Ekološki turizam: Rastući oblik turizma koji može biti i štetan ako se ne poštuju standardi! Evo o kakvoj je praksi riječ i koje su to destinacije

Ekološki turizam

Ekološki turizam ili ekoturizam je oblik turizma koji uključuje savjesno putovanje u prirodna područja. Radi se o izrazito brzo rastućem sektoru turističke djelatnosti koji u cilju ima edukaciju turista uz istovremeno očuvanje prirode i lokalnih zajednica.

Ova praksa može imati brojne ekološke, ekonomske i socijalno-kulturne prednosti, ali može biti i štetna kada se ne poštuju standardi prakse.
Ekoturizam - definicija
FOTO: Shutterstock

Ekoturizam – definicija i praksa

Ekološki održivi turizam je pojam koji se koristi za oblik putovanja prilikom kojeg se uzima u obzir okoliš, tj. očuvanje prirode, kao i zajednice lokalnih ljudi. U suštini se radi o pozivanju turista i turističke industrije na usvajanje ekološki prihvatljivijih praksi, zaštitu prirodne i kulturne baštine te podupiranje lokalnih zajednica.

Neke prakse ekološkog turizma uključuju:

 • upotrebu održivog prijevoza (primjerice vlak umjesto aviona)
 • kupovinu lokalnih proizvoda
 • poštivanje lokalnih tradicija
 • štedljivu upotrebu vode i energije
 • izbjegavanje zagađivanja okoliša
 • podržavanje tvrtki koje se baziraju na održivim praksama
 • preskakanje hotelskih usluga čišćenja sobe.

Prakticiranje ekološkog turizma uključuje i izbjegavanje aktivnosti koje uključuju iskorištavanje i loš odnos prema životinjama. To uključuje npr. fotografiranje i maženje sediranih životinja, jahanje slonova i deva, ali i kupovinu proizvoda od tih životinja (kao što su proizvodi od slonovače). Podržavanje takvih aktivnosti potiče daljnje loše postupanje prema životinjama i ne doprinosi očuvanju prirode.

Ekoturizam uključuje sve one održive radnje koje primjenjujete i kada niste na putovanju, kao što su recikliranje, smanjenje bacanja hrane i upotrebe jednokratne plastike. Može uključivati i odlazak u ekološki prihvatljivi hotel ili aranžman koji uključuje organizirane odlaske u prirodu s noćenjem, ali važno je dobro se informirati o takvim projektima i znati u što se upuštate.

Ekološki održivi turizam
FOTO: Shutterstock

Ekoturizam – prednosti

Ekoturizmom se nastoji doprinijeti ekološkoj održivosti, istovremeno pridonoseći ekonomskoj, društvenoj i kulturnoj dobrobiti zajednica koje žive u blizini. Neke od ekoloških, ekonomskih i socijalno-kulturnih prednosti koje ekoturizam može imati su:

 • poticanje na zaštitu prirodnog okoliša
 • osiguravanje sredstava za upravljanje i proširenje zaštićenih područja
 • povećanje prihoda i stvaranje radnih mjesta u lokalnim područjima
 • poticanje stabilnosti i dobrobiti lokalnih zajednica.

Iako je cilj ekoturizma očuvanje prirode i lokalnih zajednica, to nije uvijek tako. Ekoturizam ima i negativnu stranu, pogotovo onda kada ekoturistički projekti ne zadovoljavaju standarde ove prakse. Kada ne ispunjavaju standarde, ovakvi projekti mogu biti čak i štetni za okoliš i gospodarstvo određenog područja.

Primjerice, mnogi podvodni hoteli reklamiraju se kao ekoturizam, a u principu se radi o obliku greenwashinga, tj. manipuliranja i predstavljanja projekta kao ekološki održivog, bez da se zapravo poštuju principi ekoturizma.

Odlazak na takvo mjesto ne predstavlja nužno oblik odgovornog turizma s malim utjecajem na prirodu, već samo sadrži “prirodni” element.

Iz tog razloga važno je dobro se informirati prije putovanja i u svakom slučaju primjenjivati održivo ponašanje u svakodnevnom životu, pa tako i prilikom putovanja. Postojeće certifikate za ekoturizam možete vidjeti na poveznici.

Ekoturizam - destinacije
FOTO: Shutterstock

Ekoturizam – destinacije

Ekoturističke destinacije najčešće uključuju neko (zaštićeno) prirodno područje. Među popularnim destinacijama su Novi Zeland, Kostarika, otočje Galapagos, Jamajka i Peru.

Ipak, ekoturističke destinacije ne moraju biti daleka i egzotična mjesta, pa tako ekološki turizam u Hrvatskoj također dobiva na popularnosti. Destinacije popularne za prakticiranje ovog oblika turizma u Hrvatskoj su npr. Gorski Kotar i Lika, Velebit, Plitvička jezera i Risnjak.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Weaver, D. B. i Lawton, L. J. (2007). Twenty years on: The state of contemporary ecotourism research. Tourism management. 28(5): 1168–1179.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu