Shakshuka: Brzo, lagano i može za bilo koji obrok! Imamo tri recepta, a svaki je gotov za 20-ak minuta

Shakshuka

Porijeklom iz sjeverozapadne Afrike, shakshuka je ukusno jelo koje možete pripremiti za pola sata. Sastoji se od umaka od rajčice i jaja koja se blanširaju u umaku. Najčešće se jede za doručak ili kao bilo koji drugi glavni obrok.

Jedina “kvaka” kod pripreme shakshuke je vrijeme kuhanja, tj. blanširanja jaja u umaku od rajčice. Naime, cilj je da bjelanjak bude skroz kuhan, a da žumanjak ostane mekše kuhan.

Ako niste obožavatelj meko kuhanog žumanjka, možete ostaviti jaja duže u tavi kako bi se žumanjak skuhao.

U nastavku vam donosimo recept za klasičnu shakshuku, ali i par varijacija.

Shakshuka - recept
FOTO: Shutterstock

Shakshuka – recept

Shakshuka se priprema na način da se prvo napravi umak od rajčice, a potom se jaja blanširaju u tom umaku. Ovaj recept idealan je za dvije porcije shakshuke, a jelo je spremno za 25 minuta.

Sastojci:

  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • pola žutog luka
  • 1 crvena paprika
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 limenka sjeckanih ili cijelih rajčica
  • 1 čajna žličica paprike u prahu
  • pola čajne žličice kumina u prahu
  • sol i papar po želji
  • 4 jaja
  • svježi peršin.

Opcionalni sastojci koje možete dodati su svježa čili papričica, čili u prahu ili kajenski papar, kako biste dali ljutinu ovom jelu. Ako dodajete svježu čili papriku, ispržite je zajedno s crvenom paprikom.

Iako nije tradicionalno, još jedan opcionalni sastojak je mrkva. Osobno je volim dodati naribanu da se pirja uz papriku. Ako vam je umak od rajčice prekiseo, možete dodati i jednu čajnu žličicu šećera dok se kuha.

Priprema

  1. U srednje velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje.
  2. Nasjeckajte luk i papriku na kockice pa ih ubacite u tavu i pirjajte pet minuta ili dok luk ne postane proziran.
  3. U tavu dodajte usitnjeni češnjak, papriku, sol i papar te sve skupa pirjajte još minutu.
  4. Dodajte rajčice u limenci i sve skupa kuhajte 10 – 15 minuta ili dok se umak ne zgusne. Ako koristite limenku cijelih rajčica, usitnite ih u tavi pomoću kuhače. Kušajte umak i dodajte šećer ili još soli i papra ako je potrebno.
  5. Kuhačom napravite četiri male udubine u umaku i dodajte jaja, jedno po udubini.
  6. Pokrijte tavu poklopcem i pustite da sve kuha na laganoj vatri 5 – 8 minuta.
  7. Shakshuka je gotova kada se bjelanjci skuhaju, a žumanjci su meko kuhani (ili ovisno o preferenciji, kada su i žumanjci kuhani). Imajte na umu da se jaja nastavljaju lagano kuhati u toplom umaku od rajčice i kada isključite vatru.
  8. Posipajte svježi peršin na vrh i poslužite s kruhom. Uživajte!
Shakshuka feta
FOTO. Shutterstock

Ako želite dodatno ukrasiti shakshuku, a konzumirate mliječne proizvode, na vrh možete dodati usitnjeni feta sir (shakshuka feta sir). Shakshuku također možete poslužiti s kriškama avokada na vrhu.

YouTube shakshuka

Na poveznici možete pogledati video pripreme shakshuke.

Zelena shakshuka – recept

Ako vam ne odgovara kiselkasti umak od rajčica, postoje različite varijacije na ovaj recept koje kao podlogu imaju zeleno povrće.

Ovaj recept sadrži prokulice, tikvicu i špinat, ali možete koristiti i druge sastojke. Drugo povrće koje možete koristiti za pripremu zelene shakshuke su blitva, poriluk i kelj.

Sastojci:

Priprema

  1. U srednje velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje.
  2. Nasjeckajte luk, ubacite ga u tavu i pržite pet minuta ili dok luk ne postane proziran.
  3. U tavu dodajte usitnjeni češnjak i pržite još minutu.
  4. Dodajte prokulice i pržite još 4 – 5 minuta uz miješanje.
  5. Kada prokulice omekšaju, u tavu dodajte tikvicu i začine i sve skupa pržite još jednu minutu.
  6. Svemu dodajte špinat i pržite dok ne uvene, a zatim smanjite vatru.
  7. Kuhačom napravite četiri male udubine u umaku i dodajte jaja, jedno po udubini.
  8. Pokrijte tavu poklopcem i pustite da sve kuha na laganoj vatri 5 – 8 minuta.
  9. Shakshuka je gotova kada se bjelanjci skuhaju, a žumanjci su meko kuhani (ili ovisno o preferenciji, kada su i žumanjci kuhani)
  10. Posipajte svježi peršin na vrh i poslužite s kruhom ili kriškama avokada. Uživajte!
Zelena shakshuka
FOTO: Shutterstock

Veganska shakshuka

Ako ne konzumirate jaja, svejedno možete napraviti varijaciju shakshuke. Prema ranije navedenim receptima napravite umak od rajčice (ili zelenu podlogu) te umjesto jaja dodajte kuhani slanutak ili tofu.

U nastavku vam donosimo recept za “tofu jaja” koja možete upotrijebiti u shakshuki umjesto jaja. Sol kala namak je izrazito važan sastojak u ovom receptu jer okusom podsjeća na jaja.

Sastojci:

  • 1 blok čvrstog tofua
  • 1/4 čajne žličice papra
  • pola čajne žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 čajne žličice luka u prahu
  • pola čajne žličice soli
  • 3 jušne žlice nutritivnog kvasca
  • 3/4 šalice biljnog mlijeka
  • pola čajne žličice soli kala namak.
Veganska shakshuka
FOTO: Shutterstock

Priprema

  1. Sve sastojke potrebno je izblendati.
  2. U umaku od rajčice napravite 4 – 6 udubina i u svaku udubinu dodajte malo smjese za “tofu jaje”.
  3. Kuhajte sve poklopljeno pet minuta, a zatim otklopljeno 5 – 8 minuta.
  4. Pustite pet minuta da se ohladi, a onda servirajte. Uživajte!
Umjesto pripreme “tofu jaja” možete koristiti i svileni tofu. Svileni tofu ne može zamijeniti jaje okusom, ali može svojom mekanom konzistencijom.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Bryan, L. (2023). Green Shakshuka. Downshiftology.
  2. López-Alt, J. K. (2023). Shakshuka (North African–Style Poached Eggs in Spicy Tomato Sauce) Recipe. Serious Eats.
  3. Hylton, J. (2022). Vegan Shakshuka Recipe. Jessica in the Kitchen.
  4. Jakob, B. (2017). How Shakshuka, Israel’s Famous Breakfast Dish, Took the World By Storm. Culture Trip

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu