Veganski cheesecake bez pečenja: Tako kremast i fin! Evo recepta koji će svi voljeti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Cheesecake kolač spada u one kolače koji su jako dobro prihvaćeni od široke publike pa ne čudi da je to rado viđen kolač i na veganskim stolovima.
Baš kao i mnoge druge popularne kolače, i njega ćete pronaći u mnogim veganiziranim verzijama. Za kremastu bijelu “sirnu” kremu najčešće se koriste namočeni sirovi indijski oraščići, kremasti ili silken tofu, punomasno mlijeko od kokosa, škrob od tapioke, biljni šlag, ali i sirni namazi kojih sada na tržištu već ima dovoljno, a neki od njih su izrazito istovjetni okusom onima mliječnog sastava.
Jako sam ponosna i sretna što vam mogu ponuditi svoj recept za izradu ovog kolača.
Maline i bademi daju poseban “šmek”
Budete li koristili sastojke koje predlažem i slijedili jednostavne upute za izradu, dobit ćete jako ukusan i kremast “cheesecake“, koji onda, ovisno o vašoj želji, možete, a i ne morate, dodatno obogatiti nekim preljevom po vašoj želji ili voćem. Ja sam se ovaj put odlučila za maline.
Malina (lat. Rubus idaeus) je vrsta biljke koja pripada istoj botaničkoj obitelji kao ruža i kupina. Sadrži više vitamina C nego naranča, visok udio vlakana, malo kalorija i daje vam dobru dozu folne kiseline. Usto, maline su bogate kalijem, vitaminom A i kalcijem.
Tako sićušna bobica koja krije mnoge dobrobiti za nas u prehrani se našla još za vremena prapovijesti, a porijeklo se vezuje uz Škotsku. Počela se uzgajati u Engleskoj i Francuskoj oko 1.600 godine.
Zanimljiva informacija govori o tome da su se u kasnim 50-ima maline iz Škotske u London prevozile parnim vozom poznatim kao Raspberry Special. Postoji više od 200 vrsta malina koje dolaze u svakakvim bojama, poput ružičaste, zlatne, crne, a za konzumaciju se koriste i listovi koji se pripremaju u obliku čaja.
Prije samog recepta za “cheesecake” napomenut ću i da sam za koru kolača odlučila kombinirati digestive keksiće bez šećera koje sam kombinirala s malo veganske bijele čokolade i puno mljevenih badema.
Bademi su jestivo sjeme vrste Prunus dulcis, češće nazivane bademovo drvo. Visoko su hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, a porijeklom su s Bliskog Istoka, dok je SAD najveći svjetski proizvođač. Koriste se i za proizvodnju bademovog mlijeka, ulja, maslaca, brašna ili paste – poznate i kao marcipan.
Njihov impresivan profil hranjivih sastojaka u 28 g ili jednoj šaci sadrži 161 kcal, 2,5 g probavljivih ugljikohidrata te:
- vlakana – 3,5 g
- proteina – 6 g
- masnoća – 14 g (od čega 9 g mononezasićenih)
- vitamina E – 37 % RDI
- mangana – 32 % RDI
- magnezija – 20 % RDI.
Sadrže i pristojnu količinu bakra, vitamina B2 (riboflavin) i fosfora.
Važno je napomenuti da vaše tijelo ne apsorbira 10 – 15 % svojih kalorija jer je dio masti nepristupačan probavnim enzimima.
Veganski cheesecake – recept
Sastojci za veganski cheesecake dostatni su za okrugli kalup promjera 16 cm.
Sastojci za koru:
- 250 g digestive keksa
- 150 g oljuštenih badema
- 30 g bijele veganske čokolade.
Sastojci za kremu:
- 150 g sirovih indijskih oraščića
- 255 g veganskog sirnog namaza
- 200 ml veganskog biljnog šlaga
- 2 jušne žlice sirupa od agave ili nekog drugog zaslađivača po želji
- sok 2 limete.
Dodatni sastojci za verziju s malinama:
- 250 g malina
- 70 g bijele veganske čokolade za dekoraciju
- listići mente.
Priprema
- Večer prije potopite sirove indijske oraščiće u vodu da nabubre i omekšaju.
- Kekse izmrvite, bademe kratko tostirajte na tavi i po želji oljuštite, a čokoladu otopite na pari. Sve zajedno u blenderu sjedinite u kompaktnu masu kojom ćete popuniti dno kalupa ravnomjerno rasporedivši do rubova.
- Natopljene indijske oraščiće ocijedite te zajedno s veganskim sirnim namazom, sokom iscijeđene limete i zaslađivačem po želji dobro izblendajte dok ne dobijete glatku kremastu masu.
- Vegansko biljno vrhnje istucite u šlag te u njega dodajte prethodno dobivenu kremu.
- Izlijte u kalup na prethodno pripravljenu koru te ostavite do 60-ak minuta u zamrzivaču da se stisne. Dobili ste odličan “cheesecake” koji prije serviranja samo kratko ostavite na sobnoj temperaturi da se lakše reže i servira.
- Želite li kolač oplemeniti voćem, kao u mojem slučaju malinama, izrada je samo malo drugačija. Sve pripremite kao u prethodnim uputama, a na podlogu ulijte trećinu kreme, dok drugu trećinu dobivene kreme pomiješajte sa 125 g malina. Sve izblendajte da dobijete kremu od malina koju onda stavite u promjerom manji kalup od onog u kojem pripremate kolač. Zadnju trećinu kreme spremite u hladnjak, a kolač i kremu od malina u zamrzivač na sat vremena. Kad se krema na kolaču i u malom kalupu dovoljno stisnula i stvrdnula, izvadite kremu od malina iz kalupa i stavite na sredinu u kalup s kolačem i bijelom kremom. Preko toga prelijte ostatak bijele kreme iz hladnjaka te sve zajedno vratite u zamrzivač još 30 minuta. Možete taj korak preskočiti i jednostavno taj dio kreme od malina samo uliti na prvu trećinu bijele kreme i preko nje ostatak te ćete tako dobiti tri jednaka sloja kreme – bijeli, roza, bijeli. Htjela sam da kolač bude malo zanimljiviji teksturom i zato sam se odlučila malo zakomplicirati samu izradu.
- Kolač ukrasite svježim malinama, a rubove možete oblijepiti komadićima bijele veganske čokolade i listićima mente.
- Kako biste dobili tanke šiljaste ukrase od bijele čokolade, morate je prethodno otopiti na pari i zatim u tankom sloju namazati na papir za pečenje u pravokutnom obliku. Zatim taj papir zarolajte u tanku rolu, učvrstite da se ne odmota i stavite u zamrzivač na 20-ak minuta. Izvadite, odrolajte i tanak sloj čokolade će popucati u obliku tankih šiljastih listića.
U slast!
Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i ostale moje recepte.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja