Žuti kolač s pudingom koji oduševljava laganom teksturom
- Budite prvi i komentirajte!
- 3 min čitanja
Ovaj me kolač jako razveselio, a reći ću vam i zašto. Prvo, nisam imala jako visoka očekivanja od puding kreme u koju se umiješa biljni margarin. Proučavala sam malo standardne slastičarske kreme i ta puding krema se navodi među njima, ali osobno baš i ne volim osjetiti okus margarina u kremi, pa sam automatski količinu margarina koju se predlaže za dva paketića pudinga prepolovila za malo više od pola.
Mogu vam reći – “wow(!)” – dobila sam, uz dodatak malo bijele veganske čokolade, jako finu i iznenađujuće laganu kremu! Margarin se uopće ne osjeti, a nemate ni dojam da jedete puding.
Biskvit sam htjela malo obogatiti i ta mala količina kukuruznog brašna dala je taman onaj neki zaokruženi okus. Ne osjeti se puno, da ne bi bilo preteško za laganu kremu, ali taman da osjetite da jedete malo bogatiji biskvit.
Što se samog voća tiče, tu imate slobodne ruke. Meni se nekako vizualno nametnuo polka dot kolač – sve na točkice – i zamisao je bila koristiti borovnice i peruanske jagode koje su onako lijepo narančaste loptice.
Nisam ih pronašla, ali sam se dosjetila mjerica koje imam. Američkim mjericama u obliku žličica izdubila sam mango i dobila male slatke žute polutkice. 🙂 Svakako se oko voća vodite nekim svojim željama.
Sastojci su dostatni za kalup 24 x 30 cm.
Sastojci za biskvit:
- 150 g pšeničnog glatkog brašna
- 50 g pšeničnog oštrog brašna
- 50 g kukuruznog brašna
- 80 g pirea od narančastog batata
- 130 g šećera ili rižinog/agavinog sirupa
- 10 g praška za pecivo
- 1/4 čajne žličice sode bikarbone
- 1 jušna žlica limunovog soka ili 1 čajna žličica jabučnog octa
- 100 ml veganskog jogurta
- 100 ml ulja
- 200 ml zobenog mlijeka
- 150 ml vode.
Sastojci za kremu i dekoraciju:
- 2 vrećice pudinga od vanilije (oko 80 g praška za puding sveukupno)
- 1 l biljnog mlijeka (okus po želji)
- 1 jušna žlica ekstrakta vanilije
- 50 g šećera
- 30 g rižinog ili agavinog sirupa (ili šećera)
- 100 g biljnog margarina ili veganskog maslaca
- 50 g veganske bijele čokolade.
Sastojci za preljev:
- 10 g agartina ili 24 g prozirnog preljeva za torte (pripremiti s 500 ml tekućine)
- 2 šake voća po želji (ovdje su korištene borovnice i loptice manga)
- 1 šaka ekspandiranog prosa
- 1 čajna žličica plavog maka
- po želji listići citrusne melise.
Priprema
- Biskvit pripremite tako da zasebno promiješate sve suhe sastojke, a zasebno sve mokre s pireom od batata te postepeno ulijevate mokru smjesu u suhu i dobro sve promiješate. Nastojte to učiniti u što kraćem roku jer će djelovanje sode bikarbone započeti istog trenutka kada dođe u doticaj s kiselinom (limunov sok ili jabučni ocat).
- Ulijte smjesu u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180 °C 30-ak minuta ili dok ne bude lijepo pečeno. Provjerite ubadanjem drvenog štapića.
- Kremu pripremite tako da skuhate puding u jednoj litri biljnog mlijeka uz navedeni šećer i sirup. Kad je puding kuhan, usipajte u njega naribanu bijelu čokoladu i promiješajte. Ostavite da se ohladi skoro do kraja, a kako se ne bi po površini formirala korica, utisnite na nju prozirnu foliju (da površina pudinga ne dolazi u doticaj sa zrakom).
- U posudi mikserom razradite biljni margarin ili veganski maslac i dodajte mu postepeno puding. Sve dobro izradite mikserom da dobijete kremu. Ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi.
- Na ohlađeni biskvit raspodijelite isto tako ohlađenu kremu, dekorirajte voćem po vašem izboru te prelijte prozirnim preljevom za tortu ili agartinom.
- Vratite kolač u hladnjak i režite tek kad se dobro ohladi. Naime, topli preljev će malo ugrijati kremu pa joj je, bez obzira što je prije toga bila hladna, potrebno opet neko vrijeme u hladnjaku da se jače stegne i da možete kolač lijepo rezati na vama drage oblike.
Napomene
- U biskvitu, želite li da on ima jače izraženi voćni okus, vodu zamijenite voćnim sokom, npr. ocijeđene naranče.
- Kolač ne morate ukrasiti voćem, možete ga ostaviti i samo s kremom, ako vam je tako draže. Onda preskočite i prozirni preljev i eventualno površinu dekorirajte biljnim šlagom ili čokoladom, ako volite vanilija-čokolada kombinacije.
- Agartin je biljna tvar za želiranje koja se koristi kao želatina, ali nema sastojke životinjskog porijekla. Bez mirisa je i okusa, a priprema se jako jednostavno i dobro ju je ostaviti da se par minuta ohladi prije samog ulijevanja. Ne zgušnjava se onako brzo kao želatina pa imate vremena za manevriranje. Lako se nalazi u svim većim supermarketima, a po želji, umjesto s vodom, možete je napraviti s nekim voćnim sokom.
- Ako vam ne smeta osjetiti listić pod zubima, uz ovaj kolač odlično pašu svježa melisa ili matičnjak. Medeno-limunasti miris savršeno zaokruži okus biskvita, kreme i voća.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Poslušajte Momčila Otaševića i stručnjake te besplatno izmjerite PSA
- Nova Studio
- 1 min čitanja