Noćne i “dnevne” more mogu biti prvi znakovi ove bolesti

noćne more mogu ukazivati na lupus

Pojava noćnih mora i halucinacija nalik snu u budnom stanju može signalizirati rane faze autoimunih bolesti poput lupusa ili ukazivati na nadolazeći recidiv, prema studiji objavljenoj u eClinicalMedicine.

Istraživanje naglašava da psihijatrijski ili neurološki simptomi mogu biti rani pokazatelji upale, objašnjava dr. Melanie Sloan sa Sveučilišta u Cambridgeu.

Rano prepoznavanje ovih simptoma moglo bi spriječiti napredovanje pogoršanja ili olakšati bržu dijagnozu.

Psihijatrijski simptomi kao prethodnici autoimune bolesti

Pojedinci koji kasnije razviju autoimune bolesti kao što su multipla skleroza i reumatoidni artritis mogu doživjeti psihološke simptome poput depresije, uznemirenosti i lošeg sna prije nego što se pojave tipični znakovi bolesti, napominje Sloan.

U ovoj studiji istraživači su anketirali 676 pacijenata s lupusom i 400 pružatelja zdravstvenih usluga, te proveli dubinske intervjue sa 69 pacijenata s autoimunim bolestima i 50 kliničara. Raspitivali su se o vremenu 29 neuroloških i mentalnih simptoma, uključujući depresiju, halucinacije i gubitak ravnoteže.

Najčešći prijavljeni simptomi uključivali su umor, loše raspoloženje i poremećen san, što je iskusilo 60 % sudionika, a jedna trećina ih je primijetila više od godinu dana prije pojave lupusa. Oko 24 % prijavilo je halucinacije, iako se 85 % njih dogodilo oko početka bolesti ili kasnije.

Izraz “dnevne more” često je pomagao sudionicima da bolje prepoznaju svoje halucinacije, budući da je bio manje zastrašujući i stigmatizirajući.

halucinacije mogu ukazivati na lupus
FOTO: Shutterstock

Živopisne noćne more i osjećaji napada

Ispitanici su ispričali da su doživjeli živopisne i uznemirujuće noćne more prije halucinacija, pri čemu je tri od pet pacijenata s lupusom i jedna trećina s drugim reumatskim stanjima prijavila takve snove.

Opisi su uključivali užasne i nasilne snove te česte osjećaje shrvanosti i zarobljenosti. Primjerice, jedna osoba iz Irske opisala je svoje noćne more kao “Užasne, poput ubojstava, poput kože koja se skida s ljudi!” i sl.

Pogrešna dijagnoza halucinacija i simptoma mentalnog zdravlja

Mnogi stručnjaci u početku nisu bili svjesni veze između noćnih mora, halucinacija i izbijanja bolesti. Nekim je pacijentima postavljena pogrešna dijagnoza ili su hospitalizirani zbog psihotičnih epizoda ili suicidalnih ideja, koje su kasnije povezane s njihovim autoimunim stanjem.

Škotska medicinska sestra primijetila je slučajeve u kojima su mlade žene primljene zbog psihoze, samo da bi im se mjesecima kasnije dijagnosticirao lupus.

Ograničenja ispitivanja i podaci o lijekovima

Oslanjanje studije na sjećanje pacijenata i nedostatak detaljnih podataka o lijekovima su velika ograničenja, komentira Dafna Gladman, dr. med., sa Sveučilišta u Torontu. Temeljni mehanizmi koji uzrokuju ove simptome ostaju nejasni, iako poremećaji spavanja kod pacijenata s lupusom mogu pridonijeti.

Stigma i potreba za otvorenom raspravom

Stigma oko mentalnog zdravlja i strah povezan s ovim simptomima često sprječavaju pacijente da progovore. Sloan naglašava potrebu da kliničari suosjećajno razgovaraju o tim problemima i normaliziraju ih.

Poboljšanje skrbi s ranim otkrivanjem

Rano otkrivanje psihijatrijskih i neuroloških simptoma moglo bi spriječiti teške komplikacije kod pacijenata s lupusom. Prepoznavanje da ti simptomi često prethode uobičajenijim znakovima poput osipa i bolova u zglobovima može dovesti do ranijih dijagnoza, naglašava Sloan.

Također, preporučuje da pacijenti dokumentiraju svoje napredovanje simptoma sa svojim liječnicima radi rane intervencije. Simptomi poput noćnih mora i osjećaja nestvarnosti, koji se možda neće pokazati na testovima, ipak se trebaju smatrati značajnima u praćenju bolesti.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu