vježbe za istezanje tetiva i mišića u slučaju teniskog lakta. Pokušajte ih raditi, ali nemojte pretjerivati.

Najbolje bi bilo da se prije izvođenja ovih vježbi konzultirate s liječnikom. 

Vježbanje se započinje pri prvoj pojavi simptoma, te se u početku zasniva na istezanju, s ciljem smanjivanja mišićne napetosti, a time posljedično i napetost na mišićnom hvatištu. Kasnije se uključuju vježbe jačanja za mišiće podlaktice.

teniski lakat vježba
1.
teniski lakat 2
2.

Teniski lakat – operacija

Rezultati operacije su puno bolji što se kandidati koji imaju problema s bolovima u laktu, prije odluče na zahvat. Dugotrajnije izlaganje ovakvoj vrsti boli u ovoj slučaju znači i dugotrajnije izlaganje oštećenjima zgloba.

Vrsta operacijskog liječenja ovisi o stadiju bolesti i opsegu oštećenog tkiva. Operacija obuhvaća odstranjenje ožiljnog i degenerativno promijenjenog tkiva sa zahvaćenih ekstenzornih tetiva lakta. Podrazumijeva rez do 2,5 cm preko kojeg se pristupa polazištu bolesnih tetiva i mišića te se tetive pažljivo ogule sa svog koštanog hvatišta.

Zahvat se obično radi pod lokalnom anestezijom u aksilarno područje. Tako se zapravo eliminiraju rizici koji se javljaju pri operacijama u općoj anesteziji. 

Ako se osoba u potpunosti pridržava svih mjera oporavka, ne bi trebalo doći do recidiva. 

Teniski lakat – samopomoć

Samopomoć kada je u pitanju teniski lakat dolazi u obzir jedino onda kada možete ukloniti početni uzrok – ponavljanje neke radnje. Ako pak primjenjujete konstantno jednu te istu radnju npr. tipkate, svirate, baratate alatom, onda je operacija najisplativiji korak u liječenju ili barem uzimanje bolovanja kako bi se odradile potrebne fizikalne terapije uz minimalno izlaganje naporima. 

Sigurno je da će vas prije operacije nemoć koja se javlja pri pokretanju zgloba natjerati na preventivne mjere. Zapitajte se koliko ima smisla liječiti lijekovima protiv bolova (koje neće izliječiti problem teniskog lakta, već samo ublažiti bol) nešto što će svakim danom uz vaše dnevne aktivnosti biti samo veći i izraženiji problem, a bolovi u laktu time neće trajno prestati. 

Mjere samopomoći kod teniskog lakta uključuju:

  • Odmaranje lakta – vaš lakat trebao bi se odmarati, no ne biste trebali izbjegavati sve aktivnosti. Ponekad, nošenje udlage može pomoći kod smanjenja jutarnjih simptoma.
  • Led – obloge ledom ili hladnom vodom mogu pomoći kako biste smanjili otekline nakon ozljede. Pokušajte primijeniti led čim je prije moguće, nekoliko puta dnevno, po 15 minuta.
  • Kompresija – elastičnom folijom ili zavojem zamotajte ozlijeđeno područje.
  • OTC lijekovi protiv bolova – mogu biti od pomoći za ublažavanje simptoma.
  • Pri ublažavanju boli mogu pomoći i neke kreme s rashlađujućim efektom. 

Vrijeme potrebno za povrat radnim i sportskim aktivnostima je individualno. Od najveće je važnosti istaknuti da prerani povratak aktivnostima može i pogoršati simptome.

Savjetuje se nošenje ortoze za sve zahtjevnije aktivnosti tijekom povratka punim radnim i sportskim aktivnostima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.31 / 5   35

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: teniski lakat, bol u laktu, teniski lakat simptomi, bolni lakat, bolovi u laktu, epikondilitis, teniski lakat- prirodno liječenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu