“Život krade, more vrati”: Iskoristite njegovu ljekovitost! Evo kako ostvariti puni potencijal detoksikacije na moru

Detoksikacija na moru

Da more ispire sve tegobe propovijedao je grčki filozof Platon, a da vraća zdravlje čovjeku tvrdio je grčki pjesnik Euripid. Ljeti se gotovo svatko nađe na nekom lijepom mjestu uz more. Za vrijeme boravka na moru osjećamo se zdravije, veselije, ispunjenije itd. Povećano blagostanje duha i tijela nije samo rezultat odmora od svakodnevnog posla, aktivnosti i briga, već tajna leži u ljekovitim svojstvima morske vode, zraka, borova i dr.

Ljekovita svojstva morske vode
FOTO: Shutterstock

Ljekovita svojstva morske vode

Još od davnina razni grčki i rimski liječnici otkrivaju ljekovita svojstva morske vode. Primijetili su da morska voda odlično djeluje na liječenje kožnih bolesti i bubrega te povoljno utječe na liječenje cijelog organizma.

Morska voda ima identičnu pH vrijednost kao zdrava ljudska krv te sadrži minerale i elemente u točnim omjerima koji su potrebni ljudskom organizmu. Između ostalog, u moru se u tragovima nalaze i rijetki elementi koji su našem tijelu potrebni, ali ih svakodnevnom prehranom ne unosimo u organizam.

Dnevno ronjenje je dobar način da naše tijelo dobije “slanu” detoksikacijsku hidroterapiju.

Za vrijeme kupanja i ronjenja prirodno je da će nam dio vode ući u nos. To je odlična metoda da isperemo cijeli dišni sustav od raznih bakterija, sluzi i nečistoća koje su se tijekom godine nakupile.

Druga korist od kupanja u otvorenim morskim vodama je da more ima veliko elektromagnetsko energetsko polje, prirodno puni i uravnotežuje ljudski energetski sustav. To značajno pridonosi procesu obnove te ubrzava čišćenje cijelog ljudskog organizma. Osim toga, u morskoj vodi nalazi se i magnezij, koji povoljno utječe na otpuštanje stresa. Naposljetku, valovi i struje u moru pažljivo masiraju cijelo tijelo i besplatno uklanjaju celulit.

Elementi u tragovima iz mora
FOTO: Shutterstock

Elementi u tragovima iz mora

Otac medicine Hipokrit među prvima je proučavao ljekoviti učinak mora i morskih krajeva na svojem zavičajnom otoku Kos, na arhipelagu Dodecanesos u Egejskom moru. Legenda kaže da je do te spoznaje došao promatrajući blagotvoran učinak mora na oštećene ruke ribara. Shvatio je da morska voda smanjuje rizik od infekcije i obnavlja stanice te potiče izmjenu minerala i toksina između krvi i vode.

Francuski znanstvenik René Quinton posvetio je život proučavanju morske vode, a 1906. godine je objavio knjigu Morska voda, organski medij, u kojoj govori o kemijskoj sličnosti krvne plazme i morske vode. Quintonov kolega Claude Bernard otkrio je da je tijelo sastavljeno od 70 % vode, a zajednički su proučavali sastav krvi, međustanične tekućine i limfe.

Quinton je 1897. došao do zaključka da je ljudski organizam analogan morskoj vodi jer ima jednak sastav minerala. Uostalom, u morskoj vodi su sadržani gotovo svi elementi iz prirode kao što su natrij, magnezij, kalcij, kalij, silicij, pa čak i srebro i zlato, a u jednoj litri morske vode nalazi se prosječno 35 g raznih otopljenih soli.

Jedan od najvažnijih elemenata u tragovima iz mora je jod jer je ljudskom organizmu neophodan za proizvodnju dvaju važnih hormona štitnjače koje liječnici u šali često nazivaju “bič organizma”. Ti hormoni su bitni jer upravljaju potrošnjom energije u tijelu. Nedostatak joda može brzo dovesti do kroničnog umora, ali i do povećane sklonosti infekcijama, mišićne slabosti, povećanog osjećaja hladnoće, usporenih refleksa, pa sve do stvaranja guše.

Zaboravite na japanke i sandale, hodajte bosi i budite zdravi
FOTO: Shutterstock

Zaboravite na japanke i sandale, hodajte bosi i budite zdravi

Jeste li znali da na našim stopalima, kao i na dlanovima, postoje točke koje su povezane s našim vitalnim organima? Stimuliranjem tih točaka masiramo unutarnje organe i poboljšavamo protok vitalne energije kroz njih te bivamo zdraviji i vitalniji. Sustav primjenjivanja pritiska na određene dijelove tijela u svrhu iscjeljivanja od bolesti i održavanja optimalne ravnoteže svih tjelesnih sustava naziva se akupresura.

S istom svrhom od koje polazi akupresura – klasičnog tretmana masaže stopala metodom pritiska – jednostavno se prošećite bosi po plaži i učinit ćete dobro za vlastito zdravlje.

Boravak na suncu je jedan od razloga osjećaja zadovoljstva tijekom boravka na moru
FOTO: Shutterstock

Boravak na suncu je jedan od razloga osjećaja zadovoljstva tijekom boravka na moru

Zbog životnih navika većina ljudi zaista (pre)malo vremena boravi na otvorenom, izlažući se suncu. Upravo iz tog razloga velik broj populacije pati od nedostatka vitamina D, hormona serotonina i melatonina. Serotonin i melatonin su izuzetno važni hormoni za psihičko i fizičko zdravlje svake osobe. Serotonin je poznat kao “hormon sreće” i izlučuje se samo kada boravimo na sunčevoj svjetlosti.

To je hormon koji je odgovoran za sreću, osjećaj zadovoljstva. Kada padne noć, kreće izlučivanje melatonina – “hormona mladolikosti”. No, morate biti svjesni da ukoliko nema serotonina, neće se izlučivati ni melatonin. Manjak ova dva hormona uzrokuje depresiju, preranu starost, pojavu bora i nesanicu.

Budući da se tijekom boravka na moru izlažete suncu, serotonin i melatonin se izlučuju i bude u vama osjećaj sreće, zadovoljstva i mladolikosti. Ipak, budite umjereni jer pretjerano izlaganje suncu može uzrokovati i negativne posljedice. 

Pročitajte članak “Kako se pravilno sunčati? Uz ove savjete imat ćete preplanuli ten bez da naštetite koži“.

Prakticirajte vježbe disanja na morskom zraku
FOTO: Shutterstock

Prakticirajte vježbe disanja na morskom zraku

Izreka “lakše se diše” može se povezati s boravkom na moru. Zaista, kada dođemo na more, imamo osjećaj svježine, kao da smo “prodisali”, pogotovo ako dolazite iz velikog grada gdje je zrak jako zagađen. Morski zrak je najbolji čistač dišnog sustava te je jako ljekovit za naš endokrini sustav jer ga čisti i potiče na ispravan rad. Kako biste u najvećoj mjeri iskoristili dobrobiti zraka na vaš organizam, vrlo je važno naučiti ispravno disati.

Izvođenje vježbi disanja u prirodi, ispod drveta ili uz vodu osobito blagotvorno djeluje na našu vitalnost i energiju. Zrak je na ovim mjestima posebno nabijen tzv. negativnim ionima koji na ljudski organizam imaju pozitivne učinke.

Disanje punim plućima u prirodnom okružju djeluje i na oslobađanje hormona sreće te u nama budi zaspali urođeni osjećaj povezanosti s prirodom. Tehnike disanja mogu revitalizirati i pomladiti duh i tijelo.
Tehnika dubokog trbušnog disanja
FOTO: Shutterstock

Tehnika dubokog trbušnog disanja

Izvodi se u uspravnom sjedećem položaju, a kralježnica, vrat i glava su uspravni. Ruke izravnamo i polegnemo ih na koljena u dhyana mudri (kažiprst i palac su spojeni, ostali prsti su ravni i ispruženi). Dišemo duboko. Kada udišemo, trbuh ide van i osjećamo kako se puni kisikom, a kad izdišemo, trbuh ide unutra. Udišemo i izdišemo što više zraka, tako da se pluća napune što većom količinom kisika.

Za vrijeme izvođenja možemo vizualizirati kako pozitivna energija ulazi u tijelo, a negativna energija i bolesti idu van. Izvodi se pet minuta. Ovakvo disanje blago masira unutarnje organe, potiče probavu, regulira rad bubrega, opušta nas i snižava krvni tlak. Udisanjem što veće količine zraka tijekom nekoliko minuta izvođenja ove vježbe tijelo opskrbljujemo većom količinom dragocjenog kisika, a time i većom količinom energije.

Pročitajte članak “Tehnike disanja: Za smirenje, snižavanje tlaka, bolji san i jaka pluća! Ove jednostavne vježbe disanja možete prakticirati bilo kada“.

Meditacija - ključ za savršeni godišnji odmor
FOTO: Shutterstock

Meditacija – ključ za savršen godišnji odmor

Većina od nas se nakon godišnjeg odmora i dalje osjeća umorno. Unatoč svim ljekovitim svojstvima morske vode i zraka jednostavno ne uspijemo u potpunosti napuniti svoje baterije. Razlog tome je duboko ukorijenjeni stres koji tijekom života samo nakupljamo, a nemamo metodu kako da ga u potpunosti otpustimo. Jedna od odličnih i brzih metoda je meditacija. 

Znanstveno je dokazano kako se meditacijom smanjuje količina kortizola (glavnog hormona stresa), opuštaju se mišići, povećava se koherencija mozga, normaliziraju krvni tlak i otkucaji srca, harmonizira se živčani sustav, ubrzava se oporavak od bolesti itd. Pomoću meditacije dolazi i do smanjenja depresije, straha, napetosti, anksioznosti i trauma te se povećavaju elan, sreća i mentalni potencijal.

Pročitajte i članak “Meditacija za početnike: Što znači meditacija za zdravlje i savjeti“.

Pročitajte i članke:

Autor teksta: Petra Šafranko

Članak objavljen:

Vodič kroz meditaciju: Upoznajte tehnike i prednosti meditacije

Saznajte više o detoksikaciji organizma u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu