Kuće za odmor u šumi: “Pobjegnite” od tehnologije, stresa i zagađenog zraka! Ovih 6 vikendica resetirat će vaš um i tijelo

Kuće za odmor u šumi

Prilikom odabira destinacije za odmor mnogi se odlučuju za boravak u hotelu ili apartmanu. Međutim, postoji nekoliko razloga zašto kuća u šumi za odmor može biti bolja opcija za vaš sljedeći bijeg od svakodnevnih obaveza.

Kuće za odmor u šumi idealne su kada na svojem godišnjem odmoru ipak želite slušati pjev ptica i šum slapova ili rijeke umjesto truba automobila i ostale gradske buke. No, to nije jedina prednost boravka u šumi.

Odmor u šumi
FOTO: Shutterstock

Zašto odabrati kuće za odmor u šumi?

U nastavku saznajte prednosti godišnjeg odmora na svježem šumskom zraku.

Kratki bijeg od tehnologije

Naši su životi prilično složeni. Imamo poslove, obiteljske obveze, bolesti i mnoge druge odgovornosti.

Također se neprestano koristimo tehnologijom, što nam dodatno komplicira život. Sposobnost da nazovete, pošaljete poruku, e-poštu ili imate videopoziv s bilo kim u trenutku može stvoriti nepotreban stres, osobito ako vas netko neprestano pokušava kontaktirati kada ste prezauzeti ili jednostavno ne želite razgovarati s njime.

Odmor u šumi omogućuje povratak jednostavnosti. Više nismo zatrpani obavezama, a usluga mobitela možda neće biti dostupna u šumi, čak i ako odsjedate u luksuznoj kolibi.

Ublažavanje stresa

Ekstremni stres gotovo je neizostavan dio života većine zaposlenih ljudi. Proizlazi iz različitih uzroka, ali bez obzira na izvor, stres može biti ozbiljno iscrpljujuć ako ga ne pokušavamo ublažiti.

Ako ste pod stresom, provođenje vremena u prirodi jedno je od najboljih rješenja za poboljšanje mentalnog zdravlja. Svaki odmor je dobar za vaše mentalno zdravlje, a ako je na otvorenom, sigurno ćete osjetiti dodatne prednosti.

Odmaranje tijekom odmora u šumi sa svježim, nezagađenim zrakom može vam doslovno razbistriti glavu
FOTO: Shutterstock

Bolje fizičko zdravlje

Udisanje zagađenog gradskog zraka može izazvati respiratorne probleme kao što su astma i alergije. Također, ograničava količinu kisika koja dolazi do vašeg mozga, pa utječe i na način na koji razmišljate.

Drveće ima moćnu sposobnost pretvaranja zagađenog zraka u svježi, čisti kisik.

Odmaranje tijekom odmora u šumi sa svježim, nezagađenim zrakom može vam doslovno razbistriti glavu. Kisik će konstantno teći u vaš mozak i možda ćete uživati u kreativnijem razmišljanju, kao i u oslobađanju od stresa.

Usto, odmor u šumi savršen je ako trebate tjelovježbu, ali ne želite plaćati članarinu u teretani. Potpuno je prirodno otići na planinarenje ili istraživati šumu pješice. Bit ćete toliko usredotočeni na veličanstven krajolik da ćete gotovo nesvjesno vježbati.

Kuće za odmor u šumi – šest vikendica

Evo nekoliko kuća za odmor u šumi koje se kriju u prirodi Hrvatske.

Kuća za odmor Šumska oaza
FOTO: Kuća za odmor “Šumska oaza”

Kuća za odmor “Šumska oaza”

Ako tražite drvene kuće za odmor, Gorski kotar je mjesto koje definitivno trebate istražiti. Samo pet minuta vožnje od autoceste Rijeka-Zagreb, u malom selu Hlevci nalazi se predivna kuća za odmor pod imenom Šumska oaza. Kuća za pet osoba okružena je prirodnim zelenilom i livadama, a stvorena je za maksimalnu privatnost i ugodan boravak u prirodi. Ako volite roštiljati, uz kuću se nalazi sjenica od stare cigle s kaminom, a ako volite aktivan odmor, u blizini se nalaze planinarske i biciklističke rute te brojni drugi sadržaji.

Kuća za odmor Roza
FOTO: Kuća za odmor “Roza”

Kuća za odmor “Roza”

Ako volite prekrasan drveni interijer, ova kuća za odmor u šumi u Gorskom kotaru idealno je mjesto za vas. Uz to što je gotovo sav namještaj izrađen prema nacrtu stolara, a većina detalja ručno izrađena, ova kuća pruža vam prekrasan pogled na udaljene šumske krajolike i slovenske Alpe.

Kućice na drvetu Treehouse Lika
FOTO: Sanjam Liku Treehousecroatia

Kućice na drvetu “Treehouse Lika”

Dvije kućice smještene u krošnjama stabala u Drenovcu Radučkom u Lici neopisiv su pogled. Iako su moderno i jednostavno uređene (uz struju, vodu, internet, kamin i sl.), okruženi ste potpunom šumskom prirodom i prekrasnim pogledima s visine.

Koliba Šume pjevaju
FOTO: Koliba “Šume pjevaju”

Koliba “Šume pjevaju”

Iako ćete se u ovoj kući za odmor pošteno odmoriti, ipak ćete trebati usvojiti i neke vještine na koje možda niste navikli – poput loženja vatre, pažljivog i odgovornog trošenja vode iz spremnika i štednje struje. Ako volite takav tip odmora i želite se malo udaljiti od tehnologije, ova lička kuća u Mrkopolju idealna je oaza mira koja će imati neopisiv utjecaj na vaše mentalno zdravlje.

Bistrica Cottage
FOTO: Bistrica Cottage

Bistrica Cottage

Opuštajući zvukovi slapa, pucketanje vatre u kaminu i uživanje u pogledu na rijeku Bistricu sve je što vam treba za opuštanje uma u kući “Bistrica Cottage“. Iako je potpuno i moderno opremljena, ova je kuća u potpunosti izolirana u šumi i odlična je za resetiranje uma. Možete uživati na terasi, livadi, sjenici i pečenjari i potpuno se prepustiti prirodi. Ova se kuća nalazi u zaseoku Perići kod Gornjih Dubrava, na pola puta između Zagreba i Rijeke.

Šum slapa - Gornje Stative
FOTO: Turistička zajednica grada Karlovca

Šum slapa – Gornje Stative

Nedaleko od prethodne kuće, u blizini Karlovca uz rijeku Dobru u mjestu Gornje Stative nalazi se kuća za odmor “Šuma slapa“. Renovirana rustikalno-moderna kućica udaljit će vas od svih gradskih buka, a svoj duševni mir možete pronaći na natkrivenoj terasi slušajući slapove.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

1 / 5   1

Foto: Kuća za odmor Šumska oaza/Bistrica Cottage/Sanjam Liku Treehousecroatia

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu