Stručno odobrava

,

Bol u laktu – uzroci, liječenje i vježbe

bol-u-laktu.jpg

Bol u laktu često je uzrokovana prekomjernim kretanjem u zglobu lakta. Mnogi sportovi, hobiji i poslovi zahtijevaju kontinuirane kretnje ruku ili ručnog zgloba.

Zglob lakta omogućuje bacanje, podizanje, zamah i mnoge druge aktivnosti.

Lakat je složeni zglob koji se sastoji od 3 kosti: nadlaktična kost (humerus) koja se u laktu uzglobljuje s kostima podlaktice, odnosno s palčanom kosti (radius) i lakatnom kosti (ulna), na koju se nastavlja šaka.

bol u laktu

Kretnje su u zglobu lakta pregibanje (fleksija) i pružanje (ekstenzija), a izvode ih mišići, među kojima su važni pregibač, dvoglavi mišić nadlaktice (biceps), i pružač, troglavi mišić nadlaktice (mišićni sustav).

Iako je izrazito stabilan zglob, drugi je po učestalosti iščašenja (luksacija), odmah iza ramenog zgloba. Podložan je ozljedama i to najčešće frakturama, sindromima prenaprezanja ili ligamentarnih oštećenja (tetive bicepsa i tricepsa nadlaktice).

Uzroci boli u laktu

Bol u laktu najčešće nastaje kao posljedica velikih biomehaničkih opterećenja, kao i kod koljenog zgloba. Na zglob lakta se hvata puno mišića što ga čini podložnim sindromima prenaprezanja, osobito ako postoji disbalans između mišića.

Uobičajeni uzroci boli u laktu su:

 • prijelomi (slomljena ruka),
 • burzitis (upala burza – malih vrećica ispunjenih sluzavom tekućinom koja se nalazi u zglobovima),
 • dislokacija zgloba lakta,
 • golferski lakat ili medijalni epikondilitis (iritacija i upala tetiva mišića fleksora šake i pronatora podlaktice),
 • osteoartritis (degenerativna bolest zglobova),
 • reumatoidni artritis (upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima),
 • iščašenje zgloba lakta (oštećenje i/ili istegnuće vezivnog tkiva koje okružuje zglob lakta),
 • teniski lakat ili lateralni epikondilitis (sindrom prenaprezanja zgloba lakta koji se očituje pojavom boli u vanjskom dijelu lakta),
 • ozljede zbog naglih i snažnih pokreta (npr. bacanja predmeta).

Postoje razne ozljede koje se mogu pojaviti tijekom odvijanja određenih aktivnosti, a to mogu biti ozljede koje se uglavnom događaju samo jednom, ozljede zbog trošenja zglobne hrskavice i zbog određenih degenerativnih ili upalnih bolesti.

Ozljede koje se događaju samo jednom

Neke bolesti se uglavnom događaju samo jednom; nakon pada ili traume zgloba (prilikom određenih sportova ili kao ozljeda na radu).

 • Dislokacija lakta – kada se jedna od kostiju koja čini lakat tijekom udarca deformira, govorimo u slučaju dislociranog lakta. Dislokacija podrazumijeva poremećaj u anatomskom odnosu triju kosti koje čine lakatni zglob. Jedan od najučestalijih uzroka dislociranog lakta je kada osoba pruži ruku u trenutku pada ili kod djece povlačenjem za ruku. Za dislokaciju lakta potrebna je velika sila pa se najčešće javlja kod mlađe populacije i sportaša. Simptomi ovise o ozbiljnosti ozljede i uključuju: bol, oteklinu zgloba, osjećaj škljocanja prilikom pokreta u laktu, crvenilo, slabost u zahvaćenom laktu (cijeloj ruci), deformacije lakta i podljevi s vanjske ili unutarnje strane zgloba. Pokreti u zglobu lakta se ne mogu izvoditi prilikom dislokacije.
 • Prijelom lakta – kod prijeloma javlja se oštra bol u predjelu lakta i slomljeni lakat brzo otiče. Pokreti postaju ograničeni, a svaki pokušaj kretnje izaziva prodornu bol. Može doći i do podljeva u okolnim tkivima zgloba lakta. Potrebno je ne pomicati ruku prije odlaska liječniku (imobilizirati ju pod kutom od 90°). Do prijeloma dolazi zbog ozljede, pada ili udarca u lakat. Lakat će trebati operirati, a ako liječnici zaključe kako ona ipak nije potrebna, mobilizirat će lakat pomoću gipsa (na 6 ili više tjedana, no važno je da imobilizacija ne traje predugo).

Ozljede zbog “trošenja” zgloba lakta

Određene bolesti javljaju se nakon određenog vremena, kao što je ponavljanje određenih radnji zbog čega se zglob lakta “troši”.

Ozljede nastaju tijekom određenih sportskih ili poslovnih aktivnosti. Često se susreće u kontaktnim sportovima, motociklističkim nesrećama, prilikom rolanja i padova uz ispruženu ruku. Javlja se kod sportaša koji se bave hrvanjem, gimnastikom, nogometom, rugbyjem, dizanjem utega ili skokovima.

U rizičnu skupinu također spadaju osobe koje imaju urođenu slabiju elastičnost ligamenata, onih koji nakon dislokacije nisu prakticirali kvalitetnu fizikalnu terapiju, kao i kod osoba koje su već bolovale od dislokacije ili neke druge ozljede zgloba lakta.

 • Uklještenje živcasindrom karpalnog tunela označava mjesto gdje je neki živac pritisnut (komprimiran) na ljudskom tijelu i zbog toga nastaju zglobne i ručne ozljede. Sindrom kubitalnog tunela naziv je za kompresijski sindrom u kojem je ulnarni živac pritisnut u tunelu s unutrašnje strane lakta pri prolasku iz nadlaktice u podlakticu. Stvara osjećaj peckanja ili ukočenosti u dlanu, ruci ili prstima. Ako imate sindrom radijalnog tunela znači da je došlo do pritiska na radijalni živac u području radijalnog tunela. Do sindroma dolazi zbog suženja radijalnog tunela, što uzrokuje priklještenje i iritaciju radijalnog živca u tom području.
 • Teniski lakat – upala tetiva ekstenzora šake s vanjske (lateralne) strane lakta i nastaje kao posljedica prenaprezanja. Jedno je od najčešćih bolnih stanja lakta. Uzrok je ponavljano mehaničko preopterećenje vanjskog koštanog polazišta mišića. Rezultira manjim ili većim oštećenjem tetiva zahvaćenih mišića, a u neliječenim i kroničnim stanjima oštećenjem okolnog područja.
 • Stres frakture – kod stres frakture postoji pukotina na jednoj od kostiju lakta zbog previše korištenja. Sportaši koji učestalo bacaju loptu (poput igrača baseballa) često dobiju stres frakturu lakta. Bol se pogoršava učestalim ponavljanjem bacanja lopte.

Bolesti koje uzrokuju bol u laktu

 • Osteonekroza ili avaskularna nekroza – smrt je koštanog tkiva zbog nedostatka opskrbe krvlju. Protok krvi u dio kosti može se prekinuti ako dođe do prijeloma kosti ili je zglob dislociran. Može dovesti do malih napuknuća u kosti i konačnom kolapsu kosti, a najčešće obolijevaju djeca i adolescenti.
 • Giht – giht je oblik artritisa koji nastaje kada se kristali mokraćne kiseline nakupljaju u zglobovima. Karakterizirani su napadi naglo nastale upale (obično jednog) zgloba i naslage kristala mokraćne kiseline u blizini zglobova. Do nakupljanja kristala može doći zbog povećane proizvodnje mokraćne kiseline ili njezinog nedovoljnog izbacivanja putem urina. Ako se nakupljanje odvija u laktu, može uzrokovati jake bolove praćene otokom i crvenilom zgloba. Neliječena upala može dovesti do oštećenja hrskavice zglobova, razaranja kostiju i prave deformacije. 
 • Sistemski eritemski lupusautoimuna bolest u kojoj imunološki sustav postaje hiperaktivan i napada normalno, odnosno zdravo tkivo. To dovodi do simptoma kao što su upala, otekline i oštećenja zglobova, kože, bubrega, krvi, srca i pluća. Najčešće se javlja u dlanovima i stopalima, ali može uzrokovati i probleme u zglobu lakta.

Bolovi u laktu na dodir

Postoji nekoliko razloga zašto vas može boljeti lakat na dodir. 

 • Naprezanja i uganuća – kada se mišići rastežu, to nazivamo naprezanje, a kada se ligamenti istežu, to nazivamo uganućem. Mišići se mogu napregnuti kada se stavi prevelik pritisak na njih poput dizanja teških objekata ili zbog prenaprezanja. Uganuće lakta događa se kod sportskih aktivnosti poput tenisa ili sporta koji uključuju bacanje lopte. I naprezanje i uganuće liječi se odmorom, stavljanjem leda na ozljedu i kada bol nestane – istezanjem i treningom snage.
 • Burzitis – upala burza, malih vrećica ispunjenih sluzavom tekućinom u našim zglobovima, koje su odgovorne za cirkulaciju sinovijalne tekućine. Sinovijalna tekućina pomaže našim zglobovima da se pomiču glatko i da se smanji trenje, a stvaranje prekomjerne količine sinovijalne tekućine može dovesti do raznih bolesti zglobova. Simptomi su osjetljivost na dodir, crvenilo lakta i lakat je na osjet topao. Burzitis se liječi lijekovima protiv boli te upala prestaje nakon nekoliko tjedana.
 • Kontuzija lakta ima simptome kao što su vidljive modrice, osjetljivost na dodir i nateknutost lakta (maksimalno 24 sata). Bol na dodir kod kontuzije lakta najvjerojatnije je uzrokovano udarcem ili padom na lakat. Preporučuje se na ozljedu staviti pakiranje leda kako bi se bol ublažila.
 • Artritis – reumatoidni artritis i osteoartritis mogu uzrokovati bol u laktu. Reumatoidni artritis najčešći je tip artritisa lakta. Kod reumatoidnog artritisa imunološki sustav napada tjelesno tkivo vašeg tijela i uzrokuje oticanje zglobova. Osteoartritis je artritis kod kojeg se hrskavica lakta raspada tijekom vremena, što znači da se kosti trljaju jedna o drugu te uzrokuju bol i ukočenost. Osjetljivost na dodir lakta javlja se i kod artritisa. Rizik obolijevanja od artritisa povisuje se starenjem. Osim osjetljivosti na dodir javljaju se i simptomi upale zgloba, crvenila i ograničenost pokreta.
 • Golferski lakat – stanje je iritacije i upale tetiva mišića fleksora šake i pronatora podlaktice. Sličan je teniskom laktu, ali nastaje s unutarnje strane, dok teniski nastaje s vanjske. Kod golferskog lakta jedan od simptoma boli je i osjetljivost na dodir. Bol se više osjeća kada savinete lakat ili ga istežete. Liječi se kod kuće odmorom, stavljanjem leda na ozljedu, istezanjem i lijekovima.
 • Teniski lakat.

Konzultiranje s liječnikom

Posjetite i konzultirajte liječnika ako:

 • mislite da vam je lakat slomljen ili dislociran,
 • osjećate bol i vidite da lakat ne izgleda uobičajeno,
 • imate otekline i modrice na laktu,
 • primijetite da otežano pomičete lakat,
 • čujete krepitacije (pucketanje) u zglobu lakta prilikom pokreta,
 • primijetite da nakon kućne njege bol i dalje ne prestaje,
 • osjetite bol koja se javlja čak i u mirovanju,
 • vidite pogoršanje crvenila, otekline ili boli.

Liječenje boli u laktu

Ako osjetite bol u laktu, savjetuje se da promijenite ili prilagodite pokret koji uzrokuje bol ili je pogoršava. Ako mislite da vaš posao uzrokuje bol, savjetujte se s fizioterapeutom. On će vam savjetovati kako promijeniti određene kretnje i načine kako poduprijeti lakat tijekom rehabilitacije, ako je već došlo do oštećenja.

teniski-lakat.jpg

Fizijatrijski pregled započinje razgovorom kojim se dobiva uvid u sadašnje tegobe i ranije bolesti. Fizikalnim pregledom prvenstveno se procjenjuje stanje lokomotornog sustava, odnosno funkcija zgloba lakta (koštani segmenti, meko tkivo) te se razlučuje radi li se o ozbiljnoj bolesti ili povredi koja zahtijeva dodatnu obradu i/ili terapiju.

Liječenje boli u laktu pomoću lijekova

Analgetici poput paracetamola mogu pomoći u ublažavanju boli. Preporučuje se koristiti ih prije no što bol postane nepodnošljiva (u trenutku kada ju osjetite). Važno je uzimati ih redovito i po preporučenoj dozi, ali ih ne biste trebali uzimati češće od svakih 6 sati.

tablete.jpg

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID) (ibuprofen) možete kupiti u ljekarnama koji također mogu pomoći. Možete koristiti lijekove protiv bolova i NSAID lijekove u periodu od tjedan dana do 10 dana.

Ako nakon tog vremena lijekovi nisu pomogli, onda posjetite svog liječnika.

Liječenje boli u laktu operacijom

Nekolicini ljudi potrebna je operacija kako bi se olakšali simptomi boli u laktu. Većina operacija provodi se rutinski i pacijent može ići kući isti dan. Nakon operacije pacijent će morati slijediti redovite programe istezanja kod kuće kao i fizioterapiju.

operacija

Preporučuje se osobama da budu odsutnost s posla i prekid aktivnosti koje zahtijevaju rad rukom barem dva tjedna. Ako posao uključuje teške pokrete ručnog zgloba, potrebno je da pacijenti budu odsutni 4 – 6 tjedana s posla.

Vrsta operacijskog liječenja ovisi o stadiju bolesti i opsegu oštećenog tkiva. 

Vježbe za ublažavanje boli u laktu

Kada osjetite bol u laktu, važno je polako, ali aktivno koristiti lakat kako biste se riješili boli. Vježbajte malo svaki dan pa će se bol postupno smanjivati, a vi ćete moći raditi više pokreta s laktom. Čak i kada se lakat polako oporavlja, važno je nastaviti s vježbama (i postupno ih povećavati) kako biste spriječili povratak boli.

Okretanje ručnog zgloba (pronacija i supinacija)

Savinite lakat pod pravim kutom i dlan okrenite prema gore. Zatim, okrenite dlan polako tako da je okrenut prema dolje (pokreti pronacija -supinacija).

Vježbu napravite 3 puta po 10 ponavljanja.

Okretaj lakta s težinom

 okretaj lakta s tezinom.jpg

Ponovite vježbu broj 1 dok u ruci držite stvar lagane težine (primjerice limenku graha).

*Napomena: ako imate teniski lakat; u početku će vam biti lakše bez težine, a kasnije pokušajte raditi vježbu s laganom težinom te je postupno povećavajte.

Podizanje ručnog zgloba (dlan prema dolje)

 podizanje rucnog zgloba (dlan prema dolje)

Savinite lakat pod pravim kutem. Držite u ruci laganu težinu (limenku graha), s dlanom prema dolje. Zglob savinite prema sebi i onda ga polako opustite. Napravite vježbu 3 puta po 15 ponavljanja dvaput dnevno.

Korisna je vježba za teniski lakat i treba ju kontinuirano raditi 8 – 12 tjedana.

Podizanje ručnog zgloba (dlan prema gore)

podizanje rucnog zgloba (dlan prema gore).jpg

Savinite lakat pod pravim kutem. U ruci držite laganu težinu, s dlanom prema gore. Savinite zglob prema sebi i onda ga polako opustite. Napravite 3 puta po 14 ponavljanja dvaput dnevno.

Korisna je vježba za golferski lakat i treba ju kontinuirano raditi između 8 do 12 tjedana.

Savijanje lakta

Ustanite se i spustite ruke pored tijela. Jednu ruku savinite prema gore tako da prsti ruke dodiruju rame. Držite 15 do 30 sekundi. Ponovite 10 puta. Možete vježbu isprobati držeći laganu težinu kako biste osnažili biceps i triceps.

Savijanje zgloba

savijanje-zgloba.jpg

Držite lijevu ruku ravno ispred sebe (paralelno s podom), s dlanom prema dolje, te lagano savinite dlan prema podu. Desnom rukom pritisnite lijevu ruku prema vašem tijelu i držite 15 do 30 sekundi.

Izravnajte zglob. Zatim, lagano savijte dlan lijeve ruke prema gore i desnom rukom povucite prste lijeve ruke prema sebi. Držite 15 do 30 sekundi.

Vježbu ponovite 3 puta sa svakom rukom. Vježba je korisna za teniski, ali i za golferski lakat.

Bolovi u laktu – prirodni lijek

Liječenje boli u laktu može se provoditi putem injekcija, fizikalnom terapijom ili operacijom. Međutim, postoje i prirodni načini na koje bol u laktu može prestati ili se smanjiti.

Kompresija lakta

kompresija.jpg

Kompresija lakta uspješna je metoda ublažavanja boli u laktu. Zamotajte lakat tkaninom ili elastičnim zavojem kako biste spriječili oticanje lakta.

Pripazite kod zamatanja na stisak kako ne biste spriječili cirkulaciju krvi.

Lakat ostavite zamotanim 30 minuta, a nakon toga zavoj skinite kako bi se cirkulacija u potpunosti vratila.

Ponovite postupak nekoliko puta svaka tri sata, sve dok bol u laktu ne prestane.

Uz zavoje može se koristiti i hladni ili topli oblog koji se postavlja sa zavojem.

Koristite pakiranja leda

pakiranje leda.jpg

Čim osjetite bol u laktu preporučuje se odmah staviti pakiranje leda na mjesto boli kako biste je ublažili. Kupite pakiranja leda ili iz zamrzivača izvadite kockice leda i stavite ih u platnenu vrećicu te stavite na mjesto boli.

Držite 3 – 4 minute i lagano masirajte. Ponovite svaka 4 sata kako bi bol nestala.

Masiranje sa smjesom od kupusa, brokule i krumpira

Natopite listove kupusa u hladnoj vodi na 30 minuta, stavite na mjesto boli i omotajte tkaninom. Držite preko noći kako biste ublažili bol.

Brokulu možete skuhati i napraviti smjesu. Tu smjesu namažite na lakat, omotajte čistom tkaninom i držite 20 minuta.

Pire-krumpir također može pomoći kod ublažavanja boli.

Olakšanje toplinom

Koristite grijače jastuke na laktu ili se okupajte u kupki tople vode kako biste spriječili bol u laktu. Nastavite s liječenjem toplinom nakon 2 sata kako biste smanjili bol.

Više o teniskom laktu i prirodnom liječenju teniskog lakta pročitajte ovdje.

Čaj od đumbira

čaj od đumbira

Đumbir ima antiupalna svojstva kojima se smanjuje upala i bol teniskog lakta. Naribajte jednu četvrtinu korijena đumbira u jednu šalicu vruće vode i ostavite 20 minuta. Zasladite medom.

Popijte dok je još vruće i ponovite 3 – 4 puta tijekom dana kako biste osjetili ublažavanje boli u laktu. Kao zamjena korijenu đumbira, možete i upotrijebiti 1/4 žlice đumbira u prahu u jednoj šalici vruće vode.

Saznajte više o ljekovitosti đumbira i receptima s đumbirom u sljedećim člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.19 / 5   21

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bolovi u laktu prirodni lijek, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu