Stručno odobrava

,

Golferski lakat (medijalni epikondilitis) – uzroci i liječenje

golferski lakat naslovna

Medijalni epikondilitis, poznatiji kao golferski lakat, je stanje iritacije i upale tetiva mišića fleksora šake i pronatora podlaktice. Sličan je teniskom laktu, no nastaje s unutarnje (medijalne) strane, dok teniski lakat nastaje s vanjske (lateralne).

Riječ je o sindromu prenaprezanja uslijed preopterećenja fleksornih tetiva ručnog zgloba i prstiju (posebice tetive pronatora – m. pronator teres). 

Zahvaćeni mišići i tetive nalaze se s unutarnje strane podlaktice, s hvatištem na unutarnjoj koštanoj izbočini nadlaktične kosti (medijalni epikondil humerusa) i zato se stanje naziva medijalni epikondilitis.

Golferski lakat najčešće uzrokuje prevelik stres ili pritisak na to područje tijela, a iako nam sam naziv “golferski lakat” govori kako igrači golfa najčešće pate od ovakvog oštećenja, ono se može dogoditi i osobama koje često koriste zglob.

To dovodi do trošenja i ozljeda mišića i tetiva te pojave boli u unutarnjem dijelu lakatnog zgloba.

Uzroci golferskog lakta

Golferski lakat često nastaje kod profesionalnih igrača golfa, no može se javiti i kod:

 • Sportova s reketom – loš odabir reketa može izazvati ovakav tip oštećenja kao i prejak servis kod bacanja loptice.
 • Sportova s loptom – nepravilne tehnike kod bacanja lopte mogu izazvati ovakav tip oštećenja.
 • Drugih aktivnosti kao što su slikanje, sječa drva, šišanje (frizeri) i mnogih drugih aktivnosti kod kojih aktivno i konstantno koristimo zglobove.

Golferski lakat se javlja zbog prenaprezanja, odnosno kao posljedica ponavljajućih aktivnosti rukom. Ovakvo stanje nastaje oštećenjem mišića i tetiva koji kontroliraju prste i zglobove, a ponekad nastaje upravo zbog postizanja nagle snage na području lakta i zgloba.

Unutar kretnji (opružanje ruke u laktu (ekstenzija) u kombinaciji sa savijanjem šake) dolazi do snažnog povlačenja grupe mišića koji se hvataju na jedno malo područje, s unutarnje strane lakta. S vremenom, na mjestu prelaska mišića u tetivu ili pak na hvatištu tetive za kost, razvija se stanje kronične upale karakterizirano bolnošću na dodir te bolovima kod pokretanja šake i podlaktice, naročito kod opisanih kretnji u sportskim aktivnostima ili svakodnevnom životu.

Golferski lakat se javlja rjeđe od teniskog lakta te podjednako kod muškaraca i žena iznad 35. godine života. No može se javiti i kod ostalih dobnih skupina kao posljedica pretjeranog korištenja zgloba ili izvođenja neke radnje u neprirodnom položaju.

Rizičnu populaciju čine: igrači golfa, kriketa, sportova koji uključuju korištenje reketa, baseballa, sportaši koji se bave kuglanjem i treninzima pod opterećenjem. Osim kod sportaša, javlja se i kod populacije koja se bavi različitim aktivnostima koja zahtijevaju konstantno savijanje i ravnanje ruke u laktu (bojanje zidova, rad s čekićem, cijepanje drva, kuhanje).

Razvija se polako – zbrajanje mikrotrauma od redovitih kretnji koje uključuju opružanje ruke u laktu u kombinaciji sa savijanjem šake.

Ovisno o težini stanja, bolnost lakta može potrajati i nekoliko mjeseci pa čak i onda kada slijedite sve upute liječnika ili terapeuta. Ponekad bol u laktu može postati kronična.

Ako se ne liječi, oštećenje u laktu može rezultirati trajnim osjećajem boli.

Golferski lakat – simptomi

Simptomi golferskog lakta uključuju:

 • ukočenost lakta i bol, odnosno slabost, kod stiskanja prstiju šake,
 • bol na unutarnjoj strani lakta koja se ponekad može protegnuti i na unutarnju stranu podlaktice,
 • moguća slabost te nemoć u rukama i zglobovima.
 • obamrlost i trnci u rukama – osobe s golferskim laktom obamrlost i trnce mogu osjetiti u prstenjaku i malom prstu.

Od osobe do osobe ovisi koliko će bol biti jaka i hoće li se pojaviti naglo ili će nastajati polako. Bol se javlja postupno ili naglo, a s vremenom se pogoršava. Najčešće se osjeti prilikom aktivnosti koje zahtijevaju stisak šake ili fleksiju zapešća i prstiju uz otpor.

Glavni simptomi golferskog lakta odnose se na preosjetljivost i bol s unutarnje strane lakta. Iako je bolnost najveća s unutarnje strane lakta, ona se može širiti duž cijele unutarnje strane podlaktice, uz osjećaj krutosti u laktu i osjećaju trnaca koji se šire u jedan ili više prstiju. U uznapredovalim slučajevima dolazi i do slabljenja u stisku šake.

U nekim slučajevima svi pokreti mogu biti bezbolni, no stisak šake uvijek je bolan.

Simptomi većinom nastaju postupno te su u samom početku blažeg intenziteta.

Golferski lakat – liječenje

Dijagnoza golferskog lakta uspostavlja se uz pomoć:

 • sonografije za lokalizaciju,
 • RTG prikaz,
 • magnetske rezonance,
 • testa uz pomoć kojeg se pruža otpor u šaci prilikom savijanja šake (osjeća se progredirajuća bol u zglobu lakta). 

Osoba treba izbjegavati bilo kakvu aktivnost koja uzrokuje bol pri fleksiji (pregibanju zgloba lakta) ili pronaciji (uvrtanju) ručnog zgloba.

Liječenje golferskog lakta upravo uključuje liječenje kod kuće. Kirurgija kod ovakvog tipa oštećenja se rijetko preporučuje, no svakako kontaktirajte liječnika kako bi vas on uputio na najbolje rješenje.

Operacija je većinom potrebna samo onda kada su simptomi prisutni i nakon neoperativnog liječenja. Dolazi u obzir tek nakon 6 – 12 mjeseci neuspješnog konzervativnog liječenja.

Kirurški postupci za liječenje medijalnog epikondilitisa obuhvaćaju odstranjenje ožiljnog tkiva i pričvršćivanje oštećenih tkiva.

U početku se primjenjuje mirovanje, primjena leda i NSAID (nesteroidni protuupalni analgetici), ponekad uz injekciju kortizona u bolno područje oko tetive (ima protuupalno djelovanje).

Kada se bol povuče, izvode se vježbe mišića (ekstenzora i fleksora) podlaktice. Rehabilitacijske vježbe orijentirane su na istezanje i jačanje tetiva te pripadajućih mišića s ciljem uklanjanja boli, vraćanja fleksibilnosti, opsega pokreta i snage zahvaćenog područja.

Liječnik bi vam mogao preporučiti jednu ili nekoliko sljedećih metoda liječenja:

 • Odmor je svakako nužan kod liječenja ovakvog tipa oštećenja, a uključuje strogo mirovanje i minimalnu fizičku aktivnost ruke te zglobova.
 • Tretiranje oštećenja ledom može uvelike pomoći kod boli. Primijenite led na oštećeno područje 3 – 4 puta na dan u trajanju od 15 do 20 minuta.
 • Lijekovi mogu utjecati na bol, no primjenjujte ih samo ako je to nužno, odnosno ako su bolovi vrlo jaki.
 • Istezanje i jačanje područja ruke i zglobova može biti od velike koristi za ovakav tip oštećenja.

Vrijeme koje je većinom potrebno za povrat radne sposobnosti iznosi od 4 do 6 tjedana, a u uznapredovalim slučajevima i do 3 mjeseca.

Prerani povratak na posao može rezultirati pogoršanjem simptoma. 

Prilikom bilo kojeg terapijskog postupka, preporučuje se strogo mirovanje. Zapitajte se kakve koristi ima liječenje golferskog lakta (koje zahtijeva mirovanje kao osnovnu metodu terapije) ako svakodnevno odlazite na posao i jednako naprežete zahvaćeni lakat. 

Ako se ne liječi, može dovesti do:

 • jačeg oštećenja tetiva,
 • kronične boli,
 • ograničenosti opsega pokreta,
 • trajne kontrakture zahvaćenog lakta.

Prevencija golferskog lakta

Osobama koje konstantno koriste ruke i zglobove, ali i onima koji se bave sportom preporučujemo da preveniraju od golferskog lakta tako da redovito jačaju i istežu ruke. Prije svake fizičke aktivnosti ruku se dobro istegnite (vježbe istezanja prije aktivnosti), a ako se bavite sportom pripazite na kvalitetu izvođenja vježbi. 

Potrebna je korekcija tehnike izvođenja pojedinih pokreta tijekom svakodnevnih aktivnosti i posla te izbjegavanje pokreta koji dovode do pojave boli.

Također, veliku ulogu ima i kvalitetan odmor između aktivnosti, posebice onih koji zahtijevaju rad i pokrete lakatnog zgloba te okolnih mišića.

Preporučujemo vam da pogledate videozapis koji smo postavili ovdje. Oko vježbi se posavjetujte s liječnikom, odnosno stručnjakom koji će vam pokazati kako pravilno izvoditi vježbe, ali vam i reći smijete li izvoditi ove vježbe.

Slijede još neke vježbe protiv boli golferskog lakta.

Ako ste ranije imali problema s golferskim laktom te ste problem uspjeli riješiti nekom alternativnom ili medicinskom metodom, svakako nam ostavite svoje iskustvo u komentaru. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.33 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: golferski lakat, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu