Što kada ne možete zaspati kada beba spava?

Mentalno zdravlje i spavanje usko su povezani tijekom trudnoće i nakon poroda

Spavanje igra vitalnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja i mentalnog blagostanja, ali što se može učiniti tijekom značajnih životnih prijelaza koji prirodno ometaju san? Ovi poremećaji su posebno izraženi u perinatalnom razdoblju, uključujući trudnoću i postpartum.

Otprilike jedna od pet žena suočava se s izazovima mentalnog zdravlja tijekom ovog razdoblja, a tri od četiri imaju poteškoće sa spavanjem poput nesanice ili loše kvalitete sna.

Mentalno zdravlje i spavanje usko su povezani tijekom trudnoće i nakon poroda, s težim simptomima mentalnog zdravlja koji koreliraju s većim poremećajima spavanja i obrnuto.

Poremećaji spavanja i trudnoća

Istraživanja pokazuju da poremećen san tijekom drugog i trećeg tromjesečja trudnoće utrostručuje rizik od postporođajnih depresivnih simptoma, što posebno pogađa Afroamerikance.

Poremećaji spavanja nakon poroda povezani su s raznim zdravstvenim problemima za majku i dijete, uključujući povećani rizik od poremećaja mentalnog zdravlja nakon poroda.

Provjera problema sa spavanjem tijekom trudnoće ključna je jer često prođu nezapaženo zbog percipirane normalnosti. Provedba rutinskih mjera probira može pomoći u prepoznavanju trudnica kod kojih postoji rizik od komplikacija mentalnog zdravlja zbog poremećaja spavanja.

Stvaranje postporođajnog plana spavanja, kao što je dijeljenje noćnih smjena skrbi između roditelja, može pomoći u zaštiti sna
FOTO: Shutterstock

Kako smanjiti rizik?

Stvaranje postporođajnog plana spavanja može pomoći u zaštiti sna i potaknuti ozdravljenje, smanjujući rizik od poremećaja mentalnog zdravlja za oba roditelja.

Obično to uključuje podjelu noći u smjene. Primjerice, jedan roditelj može uzeti prvu smjenu (npr. 20 – 2 sati), dok drugi pokriva kasniju smjenu (2 – 8 sati). Također bi roditelji trebali odlaziti na spavanje što je ranije moguće kako bi maksimalno iskoristili to vrijeme za kvalitetan san.

Ako majka doji, treba pokušati dojiti prije spavanja i probuditi se samo ako je potrebno tijekom perioda spavanja.

Takav plan također može uključivati privremene aranžmane za spavanje kako bi se poremećaji spavanja sveli na minimum (npr. odvojeno spavanje uz pomoć čepića za uši i sl.). Ovaj pristup ne samo da pomaže u fizičkom oporavku majke, već također pomaže u sprječavanju ili ublažavanju simptoma mentalnih problema kod oba roditelja.

Kognitivno-bihevioralna terapija nesanice pokazala je učinkovitost u rješavanju problema sa spavanjem i smanjenju rizika od postporođajne depresije promicanjem zdravih navika spavanja i rješavanjem negativnih misli o spavanju.

Ukratko, rješavanje problema sa spavanjem tijekom trudnoće i nakon poroda ključno je za mentalno zdravlje. Intervencije spavanja nude troškovno učinkovitu strategiju bez lijekova za prevenciju i liječenje perinatalnih poremećaja mentalnog zdravlja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Saznajte više o nesanici u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu